Moștenitorii francezi ai brevetului inginerului Ion Basgan cer statului român DESPĂGUBIRI DE 6 MILIARDE DE EURO

Moștenitorii francezi ai brevetului inginerului Ion Basgan cer statului român DESPĂGUBIRI DE 6 MILIARDE DE EURO
Publicat: 23/10/2012, 16:15
Actualizat: 01/02/2019, 15:50

Moștenitorii francezi ai brevetului petrolier revoluționar al inginerului român Ion Basgan, care a inventat „forajul rotativ prin rotație percutantă”, cere statului român despăgubiri de șase miliarde de euro, considerând că au fost „jefuiți” de regimul comunist, relatează, marți, www.franceinfo.fr.

Dosarul a fost înregistrat în 27 octombrie 2011 la Tribunalul București și are ca obiect „brevete de invenție – proprietate intelectuală”.

În această cauză, statul român, prin Ministerul Economiei, a fost dat în judecată de Brigitte Magdalene Liselotte Stentzel, Marie Jeanne Violette Thibaudet, Jean Marie Thibaudet, Madeleine Marie Thibaudet și Jean Yves Marie Tribaudet, potrivit site-ului Tribunalului București.

Dezbaterile în acest dosar, care a avut primul termen în 21 februarie 2012, au fost amânate de trei ori. Marți, instanța Tribunalului București ar trebui să ia în discuție acest dosar.

Potrivit site-ului www.franceinfo.fr., cei cinci copii ai lui Jean-Philibert Thibaudet cer statului român despăgubiri de șase miliarde de euro.

Povestea începe cu mult timp în urmă, respectiv în 1934. Atunci, inginerul român Ion Basgan a înregistrat un brevet petrolier revoluționar. El a pus la punct „forajul rotativ prin rotație percutantă”, sistem care a îmbunătățit exploatarea de petrol și a fost folosit în întreaga lume, a relatat sursa citată.

Brevetul avea o valoare foarte mare și când a început războiul, în 1940, Ion Basgan a vrut să-și pună invenția la adăpost. El a decis să-și vândă brevetul lui Jean-Philibert Thibaudet, care era atașat militar francez în România. Războiul a continuat, regimul comunist s-a instalat în România și între timp toată lumea a uitat de faimosul brevet, atât familia lui Ion Basgan, a cărui firmă a fost naționalizată, cât și atașatul militar francez, care nu a căutat să-și pună în aplicare drepturile.

În 2009, unul dintre copiii inginerului, pe care îl cheamă tot Ion Basgan, fost senator, a încercat să obțină despăgubiri, fără să știe că tatăl său a vândut brevetul lui Jean-Philibert Thibaudet. El știa doar că regimul comunist a naționalizat afacerea familiei și că există o lege care prevede acordarea unei indemnizații familiilor jefuite, încercând să obțină daune.

Ion Basgan a fost pe punctul de a obține o despăgubire, însă fratele său vitreg, care trăiește în Elveția, a descoperit acest lucru și a blocat procedura. Cele două părți sunt în litigiu. În același timp, continuă acțiunea în instanță a descendenților lui Jean-Philibert Thibaudet.

În octombrie 2009, site-ul www.24heures.ch relata că inginerul român Ion Basgan a descoperit metoda de a fora petrol la o adâncime de peste 2.000 de metri, dar Statele Unite i-au confiscat brevetul, motiv pentru care unul dintre fiii acestuia cere în instanță despăgubiri în valoare de 100 de miliarde de dolari.

Dosarul s-a pierdut în timpul Războiului Rece și recuperarea lui nu va fi posibilă fără o confruntare dură cu administrația Statelor Unite. În acest moment se judecă în România procesul de succesiune între cei trei fii ai savantului, după ce unul dintre ei, fost senator liberal, a reușit să treacă prin Parlament o lege în baza căreia are dreptul de a revendica singur o indemnizație uriașă din partea statului, dar și a Petrom, principalul producător de petrol din Europa de Est.

Ion Basgan a descoperit în 1930 metoda tehnică de a fora la o adâncime de peste 2.000 de metri, o invenție care a revoluționat industria petrolieră, reducând costurile de producție cu cel puțin 30 la sută. Deși întreaga lume i-a recunoscut meritele, inventatorul nu a primit nici un ban pentru descoperirea sa, iar în timpul celui de al doilea război mondial, Statele Unite i-au confiscat brevetul, în timp ce marile companii petroliere s-au îmbogățit, scria www.24heures.ch.

La sfârșitul anilor ’60, administrația americană a încercat să ajungă la un acord cu Basgan, dar acesta a refuzat soluționarea amiabilă în timpul dictaturii comuniste, când orice bun al său ar fi revenit statului. Dar după aderarea la Uniunea Europeană, România este obligată să își facă ordine în problemele din trecut, în baza unei legi care prevede recunoașterea abuzurilor comise între 1945 și 1990 față de cetățeni.

„Sperăm că acum se va face dreptate”, declara atunci unul dintre fiii acestuia, Sorin Basgan, care locuiește din 1986 în regiunea Lausanne, din Elveția și care desfășoară procedurile în numele mamei și a unuia dintre frații săi, stabilit în Germania.

„Dacă vom câștiga, acest lucru va fi folosit pentru a realiza un vis al tatălui meu: înființarea unei fundații filantropice pentru sprijinirea cercetărilor privind energiile regenerabile”, preciza atunci Sorin Basgan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului