Plângerile cititorilor Gândul împotriva Daily Mail, CLASATE . Tactica prin care tabloidul a scăpat basma-curată după articolul FALS despre români

Plângerile cititorilor Gândul împotriva Daily Mail, CLASATE . Tactica prin care tabloidul a scăpat basma-curată după articolul FALS despre români
Publicat: 18/03/2014, 12:27
Actualizat: 29/07/2014, 19:11

Press Complaints Commission (PCC), instituția care supraveghează și sancționează presa scrisă din Marea Britanie, i-a informat pe cititorii gândul care au depus plângere la adresa Daily Mail, precum și pe jurnalistul britanic Jon Danzig, co-autorul anchetei „Daily Fail”, că apreciază că reclamațiile lor nu mai au nevoie de un răspuns și că situația a fost rezolvată amiabil între părțile implicate. Mai exact, PCC a considerat că scurta corecție publicată de ziarul britanic la sfârșitul lui februarie pe site-ul său este o dovadă suficientă că tabloidul își admite greșelile din articolul despre „invazia” iminentă a „hoardelor” de români și bulgari, demontat de gândul. Ancheta publicată de gândul a fost prezentată inclusiv în The Guardian și promovată de actorul Hugh Grant și de fostul purtător de cuvânt al lui Tony Blair, Alastair Campbell.

CONTEXT: PE SCURT, CUM S-A AJUNS AICI

„La momentul la care ne-ați scris, anchetam deja articolul, în baza unei reclamații anterioare. Acea investigație s-a încheiat, considerându-se că plângerea a fost soluționată între reclamant și ziar (…). Ar trebui să subliniem că rezultatul de mai sus reflectă o soluție pe care reclamantul a considerat-o satisfăcătoare pentru plângerea sa, el nefiind o decizie din partea PCC”. Acesta este mesajul pe care l-a primit unul dintre cititorii gândul care au făcut o plângere la PCC ca urmare a articolului fals din Daily Mail.

Un mesaj similar a primit și jurnalistul britanic Jon Danzig, co-autorul investigației publicate de gândul. Danzig a notificat Daily Mail că plângerea sa nu a fost soluționată și că cere acest lucru, ceea ce obligă PCC să dea o decizie în acest dosar.

Problema este că, din toate plângerile primite de PCC în această speță, peste 80 numai în luna ianuarie, conform propriului raport de activitate, instituția a ales, fără să explice de ce, una singură. Această reclamație se referă doar la lipsa de acuratețe a informațiilor privind zborurile și autobuzele din articol, adică exact partea pentru care Daily Mail a publicat între timp un răspuns, ca să se poată închide dosarul.

Descarcă raportul integral

Mai exact, Daily Mail a publicat, la mai bine de o lună de la ancheta gândul, un mesaj pe post de rectificare în rubrica de Clarificări și Corecții, în care spune că „i s-a adus la cunoștință” că realitatea din România și Bulgaria era alta decât cea descrisă în articolul care anunța invazia muncitorilor din estul Europei în Regatul Unit, de la 1 ianuarie 2014: „Suntem bucuroși să clarificăm că unele dintre zborurile suplimentare (din România și Bulgaria spre UK, despre care ziarul scria că sunt chiar și cu 100% mai multe decât înainte, pe fondul „exodului”) au fost introduse înainte de 1 ianuarie”. Totuși, ziarul nu și-a asumat vina pentru neadevărurile publicate, arătând în continuare cu degetul spre sursele reporterilor săi. De asemenea, Daily Mail nu a scos de pe site și nici nu a modificat articolul din 31 decembrie, redistribuit de peste 58.000 de ori.

Sursa: Daily Mail

Dincolo de corecția timidă publicată de tabloidul britanic, cea mai îngrijorătoare descoperire a anchetei publicate de gândul a rămas neabordată de reprezentanții Daily Mail. Mare parte din cei citați în articol ne-au spus că nu au vorbit cu Daily Mail și că citatele din ziar nu le aparțin.

De precizat că președintele comitetului responsabil de codul editorilor din cadrul PCC este fie tocmai Paul Dacre, de la Daily Mail. Mai mult, unul dintre directorii companiei care deține atât PCC, cât și organismul care va înlocui PCC, IPSO, este Peter Wright, editor emerit al Mail Group.

Situația nu este deloc singulară. Cele mai multe dintre plângerile depuse împotriva Daily Mail la PCC ajung să fie clasate în această manieră, pentru că, atunci când există o investigație în curs, ziarul publică de regulă o rectificare foarte slabă, dar suficientă pentru a face proba bunei credințe și a putea obține închiderea anchetei.


CONTEXT: PE SCURT, CUM S-A AJUNS AICI

VEZI AICI ANCHETA DAILY FAIL

RĂSPUNSUL DAILY MAIL DUPĂ DEMONTAREA ARTICOLULUI DESPRE ROMÂNI

DAILY MAIL ÎȘI RECUNOAȘTE O PARTE DIN MINCIUNI

EFECTUL INVESTIGAȚIEI: PLÂNGERI PE NUMELE TABLOIDULUI BRITANIC

UN LORD DIN GUVERNUL BRITANIC RECUNOAȘTE MINCIUNILE DIN RETORICA ANTI-ROMÂNI

HUGH GRANT PROMOVEAZĂ ANCHETA DAILY FAIL

ROMÂNII CARE RESCRIU POVESTEA

„SCRISOAREA PIERDUTĂ” A STUDENȚILOR ROMÂNI DIN UK

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Ce au stabilit judecătorii în cazul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Cîrstoiu: Nu mă retrag. Să anunțe Ciolacu că mă retrage. Nu iau bani, nu am...
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani