NATO reafirmă angajamentele apărării colective, pe fondul riscurilor generate de RUSIA și CHINA /Parcurs „ireversibil” de integrare a Ucrainei

NATO reafirmă angajamentele apărării colective, pe fondul riscurilor generate de RUSIA și CHINA /Parcurs „ireversibil” de integrare a Ucrainei
Publicat: 11/07/2024, 02:23
Actualizat: 11/07/2024, 03:20

Liderii statelor NATO, reuniți la Washington, au reafirmat angajamentele de apărare colectivă și au pledat pentru suplimentarea capabilităților militare, în contextul riscurilor generate de Rusia și China, oferind Ucrainei un parcurs ”ireversibil” de integrare, dar fără a fixa un termen concret de aderare.

”Construită pentru menținerea păcii, NATO rămâne cea mai puternică Alianță din istorie. Menținem unitatea și solidaritatea în contextul războiului brutal de agresiune de pe continentul european, într-un moment critic pentru securitatea noastră. (…) Reafirmăm legăturile transatlantice durabile dintre națiunile noastre. NATO rămâne forumul unic, esențial și indispensabil de consultări, coordonare și acțiune în toate problemele asociate securității noastre individuale și colective. NATO este o Alianță defensivă. Angajamentul de a ne apăra unii pe alții și fiecare centimetru pătrat al teritoriului aliat (…) este ferm. Vom continua să asigurăm apărarea colectivă față de toate amenințările, din toate direcțiile, (…), prin cele trei sarcini centrale – disuasiune și apărare, prevenirea și gestionarea crizelor și securitate prin cooperare”, arată Declarația summitului NATO de la Washington.

NATO consideră Rusia „amenințare directă” și exprimă preocupări privind acțiunile Iranului și Chinei

Liderii statelor NATO atrag atenția că invazia militară rusă în Ucraina a perturbat ”pacea și stabilitatea” în spațiul euro-atlantic, ”subminând grav securitatea mondială”.

”Rusia rămâne cea mai semnificativă și directă amenințare asupra securității statelor aliate. Terorismul (…) este cea mai directă amenințare asimetrică asupra securității cetățenilor noștri și asupra păcii internaționale și a prosperității. (…) Conflictele, situația fragilă și instabilitatea din Africa și din Orientul Mijlociu afectează direct securitatea noastră și a partenerilor. (…). Acțiunile destabilizatoare ale Iranului afectează securitatea euro-atlantică”, precizează liderii țărilor NATO.

”Ambițiile publice ale Chinei și politicile sale coercitive continuă să genereze provocări asupra intereselor, securității și valorilor noastre. Aprofundarea parteneriatului strategic dintre Rusia și China, încercările lor de subminare și reconfigurare a ordinii internaționale bazate pe reguli generează preocupări profunde”, subliniază liderii statelor din Alianța Nord-Atlantică.

NATO intensifică măsurile de apărare și descurajare militară

Alianța Nord-Atlantică salută majorarea de către cele mai multe state membre a cheltuielilor pentru apărare și pledează pentru intensificarea capabilităților de apărare și disuasiune.

”Urgentăm activitățile de suplimentare a capabilităților (…), intensificăm abilitatea de mobilizare a forțelor pentru a răspunde amenințărilor, (…) continuăm consolidarea apărării avansate pe flancul estic al NATO”, precizează Declarația summitului de la Washington.

NATO consolidează apărarea antibalistică

Alianța Nord-Atlantică reafirmă determinarea de respingere a amenințărilor balistice prin consolidarea ”Sistemului integrat de apărare antiaeriană și antibalistică (IAMD)”.

”Definitivarea complexului din Redzikowo, Polonia, prin furnizarea de sisteme balistice Aegis, completează capabilitățile existente în România, Spania și Turcia”, subliniază liderii statelor NATO.

Parcurs „ireversibil” de integrare a Ucrainei în NATO

Alianța Nord-Atlantică a stabilit că parcursul integrării Ucrainei este ”ireversibil”, dar nu a fixat un termen clar de aderare.

”Viitorul Ucrainei este în NATO. Ucraina a intensificat interoperabilitatea și este tot mai mult integrată politic în Alianță. Salutăm progresele concrete înregistrate de Ucraina de la Summitul desfășurat la Vilnius în privința reformelor necesare la nivel democratic, economic și în materie de securitate. În timp ce Ucraina continuă această activitate vitală, noi vom continua să o susținem pe parcursul ireversibil de integrare deplină la nivel euro-atlantic, inclusiv pentru a deveni membră a NATO. Reafirmăm că vom fi în poziția de adresare a unei invitații Ucrainei pentru a deveni membră NATO când aliații vor ajunge la un acord și vor fi întrunite condițiile”, subliniază liderii țărilor NATO.

Foto: Profimedia

Citește și:

BIDEN cere investiții în apărarea NATO, în contextul riscurilor generate de RUSIA /”Putem și vom apăra fiecare centimetru pătrat al teritoriului”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care sunt cele două țări NATO pe care Putin le-ar ataca în cel mai negru...
Pepe, acuzații foarte grave la adresa Ralucăi Pastramă! Susține că ar consuma substanțe INTERZISE și...
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime...
Cum a reușit Adi Beleaua, lider din clanul Corduneanu, să scape de închisoare. Înțelegerea pe...
Cineva a vrut să-i facă rău Denisei Răducu?! Ce ar fi descoperit artista cu puțin...
Colecționara de creiere antice: Povestea tinerei care a studiat peste 4.400 de organe. Totul a...
Simion confirmă că le-a cerut 60.000 de euro candidaţilor AUR la parlamentare: „Aşa este conceput...
Mara Bănică, RĂVĂȘITĂ după clipurile video pe care Pepe i le-a arătat cu Raluca Pastramă....
Românii care pot ieși la pensie la 45 de ani. Aceștia beneficiază de reducerea de...
Unde să îţi ţii economiile şi în ce să investeşti. Ai acces oricând la bani și...
Mesajul cutremurător al lui David înainte să se arunce de la etaj, după ce s-a...
Doliu la FCSB. Tatăl mijlocașului Adrian Șut s-a stins din viață. Fotbalistul a plecat imediat...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să depășești pe linia continuă dacă nu vine nicio mașină din sens opus?
Arma ce ar putea pune capăt războiului cu drone. Va costa echivalentul a 60 de...
Leacul SUPREM pentru mahmureală! Este GRATUIT și eficient
Cutremur în cazul ELODIA. Cioacă recunoaște tot. Adevărul despre dispariția avocatei
Voicu și Culae, oamenii cheie din viața lui Ceaușescu. Amănunte din dormitorul dictatorului
Ce a transmis Vlad Gherman după ce nu a mai intrat la Un Show Păcătos....
Adevărul despre accidentul de parapantă de la Brașov: Cum a murit, de fapt, Vali Cîrlan
Ce momente din viață și-ar dori Betty Salam să șteargă din minte. „Când era mic,...
Primele imagini de la înmormântarea Deliei Budeanu! Cine a fost prezent pentru a o conduce...
BANCUL ZILEI. Bubulina, văzând privirile lacome pe care preotul le aruncă spre decolteul ei, spune:...
Coreea de Nord respinge informațiile că ar fi trimis trupe pe frontul din Ucraina