„Nu am văzut în viața mea așa ceva”. Cum a trăit Cristina, o tânără româncă din Paris, ziua în care toată Franța a ieșit în stradă

Publicat: 11/01/2015, 19:07
Actualizat: 11/01/2015, 23:52

Aproape 1,5 milioane de oameni au participat duminică la marșul solidarității din Paris, în memoria celor 17 persoane ucise în trei atacuri jihadiste comise în Franța. Printre aceștia se află și mai mulți membri ai comunității românești din capitala franceză. În vreme ce unii și-au dat întâlnire prin intermediul unui eveniment creat pe Facebook, alții au venit din proprie inițiativă.

E o atmosferă incredibilă! Oamenii strigă Charlie! Charlie!, se cântă imnul național, se aplaudă. E cald, e frumos”, a povestit pentru gândul, de la fața locului, Cristina Chiș, o clujeancă stabilită la Paris de mai mulți ani. „E enorm de multă lume. E plin de steaguri de toate naționalitățile! Străzile sunt blocate și ai senzația că din toate colțurile Parisului toată lumea merge în aceeași direcție. Nu am văzut în viața mea așa ceva! Sunt atât de mulți încât chiar și bulevardele paralele sunt pline; nici nu poți ajunge în Piața Republicii”, a mai relatat ea.

VIDEO: Cristina Chiș

„Oamenii mărșăluiesc în liniște. Sunt triști, dar se uită unii la alții și își zâmbesc cu complicitate și amărăciune. (…) Sunt mulți copii și oameni de toate vârstele”, a mai relatat Cristina.

VIDEO: Cristina Chiș

Impulsul de a se alătura celor adunați în Piața Republicii a venit pentru Cristina oarecum firesc. Vineri, se afla pe autostrada în apropierea căreia s-au refugiat cei doi frați suspectați a fi autorii atacului asupra redacției Charlie Hebdo, Cherif și Said Kouachi. A stat o oră blocată în trafic, ajungând, fără să vrea, martoră la intervenția din regiune.

Circulația era blocată. Erau mașini de ambulanță și mașini ale trimișilor lor speciali de apărare care treceau pe banda de siguranța, în viteză. N-am văzut nimic mai mult. Ne întrebam ce se întâmplă. Aveam informațiile prin radio și anume că s-au luat ostatici, că oamenii din localitatea respectivă sunt toți închiși în casă”, și-a amintit ea.

Recunoaște, a resimțit „o mică stare de panică”, dar a inspirat adânc și și-a păstrat calmul. Paradoxal, evenimentele trăite în ultimele zile la Paris, i-au amintit de alegerile electorale pentru președintele României, de anul trecut. E vorba tot de libertate, solidaritate și valori, spune Cristina Chiș.

Ce se întâmplă azi la Paris mă duce cu gândul la alegerile prezidențiale din România, din noiembrie 2014. Avem nevoie de unitate!„, a declarat ea pentru gândul.

FOTO: Cristina Chiș

FOTO: Cristina Chiș

FOTO: Cristina Chiș

Simțim o nevoie profundă de a manifesta împreună pentru valori și principii fundamentale. De oriunde am fi. E organic! Vrem să ne mobilizăm împreună, să fim uniți… Să luptăm pentru unire, egalitate de șanse, libertate, fraternitate, un ideal pe care îl păstrăm în colț de suflet fiecare dintre noi, indiferent de origine, naționalitate, religie, orientare politică, situație materială. Sentimentul de unitate și solidaritate, pe cât e de utopic și idealist, pe atât e de motivant, plin de căldură și speranță.

(…) Terorismul înseamnă inducerea unei stări de frică și teroare. Vrem să arătăm tuturor că nu ne este frică, că împreună suntem mai puternici decât ei! Franța, poate mai mult decât alte țări, are trei valori fundamentale în jurul cărora sunt uniți: fraternitate, egalitate și libertate. Marșul de azi este pentru a aduce un omagiu tuturor victimelor și apropiaților acestora, dar și pentru reafirmarea acestor valori”, a adăugat ea.

FOTO: Cristina Chiș

FOTO: Cristina Chiș

FOTO: Facebook//Cristina Chiș

Azi, Cristina Chiș spune că se simte norocoasă: învață, de acolo unde e, ce înseamnă libertatea de expresie și solidaritatea: „Iubesc oamenii azi. Pe toți. Iubesc lumea asta mare… Unitate în diversitate! Je suis Cristina. Je suis roumaine. Je suis une citoyenne du monde. Et aujourd”hui… je suis Charlie”.

VIDEO: Cristina Chiș

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Profețiile lui Traian Băsescu. Firea, scoasă din sărite
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb