NATO recunoaște că forța de reacție rapidă nu face față Rusiei în estul Europei

NATO recunoaște că forța de reacție rapidă nu face față Rusiei în estul Europei
Publicat: 17/05/2016, 18:22
Actualizat: 05/07/2016, 20:57

„Very High Readiness Joint Task Force (VJTF)”, alcătuită din 5 mii de soldați a fost elementunl central al pachetului de măsuri propuse pentru contracararea agresiunii ruse la summitul NATO din 2014 este „prea vulnerabilă în faza desfășurării sale” pentru a fi folosită în Polonia sau în Statele Baltice au decalarat doi generali cu vechime ai NATO care cunosc îndeaproape planificarea militară și logistică.

Decizia Rusiei de a-și suplimenta foarte mult forțele din enclava Kaliningrad, dintre Polonia și Lituania, dar și activele militare substanțiale de la frontierele sale însemnă că forța de reacție rapidă va fi depășită chiar înainte de a fi gata să lupte la est de Oder, adică peste frontiera de estică a Germaniei a declarat unul dintre generali, pentru cotidianul citat.

De altfel aceste neajunsuri ale forței de reacție rapidă sunt unul dintre principalele motive pentru care NATO a decis să cantoneze permanent trupe mai numeroase pe flancul său estic.

La Varșovia, la summitul din iulie NATO urmează să adopte o nouă serie de măsuri pentru a ecipa mai bine contingentul de pe flancul estic pentru apărare teritorială și nu doar pentru descurajare ca până acum. Noile măsuri sunt și ele un semn al înaltului grad de îngrijorare al NATO în legătură cu un posibil conflict cu Rusia în Europa.

O posibilă măsură ce urmează a fi discutată este desfășurarea permanentă a patru batalioane, fiecare reprezentând câte o contribuție a unui singur stat NATO în Estonia, Lituania și Lituania și Polonia. Un înalt diplomat polonez a decalarat pentru Financial Timescă daca acaeasta masura va fi adoptată acesta va reprezenta „minimul absolut necesar”, pentru a încerca să contracareze desfășurarea de forțe rusesști din regiune.

Agenada summitului va fi definitivată însă în această săptămână la Bruxelles de către miniștrii de externe ai țărilor membre ale Alianței.

Oficialii NATO consideră însă că VJTF chiar dacă este limitată ca instrument de răspuns în caz de încălcare a articolului 5, care presupune un răspuns colectiv al Alianței, rămâne totuși o componentă esențială a apărarii statelor membre. De altfel adjunctul Corpului NATO Multunațional de Nord-Est, generalul de brigadă polonez Krzysztof Krol, a și declarat că ” VJTF este constituită pentru a răspunde unor situații de genul celor prevăzute în articolul 4 și asta ne dorim să facă”. „Dar luăm în calcul și aplicarea articolului 5 în planificare” a mai adăugat acesta.

Forța de reacție rapidă este utilă pentru a preveni ca tactici militare înșelătoare, revolte civile sau infracțiuni la frontieră să escaladeze într-un conflict armat, a mai adăugat generalul polonez. De altfel planul de acțiune al VJTF a fost dezvoltat pentru a reacționa la amenințări hibride, ca cele prevăzute la articolul 4.

De altfel tacticienii NATO consideră că armata rusă intenționează să folosească astfel de măsuri „hibride” pentru a submina, manipula sau a-i incita pe opozanți înainte de declanșarea unor ostilități deschise împotriva altui stat. Aceste tactici au fost de altfel utilizate fără rețineri în Ucraina, afirmă oficialii Alianței.

De asemenea n purtător de cuvânt al NATO a declarat pentru cotidianul citat că forța de reacție rapidă este gata pentru desfășurare în termen scurt „în toate situațiile posibile” chiar și în cele prevăzute la articolul 5, dar că concentrarea de trupe rusești complică situația.

„Rusia are armament antiaerian și antinavă, atât pe mare cât și pe uscat, precum și avioane de luptă, staționate la Kaliningrad, dar și în alte părți ale teritoriului său, care sunt capabile să acopere zone de teritoriu imense”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

„Aceste concentrări de forțe ruse reprezintă provocări de care suntem pe deplin conștienți și de care ținem cont în planificare. Luăm în considerare aceste dimensiuni suplimentare și în același timp întărim și modernizăm mijloacele de apărare și descurajare. NATO va face tot ce este necesar pentru a descuraja orice amenințare și a-i apăra pe toți aliații’, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Alianței.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom