• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Matteo Renzi: UE trebuie să sancționeze țările care nu acceptă cotele de refugiați

Matteo Renzi: UE trebuie să sancționeze țările care nu acceptă cotele de refugiați
Premierul Italiei, Matteo Renzi, cere Uniunii Europene să inițieze proceduri de sancționare a țărilor central și est-europene care nu acceptă imigranți extracomunitari în cadrul sistemului de distribuire pe cote stabilit de Comisia Europeană.

În contextul polemicilor cu Uniunea Europeană pe tema deficitului bugetar al Italiei, Matteo Renzi a subliniat că Guvernul de la Roma respectă reglementările comunitare, astfel că nu ar fi necesară declanșarea vreunei proceduri de sancționare.

„Legea bugetului italian respectă în totalitate regulile europene, dar, dacă UE vrea să ne ofere sugestii ori semnalări, ascultăm. În privința procedurii de sancționare, așteptăm. Dar așteptăm ca UE să le aplice în cazul țărilor care au promis că vor accepta distribuirea imigranților, dar nu au respectat promisiunea”, a afirmat Mateo Renzi, citat de ziarul La Repubblica. Săptămâna trecută, Matteo Renzi a cerut suspendarea finanțării UE pentru țările membre care nu primesc refugiați. 

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiați extracomunitari ajunși în spațiul UE. România, Cehia, Slovacia și Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranților conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiați.

Inchide