Pedeapse pe măsură pentru 9 români care forțau tinere să se prostitueze la Londra

Pedeapse pe măsură pentru 9 români care forțau tinere să se prostitueze la Londra
Publicat: 13/06/2014, 17:30

Cei nouă făceau parte dintr-o grupare anihilată în urma cooperării dintre polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate români și cei englezi, cu suportul Eurojust și Europol.

„Această operațiune reprezintă continuarea unei relații de cooperare excelentă între autoritățile celor două state. De asemenea, în urma operațiunii au fost confiscate bunuri în valoare de peste 200.000 de lire sterline, provenite din activitatea ilicită. Condamnările au marcat încheierea Operațiunii Torryburn – o investigație proactivă privind traficarea din România în Marea Britanie a unor cetățeni români forțați apoi să practice prostituția”, mai precizează Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Potrivit sursei citate, în iulie 2012 a fost constituită, cu ajutorul Eurojust de la Haga, o echipă de anchetă formată din ofițeri ai Departamentului pentru trafic de persoane și prostituție din cadrul Poliției Metropolitane din Londra și polițiști ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Gorj, împreună cu procurori de la DIICOT Gorj.

Polițiștii români le-au transmis partenerilor englezi date și informații relevante cu privire la activitatea grupării infracționale formate din 12 persoane, cinci femei și șapte bărbați, cu vârste între 21 și 34 de ani.

Din cercetări a reieșit că liderul grupării achiziționase un club în România, folosit pentru a recruta victimele care erau duse apoi în Marea Britanie, cu avionul.

Membrii grupării recrutau victimele promițându-le posturi de îngrijitoare sau secretare, iar la sosirea în Marea Britanie le spuneau că, de fapt, acele locuri de muncă nu există. Ei le luau victimelor documentele de identitate și le forțau să lucreze ca prostituate, pentru a-și putea plăti biletul de avion. Victimele locuiau la diferite adrese dintr-o suburbie a Londrei și erau exploatate în bordeluri din zona de est a capitalei britanice.

În urma investigațiilor, au fost identificate peste 115 rezervări pentru călătorii cu avionul pentru viitoare victime ale traficului de persoane.

La 5 martie 2013, în acest dosar a fost declanșată o acțiune de amploare, simultan în România și în Marea Britanie. În România au fost arestate 10 persoane, care au rămas în custodia Poliției, fiind ulterior puse sub învinuire pentru trafic de persoane și de minori, precum și pentru constituirea unui grup infracțional organizat și spălare de bani. Alți doi membri ai grupării au fost arestați ulterior de ofițerii din Marea Britanie, în baza unor mandate de arestare europene, după ce s-au luat măsuri pentru a nu li se permite părăsirea teritoriului Marii Britanii.

La 3 iunie 2014, nouă dintre membrii grupării au fost condamnați în România la pedepse cu închisoarea însumând 89 de ani.

Alți trei membri ai grupării au pledat vinovați, la 2 aprilie 2014, în fața unei instanțe de judecată din Marea Britanie.

„Colaborarea dintre cele două departamente a fost un succes și a culminat cu dezmembrarea totală a unei grupări criminale organizate care acționa pe teritoriul a două state ale Uniunii Europene și care exploata femei vulnerabile pentru a obține beneficii financiare. Sentințele reflectă severitatea infracțiunilor comise de către membrii acestei organizații”, a declarat detectivul Kieran Backhouse, din cadrul Poliției Metropolitane.

La rândul său, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a declarat că operațiunea Torryburn și rezultatele înregistrate demonstrează determinarea autorităților române de a urmări și investiga orice infracțiune care are ca victime sau autori cetățeni români, inclusiv a celor comise dincolo de frontierele teritoriale ale României. „Condamnările obținute indică eficiența agențiilor de aplicare a legii din România în abordarea fenomenului traficului de persoane, în parteneriat cu autoritățile altor state U.E., precum și utilitatea folosirii cadrului european în materie de investigații comune în combaterea criminalității. Avem toleranță zero față de orice tip de infracțiuni”, a mai spus diplomatul.

Poliția Metropolitană pune la dispoziția victimelor și a persoanelor care dețin informații referitoare la traficul de persoane un număr de telefon (0800 783 2589) care poate fi apelat gratuit.

În România, sesizări ale unor fapte de trafic de ființe umane pot fi transmise la numărul de telefon 0800800678, apelabil gratuit, sau 0040213133100, pentru sesizări din străinătate, precum și la orice unitate de Poliție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...