Marea Britanie susține aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Liz Truss: „Sunt libere să își aleagă viitorul fără interferențe”

Marea Britanie susține aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Liz Truss: Sunt libere să își aleagă viitorul fără interferențe
Liz Truss: Vladimir Putin nu se va opri cu războiul în Ucraina. Țările baltice ar putea fi următoarele ținte/FOTO: thethaiger.com
Publicat: 14/04/2022, 18:35

Marea Britanie anunță că va susține Suedia și Finlanda să aderare la NATO, a declarat joi ministrul de externe Liz Truss, potrivit CNN.

„Suedia și Finlanda sunt libere să își aleagă viitorul fără interferențe – Marea Britanie va sprijini orice vor decide”, a scris ea pe Twitter.

Provocate de invazia Rusiei în Ucraina, care a schimbat peisajul de securitate în Europa, Suedia și Finlanda se apropie de aderarea la NATO. Ambele țări urmează să decidă până la vară dacă vor solicita să adere la alianța militară.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi, într-o convorbire cu jurnaliștii, că Ministerul rus al Apărării a primit instrucțiuni de la președintele rus Vladimir Putin să prezinte propuneri privind consolidarea forțelor în apropierea granițelor Rusiei cu țările NATO.

Un apropiat al lui Vladimir Putin a avertizat joi NATO că, dacă Suedia și Finlanda se vor alătura alianței militare conduse de SUA, atunci Rusia va desfășura arme nucleare și rachete hipersonice într-o „exclavă” din inima Europei.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că, dacă Suedia și Finlanda se alătură NATO, atunci Rusia va trebui să își consolideze forțele terestre, navale și aeriene din Marea Baltică.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult