LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 169 – Situația de la centrala nucleară Zaporojie, discutată de urgență la ONU / Separatiștii ruși acuză Ucraina că a bombardat o fabrică de bere, ceea ce a provocat scurgeri de amoniac / Ucrainenii spun că e vital să termine faza activă a războiului până la iarnă

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 169 - Situația de la centrala nucleară Zaporojie, discutată de urgență la ONU / Separatiștii ruși acuză Ucraina că a bombardat o fabrică de bere, ceea ce a provocat scurgeri de amoniac / Ucrainenii spun că e vital să termine faza activă a războiului până la iarnă
Centrala nucleară de la Zaporojie / Sursa: Shuttestock - caracter ilustrativ
Publicat: 11/08/2022, 14:00
Actualizat: 11/08/2022, 14:43

Consiliul de Securitate al ONU va organiza joi o reuniune de urgenţă pentru a dezbate situaţia centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, pe care Kievul şi Moscova se acuză reciproc că au bombardat-o, au anunţat surse diplomatice. Între timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că durata războiului depinde direct de pierderile pe care le va suferi Rusia, acesta fiind principalul lucru la care ar trebui să se gândească toţi cei care ajută Ucraina. ”Este nevoie de mai multe lupte, este nevoie de mai multe rezultate pentru a convinge”, afirmă preşedintele care susţine că peste 43.000 de soldaţi ruşi au murit.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:00 – Liderul separatiştilor proruşi din Doneţk anunță că procesul împotriva combatanţilor Azov va începe până la sfârşitul verii, „cel mai probabil în Mariupol”

Şeful administraţiei separatiste susţinute de Rusia în regiunea Doneţk (estul Ucrainei) a declarat miercuri că un proces al combatanţilor capturaţi din regimentul ucrainean Azov va avea loc până la sfârşitul verii, cel mai probabil în Mariupol, oraş-port la Marea Azov, relatează Reuters joi, citată de Agerpres.

Regimentul Azov, o unitate a Gărzii Naţionale a Ucrainei cu origini de extrema-dreaptă şi ultranaţionaliste, a atras atenţia internaţională pentru rezistenţa de care a dat dovadă în timpul asediului rusesc asupra combinatului siderurgic din Mariupol, unde aceştia se repliaseră împreună cu civili.

După ce au luptat săptămâni în şir din buncărele şi tunelurile oţelăriei, sute de luptători ai regimentului Azov s-au predat în luna mai forţelor susţinute de Rusia.

Chiar dacă prizonierii de la Azov nu au fost oficial inculpaţi la 2 august, Curtea Supremă a Rusiei a decis că regimentul este o organizaţie teroristă, deschizând calea punerii sub acuzare a combatanţilor capturaţi.

UPDATE ora 13:30 – Morți și răniți în urma unui bombardament în regiunea ucraineană Dnipropetrovsk

Două persoane au murit în regiunea centrală ucraineană Dnipropetrovsk în urma unui atac aerian, potrivit autorităților citate de CNN, transmite Mediafax.

Cel puțin două persoane au fost ucise și alte nouă au fost rănite, inclusiv o fetiță de 13 ani, după ce forțele rusești au bombardat regiunea centrală ucraineană Dnipropetrovsk. Atacul a avut loc în noaptea de miercuri spre joi.

Guvernatorul din Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, a declarat pe Telegram că peste o sută de rachete rusești au lovit patru districte din regiune, Nikopol, Chervonohrihorivska, Kryvorizka și Synelniky, avariind zeci de clădiri și lăsând mii de locuitori fără electricitate.

Joi, echipele de salvare căută supraviețuitori printre dărâmături, a precizat el.

Dnipro, cel mai mare oraș din regiune, a fost și acesta supus unui atac cu rachete. Întinderea pagubelor de acolo nu este încă stabilită.

Noi bombardamente rusești în Odesa, de Ziua Victoriei
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia

UPDATE ora 12:00 – Serviciile secrete ucrainene au identificat un militar rus care a ordonat trupelor să tragă în civili în regiunea Kiev

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a identificat un ocupant rus care a dat ordin să fie împușcaţi civili în regiunea Kiev, în timpul ocupaţiei ruse, transmite RBC, precizând că este vorba despre locotenentul Anton Struev („Berkut)”, din cadrul Forțelor Armate ale Rusiei, relatează Rador.

Investigatorii ucraineni au publicat o interceptare a unei conversații în care se poate auzi cum militarul respectiv ordonă subalternilor să tragă în civili.

În plus, SBU a găsit un bărbat care a supraviețuit atacurilor și este dispus să depună mărturie. Serviciile speciale ucrainene au strâns deja o bază completă de probe cu privire la infracţiunile comise de Anton Struev și l-au notificat deja că figurează ca suspect într-un dosar penal deschis în Ucraina pentru încălcarea legilor și obiceiurilor războiului.

Struev a ordonat subalternilor săi să tragă în civili în timpul ocupației din raionul Brovari, regiunea Kiev. Potrivit SBU, în satele Mokreţ și Zavorici, Struev a luat personal civili prizonieri și i-a interogat recurgând la violenţă. Investigatorii ucraineni au aflat că, în dimineața de 22 martie 2022, Anton Struev a ordonat împuşcarea unui civil aflat întâmplător pe stradă.

Invadatorii au tras şi l-au lăsat pe om să moară. Cu toate acestea, deşi grav rănit, bărbatul a supraviețuit. Acesta l-a recunoscut acum pe Struev și a anunţat că este gata să depună mărturie împotriva acestuia într-o instanţă internațională.

UPDATE ora 11:20 – ISW: Deruta persistă la Moscova după atacul de marţi asupra bazei aeriene Saki din Crimeea

Deruta persistă la Moscova după atacul de marţi asupra bazei aeriene Saki din Crimeea (peninsula ucraineană anexată în 2014 de Rusia), la peste 225 de kilometri de liniile de apărare ruseşti, atac care a distrus cel puţin opt avioane de luptă ruse şi mai multe clădiri, apreciază joi Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), citat de EFE.

Potrivit ISW, imagini din satelit confirmă informaţiile forţelor aeriene ucrainene potrivit cărora cel puţin opt avioane de luptă ruseşti au fost distruse în urma acestui atac, contrazicând astfel afirmaţiile Rusiei că exploziile nu au deteriorat niciun avion şi nici nu au fost rezultatul vreunui atac.

Media ruse au publicat versiuni contradictorii despre ceea ce s-a întâmplat marţi la baza aeriană din Novofiodorvka.

Pe de o parte, Ministerul rus al Apărării declarase marţi că au explodat muniţii într-un loc în care erau depozitate pe aerodrom din cauza unui act de neglijenţă, dar nu a unui atac, şi a mai spus că niciun avion nu a fost avariat.

UPDATE ora 10:00 – Ucrainenii spun că e vital să termine faza activă a războiului până la iarnă

Este vital să terminăm faza activă a războiului cu Rusia înainte de venirea iernii, întrucât persistă riscurile de atac din partea agresorului rus asupra infrastructurii de alimentare cu energie şi agent termic în Ucraina, a declarat miercuri seara şeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, citat de Interfax-Ukraina şi DPA, conform Agerpres.

Armata rusă atacă deja astfel de infrastructuri, a indicat Iermak: ‘Acesta este unul dintre motivele pentru care vrem să luăm măsuri maxime pentru a pune capăt fazei active a războiului până la sfârşitul toamnei’. Războiul declanşat de Rusia în Ucraina durează deja de şase luni, notează DPA.

Armata ucraineană face tot posibilul pentru a recuceri teritoriul ocupat de ruşi, a subliniat el, avertizând că atât timp cât trupele ruse îşi consolidează mai mult poziţiile pe teritoriul Ucrainei, cu atât devine mai dificil de realizat acest obiectiv.

Rusia, care a declanşat o invazie la scară largă în Ucraina la 24 februarie, ocupă aproximativ o cincime din ţara vecină, inclusiv Peninsula Crimeea, pe care o anexase deja în 2014. În prezent, nu există niciun indiciu privind o potenţială soluţie negociată.

General-maiorul Dmitri Marcenko din armata ucraineană consideră că faza activă a războiului în Ucraina se poate încheia înainte de sfârşitul anului prin recucerirea regiunii Herson.

O victorie finală a Forţelor armate ale Ucrainei asupra invadatorilor ruşi este posibilă nu mai devreme de primăvară, notează publicaţia Slovo i dilo, citând surse ale comandamentului militar ucrainean.

UPDATE ora 09:00 –  Separatiștii ruși acuză Ucraina că a bombardat o fabrică de bere, ceea ce a provocat scurgeri de amoniac

Separatiştii proruşi au acuzat forţele ucrainene că au bombardat miercuri o fabrică de bere în oraşul Doneţk din regiunea contestată cu acelaşi nume în estul Ucrainei, provocând un incendiu şi scurgeri de amoniac toxic, informează joi DPA şi Reuters, citând autorităţile locale.

Incendiul la fabrica de bere Doneţk din cartierul Kalininski al oraşului a fost declanşat de tiruri ale artileriei ucrainene şi gazul toxic s-a răspândit şi a afectat o suprafaţă de 2 kilometri, a declarat miercuri apărarea teritorială a separatiştilor din Doneţk.

Populaţiei i s-a cerut să stea în casă şi să închidă ferestrele. Amoniacul – cunoscut pentru mirosul înţepător – este folosit ca agent de răcire în fabricarea berii.

Lupte grele au loc regulat în jurul Doneţkului, cel mai mare oraş din regiunea Donbas în estul Ucrainei, situat la doar câţiva kilometri distanţă de ceea ce a fost principala linie de front între trupele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de ruşi din 2014.

UPDATE ora 08:00 – Zelenski vorbește despre momentul când se va termina războiul: „Este nevoie de mai multe lupte, este nevoie de mai multe rezultate pentru a convinge”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că durata războiului depinde direct de pierderile pe care le va suferi Rusia, acesta fiind principalul lucru la care ar trebui să se gândească toţi cei care ajută Ucraina. ”Este nevoie de mai multe lupte, este nevoie de mai multe rezultate pentru a convinge”, afirmă preşedintele care susţine că peste 43.000 de soldaţi ruşi au murit.

„Aceasta este o întrebare care îngrijorează pe absolut toată lumea: când se va termina războiul? Cineva spune – luni, cineva – un an, cineva – chiar mai mult. Dar problema timpului depinde de fapt în mod direct de problema pierderilor pe care le va suferi Rusia. Cu cât mai multe pierderi vor suferi ocupanţii, cu atât mai repede vom putea să ne eliberăm pământul şi să garantăm securitatea Ucrainei”, a afirmat Zelenski în ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, citat de News.ro.

Zelenski consideră că la acest lucru ar trebui să se gândească toţi cei care ne apără statul şi ajută Ucraina.

”Cum să le provocăm ocupanţilor cele mai mari pierderi posibile, astfel încât timpul războiului să se scurteze. Dacă cei aproape 43.000 de soldaţi ruşi morţi nu îi conving pe liderii ruşi că trebuie să găsească o cale de ieşire din război, atunci este nevoie de mai multe lupte, este nevoie de mai multe rezultate pentru a convinge”, a mai declarat preşedintele ucrainean.

Acesta susţine că, într-o singură zi, ”ocupanţii au pierdut zece avioane de luptă: nouă în Crimeea şi încă unul în direcţia Zaporojie”.

UPDATE ora 07:00 – Situația de la centrala nucleară Zaporojie, discutată de urgență la ONU 

Consiliul de Securitate al ONU va organiza joi o reuniune de urgenţă pentru a dezbate situaţia centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, pe care Kievul şi Moscova se acuză reciproc că au bombardat-o, au anunţat surse diplomatice, transmite miercuri seară AFP, potrivit Agerpres.

O sursă apropiată preşedinţiei Consiliului de Securitate, asigurată în august de China, a precizat că reuniunea va avea loc pe 11 august la ora locală 15:00 (19:00 GMT).

O altă sursă de la sediul ONU din New York a menţionat că reprezentanţii celor 15 ţări din Consiliul de Securitate se vor reuni joi după-amiază la cererea Rusiei, care dispune de drept de veto, la fel ca ceilalţi patru membri permanenţi (SUA, Regatul Unit, Franţa, China).

Cel puţin 14 persoane au murit din cauza bombardamentelor în noaptea de marţi spre miercuri în zona din jurul centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare astfel de centrală din Europa.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU