Marea Britanie acceptă și fracturarea hidraulică numai să facă rost de gaze! Prima decizie majoră luată de noul premier Lizz Truss

Marea Britanie acceptă și fracturarea hidraulică numai să facă rost de gaze! Prima decizie majoră luată de noul premier Lizz Truss
Marea Britanie acceptă și fracturarea hidraulică numai să facă rost de gaze! Prima decizie majoră luată de noul premier Lizz Truss / Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 22/09/2022, 15:37

Prima decizie majoră luată de noul premier al Marii Britanii, Lizz Truss, vizează ridicarea moratoriului impus asupra fracturării hidraulice. Această tehnologie extrem de controversată privește extracția gazelor de șist și era suspendată în Regatul Unit din 2019, din cauza riscurilor de producere a cutremurelor.

Tehnologia fracturării hidraulice presupune, pe scurt, fărâmițarea pământului la mari adâncimi (fracturarea prin forță hidraulică), ceea ce poate duce la mişcări seismice ale plăcilor tectonice.

Când securitatea energetică bate siguranța națiunii

Justificarea noului Executiv instalat la Londra este legată de criza energetică abătută asupra întregii omeniri după ce Rusia a sistat livrarea de gaze către Europa. Chiar dacă Marea Britanie a susținut mereu că nu este dependentă de gazele rusești, prin acțiunea de acum conservatorii recunosc, indirect, că se aprovizionau de pe piață cumpărând, prin intermediari, gaze rusești.

„Pentru a întări securitatea energetică a Regatului Unit, Guvernul a ridicat astăzi moratoriul asupra producţiei de gaze de şist în Anglia”, se arată într-un comunicat al Executivului condus de Liz Truss.

Guvernul noului premier a precizat că viitoarele cereri de autorizaţii de foraj vor fi examinate în lumina „necesităţilor naţionale şi mondiale de gaz” şi doar în cazurile în care „există un sprijin local”.

Fracturarea hidraulică – riscuri, temeri, puține garanții

Apărătorii mediului atenţionează că fracturarea hidraulică, cunoscută şi ca fracking, provoacă mişcări telurice, pe lângă riscurile de poluare, fără a contribui prea mult la suplimentarea aprovizionării cu energie.

Un raport ştiinţific asupra extragerii gazului de şist, comandat mai devreme în acest an şi publicat joi, 22 septembrie, de presa londoneză, arată că însuși guvernul Marii Britanii recunoaște că „în prezent, avem o înţelegere limitată a geologiei britanice şi a resurselor de şist terestre”.

„Până în momentul de faţă, în Marea Britanie au fost executate doar trei puţuri de testare pentru fracturarea hidraulică, iar ridicarea moratoriului va permite culegerea de date suplimentare, o mai bună înţelegere a resurselor de gaze de şist din ţară şi a modului în care îl putem extrage în condiţii de securitate”.

Utilajele, trimise în Marea Nordului

Încă de la începutul lui septembrie, imediat după ce şi-a preluat postul, Liz Truss şi-a anunţat intenţia de a ridica interdicţia impusă în ceea ce privește fracturarea hidraulice. Dacă strategia guvernului condus de Boris Johnson deja prevedea relansarea explorărilor de gaze în Marea Nordului (în urma efectelor războiului din Ucraina), noul Executiv a intensificat eforturile în acest sens.

„Securitatea energetică este o prioritate absolută”, insistă ministrul Energiei, Jacob Rees-Mogg, într-o declarație acordată The Guardian, dând asigurări că se doreşte ca „Marea Britanie să devină un exportator net de energie până în 2040”. Tot joi, Marea Britanie a confirmat că vor fi acordate 100 de noi licenţe de explorare şi foraj, procesul de atribuire urmând să fie lansat la începutul lunii viitoare.

„Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să explorăm toate căile disponibile, prin intermediul producţiei solare, eoliene, petroliere şi gaziere” – Jacob Rees-Mogg, ministrul Energiei din Marea Britanie

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?