NATO reafirmă angajamentele apărării colective, pe fondul riscurilor generate de RUSIA și CHINA /Parcurs „ireversibil” de integrare a Ucrainei

NATO reafirmă angajamentele apărării colective, pe fondul riscurilor generate de RUSIA și CHINA /Parcurs „ireversibil” de integrare a Ucrainei
Publicat: 11/07/2024, 02:23
Actualizat: 11/07/2024, 03:20

Liderii statelor NATO, reuniți la Washington, au reafirmat angajamentele de apărare colectivă și au pledat pentru suplimentarea capabilităților militare, în contextul riscurilor generate de Rusia și China, oferind Ucrainei un parcurs ”ireversibil” de integrare, dar fără a fixa un termen concret de aderare.

”Construită pentru menținerea păcii, NATO rămâne cea mai puternică Alianță din istorie. Menținem unitatea și solidaritatea în contextul războiului brutal de agresiune de pe continentul european, într-un moment critic pentru securitatea noastră. (…) Reafirmăm legăturile transatlantice durabile dintre națiunile noastre. NATO rămâne forumul unic, esențial și indispensabil de consultări, coordonare și acțiune în toate problemele asociate securității noastre individuale și colective. NATO este o Alianță defensivă. Angajamentul de a ne apăra unii pe alții și fiecare centimetru pătrat al teritoriului aliat (…) este ferm. Vom continua să asigurăm apărarea colectivă față de toate amenințările, din toate direcțiile, (…), prin cele trei sarcini centrale – disuasiune și apărare, prevenirea și gestionarea crizelor și securitate prin cooperare”, arată Declarația summitului NATO de la Washington.

NATO consideră Rusia „amenințare directă” și exprimă preocupări privind acțiunile Iranului și Chinei

Liderii statelor NATO atrag atenția că invazia militară rusă în Ucraina a perturbat ”pacea și stabilitatea” în spațiul euro-atlantic, ”subminând grav securitatea mondială”.

”Rusia rămâne cea mai semnificativă și directă amenințare asupra securității statelor aliate. Terorismul (…) este cea mai directă amenințare asimetrică asupra securității cetățenilor noștri și asupra păcii internaționale și a prosperității. (…) Conflictele, situația fragilă și instabilitatea din Africa și din Orientul Mijlociu afectează direct securitatea noastră și a partenerilor. (…). Acțiunile destabilizatoare ale Iranului afectează securitatea euro-atlantică”, precizează liderii țărilor NATO.

”Ambițiile publice ale Chinei și politicile sale coercitive continuă să genereze provocări asupra intereselor, securității și valorilor noastre. Aprofundarea parteneriatului strategic dintre Rusia și China, încercările lor de subminare și reconfigurare a ordinii internaționale bazate pe reguli generează preocupări profunde”, subliniază liderii statelor din Alianța Nord-Atlantică.

NATO intensifică măsurile de apărare și descurajare militară

Alianța Nord-Atlantică salută majorarea de către cele mai multe state membre a cheltuielilor pentru apărare și pledează pentru intensificarea capabilităților de apărare și disuasiune.

”Urgentăm activitățile de suplimentare a capabilităților (…), intensificăm abilitatea de mobilizare a forțelor pentru a răspunde amenințărilor, (…) continuăm consolidarea apărării avansate pe flancul estic al NATO”, precizează Declarația summitului de la Washington.

NATO consolidează apărarea antibalistică

Alianța Nord-Atlantică reafirmă determinarea de respingere a amenințărilor balistice prin consolidarea ”Sistemului integrat de apărare antiaeriană și antibalistică (IAMD)”.

”Definitivarea complexului din Redzikowo, Polonia, prin furnizarea de sisteme balistice Aegis, completează capabilitățile existente în România, Spania și Turcia”, subliniază liderii statelor NATO.

Parcurs „ireversibil” de integrare a Ucrainei în NATO

Alianța Nord-Atlantică a stabilit că parcursul integrării Ucrainei este ”ireversibil”, dar nu a fixat un termen clar de aderare.

”Viitorul Ucrainei este în NATO. Ucraina a intensificat interoperabilitatea și este tot mai mult integrată politic în Alianță. Salutăm progresele concrete înregistrate de Ucraina de la Summitul desfășurat la Vilnius în privința reformelor necesare la nivel democratic, economic și în materie de securitate. În timp ce Ucraina continuă această activitate vitală, noi vom continua să o susținem pe parcursul ireversibil de integrare deplină la nivel euro-atlantic, inclusiv pentru a deveni membră a NATO. Reafirmăm că vom fi în poziția de adresare a unei invitații Ucrainei pentru a deveni membră NATO când aliații vor ajunge la un acord și vor fi întrunite condițiile”, subliniază liderii țărilor NATO.

Foto: Profimedia

Citește și:

BIDEN cere investiții în apărarea NATO, în contextul riscurilor generate de RUSIA /”Putem și vom apăra fiecare centimetru pătrat al teritoriului”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Meteorologii anunță o scurtă pauză de la căldură, dar apoi canicula revine în forță