Luz, caricaturistul-vedetă al Charlie Hebdo și autorul imaginilor cu Mahomed, părăsește publicația

Luz, caricaturistul-vedetă al Charlie Hebdo și autorul imaginilor cu Mahomed, părăsește publicația
Publicat: 25/09/2015, 18:20

Luz, în vârstă de 43 de ani, și-a anunțat plecarea în actualul număr al Charlie Hebdo, care a apărut pe piață miercuri. El va părăsi Charlie Hebdo după publicarea viitorului număr al revistei, care va apărea pe 30 septembrie, potrivit lefigaro.fr.

Luz este autorul caricaturii cu profetul Mahomed care plânge publicată pe prima pagină a Charlie Hebdo, alături de mesajul „Tout est pardonné” (Totul este iertat, n.r.), în primul număr al revistei apărut la o săptămână după atentat. Acest număr s-a vândut în milioane de copii, în condițiile în care în mod obișnuit tirajul mediu al revistei franceze era de aproximativ 50.000 de copii.

În luna iulie, Laurent Sourisseau (cunoscut cu pseudonimul Riss), redactorul-șef și publisher al Charlie Hebdo, a anunțat că revista nu va mai publica, de la acel moment, caricaturi ale profetului Mahomed.

„Am făcut desene cu Mahomed pentru a apăra principiul că putem desena ce vrem noi”, a declarat la momentul respectiv Laurent Sourisseau, într-un interviu acordat revistei germane Stern.

Declarațiile făcute de Riss au venit la puțin timp după ce Luz, unul dintre desenatorii care au realizat copertele cel mai bine vândute ale săptămânalului francez, a declarat că nu-l mai interesează să realizeze caricaturi cu profetul Mahomed. Astfel, în luna aprilie, Luz a declarat pentru o revistă culturală franceză că „nu-l mai interesează” să îl deseneze pe profetul Mahomed.

„M-am săturat de asta (de a-l desena pe profetul Mahomed, n.r.), la fel cum m-am săturat să-l desenez pe Sarkozy (fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy, n.r.). Nu o să-mi petrec întreaga viață desenându-i pe ei”, a spus Luz.

Apoi, în luna mai, Luz a anunțat plecarea sa iminentă de la Charlie Hebdo, motivând oboseala și surmenajul. De asemenea, caricaturistul a spus că reprezintă o „tortură” să muncească fără prietenii și colegii săi uciși în atentat.

Pe de altă parte, anunțul oficial de miercuri al lui Luz privind plecarea sa din echipa Charlie Hebdo vine la două săptămâni după ce pe prima pagină a revistei a fost publicată o caricatură a lui Aylan Kurdi, un copil de trei ani înecat în Marea Egee, după scufundarea unei ambarcațiuni cu imigranți.

Una dintre caricaturi prezenta un copil înecat și o pancartă a unui restaurant McDonald’s pe care scria: „Primim imigranți! Promoție: două meniuri pentru copii la prețul pentru unul”.

Caricaturile care făceau referire la acest copil sirian înecat împreună cu mama sa și cu fratele său au atras critici dure, iar, potrivit Al Jazeera, organizații antidiscriminare au anunțat intenția de a da în judecată Charlie Hebdo.

După apariția criticilor, Luz a declarat că acele caricaturi nu ironizau refugiații, ci „societatea noastră liberală și ipocrită”.

Luz a devenit desenatorul-vedetă al Charlie Hebdo după moartea caricaturiștilor emblematici ai publicației, Cabu, Wolinski, Tignous și Charb, uciși în atacul terorist din 7 ianuarie, care a făcut 12 victime.

Pe 7 ianuarie, doi militanți islamiști au luat cu asalt redacția săptămânalului francez Charlie Hebdo, iar atentatul terorist a făcut 12 victime și a îngrozit întreaga lume. Potrivit unei declarații făcute ulterior de reprezentanții filialei Al-Qaeda din Yemen, care și-au asumat responsabilitatea atacului, jurnaliștii francezi au fost pedepsiți pentru că au batjocorit, prin caricaturile realizate, imaginea profetului Mahomed.

După atacul de la Charlie Hebdo, publicația franceză s-a aflat în centrul unei dezbateri globale asupra dreptului la libertatea de exprimare. Milioane de persoane din întreaga lume, care, înainte de atac, nu au cumpărat niciun număr al săptămânalului de satiră, au îmbrățișat sloganul „Je suis Charlie”, arătându-și astfel solidaritatea cu victimele atacului.

Charlie Hebdo este deținut în prezent în procent de 40% de părinții lui Charb, fostul director al publicației, ucis în atacul terorist din 7 ianuarie, în procent de 40% de desenatorul Laurent Sourisseau, cunoscut cu pseudonimul Riss, împușcat în umăr în timpul acelui atentat, devenit noul director al săptămânalului, și în procent de 20% de Eric Portheault, coadministrator.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York