Luarea de ostateci din Paris, povestită de o victimă: „Am văzut perdeaua ridicându-se, m-am culcat la pământ. Coulibaly s-a îndreptat spre ieșirea principală …”

Luarea de ostateci din Paris, povestită de o victimă: Am văzut perdeaua ridicându-se, m-am culcat la pământ. Coulibaly s-a îndreptat spre ieșirea principală ...
Publicat: 14/01/2015, 15:22

În acea zi, bărbatul în vârstă de 67 de ani care vrea să își păstreze anonimatul, un client ocazional al magazinului evreiesc, voia să cumpere humus. „Eram în spatele magazinului atunci când am auzit o explozie”.

Întrucât a fost la post în țări aflate în război, el a înțeles imediat, „din zgomotul caracteristic pe care îl face un Kalașnikov”, că este vorba despre o luare de ostatici.

„Apoi a fost panica, oamenii s-au grăbit către o scară în spirală” care ducea la subsol. El s-a refugiat într-o cameră frigorifică. După o jumătate de oră, un ostatic a coborât și le-a spus: „Urcați toți sau va ucide pe toată lumea”.

„Am ezitat. Apoi mi-am spus: până la urmă prefer să mor în aer liber decât într-o pivniță”.

În partea de sus a scării, el a dat „peste cadavrul unui nefericit care încercase să îi ia arma teroristului. Zăcea într-o mare de sânge, cu fața la pământ”.

El s-a alăturat celor aproximativ 12 ostatici, regrupați în apropiere de ieșirea din magazin: colțul cu alcool și produse de lux.

„Mi-a trecut prin minte că, înainte să mor, aș putea să mănânc. Dar acest gând frivol a fost șters rapid de o imagine îngrozitoare. Mă aflam în fața a trei cadavre, la intrarea în magazin. Două erau cu fața la pământ, scăldându-se în sânge. Dar cel mai groaznic era că lângă perete se afla un al treilea în agonie. Își pierduse cunoștința dar încă respira”, povestește el.

Jihadistul a propus să termine cu el, dar ostaticii l-au descurajat.

Coulibaly i-a cerut fiecărui ostatic să își spună numele, vârsta, profesia și originea. „Am spus: «francez». M-a întrebat: «catolic?». Am spus da”.

„Pentru el, originea era de fapt religia. Or reducerea cuiva la religia sa din naștere este încununarea rasismului”, comentează acest funcționar care a trăit în mai multe țări musulmane, a învățat arabă și a citit Coranul.

Jihadistul s-a plimbat prin spatele magazinului, de unde se temea că vor veni polițiștii. El a cerut ca accesul să fie blocat cu palete.

Bărbatul, care a confiscat telefoanele mobile ale ostaticilor, s-a servit de ele pentru a face mai multe apeluri.

„Ne-a spus că el a fost cel care a ucis-o pe polițista din Montrouge, că s-a coordonat cu frații Kouachi și că a fost obligat să treacă mai repede decât anticipase la atacarea” magazinului deoarece lațul se strângea în jurul lui.

„A început să vorbească”. Invocând „legea talionului” și dorința de „răzbunare”, el a schițat un tabel al persecuțiilor la care sunt supuși musulmanii, „din Myanmar și până în Mali, trecând prin Palestina și Siria”, povestește ostaticul.

„Ce m-a frapat este că a vorbit despre persecutarea musulmanilor în Myanmar – care sunt numiți Rohingyas – de către budiști: este punctual. Se vedea că este un militant, nu un amator. Iar acest lucru se vedea din modul în care mânuia armele”.

Deodată, s-a auzit o explozie în spatele magazinului, în partea opusă față de locul unde erau reuniți ostaticii. Coulibaly s-a grăbit spre această zonă, dar o a doua deflagrație s-a produs în partea din față.

„Am văzut perdeaua ridicându-se, m-am culcat la pământ, cu rucsacul pe cap. Coulibaly s-a îndreptat spre ieșirea principală …”

La spital, unde a fost dus împreună cu ceilalți ostatici, un reprezentant al comunității evreiești l-a întrebat dacă are nevoie de ajutor, dar el a răspuns că este bine și că nu este evreu. Apoi a adăugat: „Nu sunt evreu dar, astăzi, mă simt teribil de evreu”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii