Juncker, la Sibiu: Voi lupta pentru o Uniune care deschide granițele pentru cei care au nevoie/ Lumea a devenit un loc mai bun, dar există două probleme majore

Juncker, la Sibiu: Voi lupta pentru o Uniune care deschide granițele pentru cei care au nevoie/ Lumea a devenit un loc mai bun, dar există două probleme majore
Publicat: 08/05/2019, 20:32

„Am făcut ce am promis, dar ideea e că nu puteam lăsa singure Italia și Grecia și le-am sprijinit și financiar. Am rezolvat problema? Nu! Pentru că asta va fi o problemă care va continua. Noi ca europeni nu avem dreptul de interzice pe cei care vin de departe, pentru că sunt persecutați. Mereu voi lupta pentru o UE care deschide granițele, nu pentru toată lumea, ci pentru cei mulți care au nevoie”, a spus Jean-Claude Juncker, la Sibiu, întrebat dacă e mulțumit de mandatul care se încheie la Comisia Europeană și despre modul cum UE a rezolvat problema migrației.

Potrivit acestuia, când a preluat funcția de președinte al Comisiei Europene, una dintre prioritățile sale a fost migrația.

„Când am preluat funcția ca președinte al Comisiei și m-am prezentat Parlamentului European, una dintre prioritățile pe care le-am menționat, la fel ca în campania electorală din 2014, a fost migrația. Cererea mea principală a fost să facem față problemei migrației împreună, cu solidaritate. A fost nevoie de timp să conving țările. Dar în octombrie 2015, miniștrii Consiliului au luat o decizie privind relocarea (imigranților-n.red.) și a funcționat. Toți cei eligibili de relocare au fost relocați. Zeci de mii de refugiați au fost relocați. Am redus numărul refugiaților ilegali. În 2015 am avut peste un milion de oameni, nefericiți, persecutați. Cifrele au scăzut cu 80% în zona Mediteranei. Trebuie să fim atenți la asta”, a mai spus Juncker.

Lumea a devenit un loc mai bun, dar există două probleme majore

Președintele Comisie Europene a declarat, miercuri, în cadrul uneri dezbateri organizate la Sibiu, că lumea a devenit „un loc mai bun în care trăim”, față de perioada când acesta era tânăr. Însă, el a spus că există două probleme majore: schimbarea climatică și relația UE-Africa.

„Am fost numit ministru la vârsta de 27 de ani și mi-am servit țara până la 59 de ani, când am fost ales președinte al Comisiei. Dacă îmi aduc aminte corect situația în care am crescut, trebuie să spun că lumea a devenit un loc mai bun în care trăim, mai ales partea europeană a lumii. Suntem cel mai mic continent, deși credem că suntem stăpânii lumii, ceea ce nu are sens. Oamenii sunt mai bogați acum decât în ’54, când m-am născut. Lucrurile s-au îmbunătățit. Tatăl meu a fost inginer metalurg și înainte a fost soldat, un luxemburghez încorporat în armata germană, împreună cu trei dintre frații săi. A fost viața a fost mai bună decât a lui? Da, a fost! Pentru că UE are un obiectiv major, ca să nu mai fie războaie în Europa. Am avut destule războaie. Lucrurile s-au îmbunătățit”, a spus Jean Claude Juncker în cadrul unei dezbateri organizate de Comisia Europeană la Sibiu, cu mai mulți tineri din statele membre ale Uniunii.

Însă, Juncker a mai precizat că a apărut o nouă problemă, care este una dintre provocările majore ale Uniunii Europene și a lumii în prezent: schimbarea climatică.

„Ceea ce este nou este problema mediului. Mediul a fost într-o situație mai bună mai bine în anii ’50, ’60, ’70. Trebuie să ne concentrăm pe schimbarea climatică rezolvăm. La Comisie am făcut asta. Comisia și Uniunea Europeană au fost motoarele când a trebuit să ne decidem privind schimbarea climatică în Paris, dar trebuie să ne îmbunătățim eforturile. Schimbarea climatică este principala problemă a viitorului. Avem două probleme majore: clima și relaților noastre cu Africa. Sunt într-o anumită măsură conectate, dar nu întototdeauna. Europa trebuie să fie locul unde problema schimbării climatice trebuie abordată în cel mai bun mod posibil”, a afirmat președintele Executivului European.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, participă, la Sibiu, la dezbaterea „Dialogul cetățenesc”, eveniment organizat de către Comisia Europeană, în contextul Summit-ului care va avea loc, joi, la Sibiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte