Martin Selmayr, „monstrul” lui Juncker, a obținut unul din cele mai râvnite posturi la Comisia Europeană. Presa britanică îl supranumește „Rasputin de la Bruxelles”

Martin Selmayr, „monstrul lui Juncker, a obținut unul din cele mai râvnite posturi la Comisia Europeană. Presa britanică îl supranumește „Rasputin de la Bruxelles
Publicat: 21/02/2018, 19:05

Germanul – alintat „Monstrul” de președintele CE, Jean-Claude Juncker, dar poreclit „Rasputin de la Bruxelles” de presa britanică – va deveni secretarul general al departamentului executiv al UE, transmite AFP.

Selmayr, în vârstă de 47 de ani, avocat de cursă lungă, este deja unul dintre oamenii de bază ai lui Juncker, dar a fost implicat în controversele legate de Brexit.

„Sunt sigur că Martin Selmayr va fi un secretar general excelent al comisiei”, a spus Juncker, președintele Comisiei Europene, în cadrul conferinței de presă de miercuri, în care a anunțat numirea acestuia.

„Avem nevoie de un secretar general care cunoaște acest loc și Europa, astfel încât să nu existe nicio ruptură politică”. Noul șef de cabinet al lui Juncker va fi Clara Martinez.

Juncker: „Amândoi avem dușmani”

Fostul premier luxemburghez Juncker l-a numit „monstru” pe Selmayr datorită capacității sale de a munci mult, zi și noapte – dar epitetul a fost preluat de criticii acestuia, care spun că noul secretar general al CE are un stil de management agresiv.

„Avem un lucru în comun – amândoi avem dușmani”, a mai spus miercuri Juncker. Acesta a negat însă că ar exista tensiuni între Selmayr și comisarii europeni: „Este adevărat că uneori avem relații dificile, cu diverși comisari… este perfect normal”.

Selmayr îl va înlocui pe Alexander Italianer. În ciuda reputației de sfătuitor „din umbră”, Selmayr a fost deseori vocal pe rețelele sociale, mai ales când a trebuit să-și apere șeful luxemburghez, scrie AFP.

Selmayr a fost primul care a făcut public acordul dintre premierul britanic Theresa May și Juncker, în prima fază a negocierilor privind Brexitul, din decembrie 2017, când a publicat fotografia unui fum alb – simbolul alegerii unui nou papă.

În octombrie 2017, a negat public că ar fi furnizat informații către un ziar german, care a scris că May ar fi apelat la bunăvoința lui Juncker pentru a debloca discuțiile privind Brexitul.

„Monstrul” pro-european

Selmayr este un pro-european convins. El a lăudat victoria electorală a președintelui francez Emmanuel Macron, în 2017, spunând că reprezintă un pas-cheie în combaterea euroscepticismului. De asemenea, Selmayr s-a declarat împotriva președintelui american Donald Trump și a altor politicieni populiști.

Mandatul lui Juncker se termină în 2019, dar Selmayr poate rămâne în continuare în funcție. Totuși, viitorul lui Selmayr depinde de viitorul președinte al CE. „Următorul președinte al Comisiei Europene va decide dacă îl păstrează sau nu pe secretarul general. Eu nu mă implic în această chestiune”, a spus Juncker.

Selmayr este un apropiat al negociatorului din partea UE pentru Brexit, Michel Barnier, actualul favorit în cursa pentru ocuparea postului lui Juncker.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului