Juncker condamnă afirmațiile „impertinente” ale lui Erdogan, care a acuzat Germania de „practici naziste”

Juncker condamnă afirmațiile „impertinente ale lui Erdogan, care a acuzat Germania de „practici naziste
Publicat: 08/03/2017, 16:29
Actualizat: 28/03/2019, 10:36

„Președintele Turciei și ministrul turc de Externe au afirmat că situația din Germania actuală ar fi mai rea decât în perioada nazistă. Este inacceptabil. Părinții și bunicii noștri au trăit sub ocupație germană. Nu pot accepta astfel de comparații. Sunt impertinente”, a declarat Jean-Claude Juncker într-un interviu acordat postului RTL Luxemburg.

Luni, Guvernul cancelarului Angela Merkel a catalogat drept „inacceptabile” și „deplasate” recentele declarații făcute de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la adresa Germaniei. Declarațiile lui Recep Tayyip Erdogan sunt „absolut inacceptabile”, reacționat Peter Altmaier, șeful de cabinet al cancelarului Angela Merkel, potrivit revistei Morgen, după ce liderul de la Ankara a acuzat Berlinul de „practici naziste”. „Comparațiile cu practicile naziste sunt mereu deplasate”, a spus, la rândul său, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului german. Duminică, Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a declarat că anularea evenimentelor electorale ale comunității turce din Germania „nu este cu nimic diferită de practicile din perioada nazistă”.

Germania trebuie să înceteze să dea „lecții” Turciei în domeniile drepturilor omului și democrației, a afirmat, marți seară, Mevlüt Cavusoglu, ministrul turc de Externe, într-un discurs rostit la un miting electoral desfășurat în curtea Consulatului turc din orașul german Hamburg. Situația riscă să conducă la escaladarea tensiunilor în relația dintre Germania și Turcia.

Autoritățile germane au interzis participarea demnitarilor turci la evenimente electorale programate în Germania în perspectiva referendumului pe care Turcia îl va organiza pentru sporirea prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan. În acest context, Mevlüt Cavusoglu a venit în vizită privată în Germania și, dat fiind că evenimentele electorale erau interzise în spații publice, a organizat o reuniune cu cetățeni turci în curtea reședinței consulului turc din Hamburg. „Germania efectuează o campanie sistematică împotriva Turciei”, a acuzat Cavusoglu, potrivit traducerii efectuate de postul turc N-tv, relatează revista Bild. „Cetățenii turci din Germania sunt supuși constant presiunilor”, a adăugat șeful diplomației turce, subliniind că Turcia nu a manifestat niciodată ostilitate față de cetățenii germani. „Turcia a considerat mereu Germania drept un stat prieten”, a spus el. „Vă rugăm, nu ne mai dați nouă lecții despre drepturile omului și democrație!”, a cerut Cavusoglu Germaniei, amintind de măsurile de interzicere a mitingurilor electorale. „Sunt aceste măsuri compatibile cu drepturile omului, cu libertatea de întrunire?, a continuat el.

Recep Tayyip Erdogan a acuzat vineri seară Germania de susținerea „terorismului”, în contextul amplificării tensiunilor bilaterale din cauza situației unui jurnalist cu cetățenie germană, arestat de autoritățile turce și considerat de Ankara „terorist și agent secret german”. Relațiile dintre Berlin și Ankara, afectate deja de refuzul Germaniei de a condamna vehement complotul militar produs în Turcia în iulie 2016, continuă să se înrăutățească. Într-un discurs rostit vineri seară la Istanbul, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că Deniz Yücel, cetățean german de origine turcă și corespondent al publicației Die Welt, este agent german și membru al organizației separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup insurgent considerat terorist de către Ankara. Berlinul cere insistent de câteva zile eliberarea lui Deniz Yücel, arestat în Turcia sub acuzația de propagandă și instigare la ură.

„În calitatea de reprezentant al PKK și de agent german, acest individ s-a ascuns o lună într-un consulat al Germaniei”, a acuzat Erdogan. „Acești oameni trebuie judecați pentru asistență oferită terorismului”, a adăugat președintele Turciei, referindu-se la presupusul sprijin acordat de autoritățile germane.

Regimul Recep Tayyip Erdogan este furios și pentru că autoritățile germane au interzis participarea unor miniștri turci la evenimente electorale organizate pentru comunitatea turcă din Germania înaintea referendumului pe tema introducerii sistemului prezidențial în Turcia. Criticii susțin că Recep Erdogan, acuzat oricum de tendințe autoritariste, încearcă să modifice Constituția Turciei pentru a avea atribuții executive depline.

După ce autoritățile au interzis participarea unor miniștri turci la evenimente de campanie pe teritoriul german, ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdag, a denunțat o „abordare fascistă”. „Obstrucționarea evenimentelor din Germania este un semn al standardelor duble aplicate de Germania și Occident”, a acuzat, la rândul său, Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, recomandând Berlinului „să învețe să se comporte dacă vrea menținerea relațiilor” cu Ankara.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii