Prima măsură a Guvernului Spaniei după suspendarea autonomiei Cataloniei. Rajoy: E o provocare fără precedent în istoria țării

Prima măsură a Guvernului Spaniei după suspendarea autonomiei Cataloniei. Rajoy: E o provocare fără precedent în istoria țării
Publicat: 27/10/2017, 12:28

Mariano Rajoy, premierul Spaniei, a declarat, vineri, că prima măsura a Guvernului de la Madrid ar fi destituirea din funcție a liderului catalan Carles Puigdemont, dacă Senatul va aproba aplicarea articolului 155 din Constituție, relatează Associated Press.

Prim-ministrul spaniol a afirmat că intenția Guvernului de la Madrid de a prelua controlul direct asupra Cataloniei nu va afecta drepturile cetățenilor regiunii, ci le va proteja. Declarațiile acestuia au fost făcute în Senatul Spaniei, înaintea votului pe tema abilitării Guvernului de a suspenda autonomia regiunii catalane.

„Atribuțiile Guvernului catalan vor fi preluate de către organe create special în acest scop de Guvernul național, sau de către ministere, atât timp cât va dura această situație”, a declarat Rajoy, adăugând că vrea dizolvarea Parlamentului catalan și organizarea unor alegeri regionale în maximum șase luni.

Rajoy a precizat că această situație reprezintă o provocare fără precedent în istoria recentă a Spaniei.

Potrivit sursei citate, Parlamentul regional al Cataloniei se va reuni vineri seara, iar parlamentarii regionali ar putea adopta o declarație de independență.

Șeful executivuluiCataloniei, Carles Puigdemont, a declarat joi că a luat în calcul dizolvarea Parlamentului catalan și organizarea de alegeri anticipate, dar nu a primit garanții suficiente din partea guvernului central de la Madrid, relatează site-ul cotidianului El Pais.

„În ultimele ore înainte de expirarea puterii mele de a convoca alegeri anticipate, am luat în calcul exercitarea opțiunii de convocare a alegerilor. Am încercat să obțin garanții, dar nu am primit un răspuns din partea Partidului Popular, care a dorit să accentueze tensiunea”, a spus Puigdemont.

Carles Puigdemont și-a anulat discursul de joi în care voia să anunțe dizolvarea ParlamentuluiCatalonieiși organizarea de alegeri anticipate. Liderul catalan a discutat miercuri timp de șapte ore cu membrii cabinetului său în privința strategiei guvernului regional ca răspuns la acțiunile Madridului.

Senatul Spaniei este așteptat să aprobe, vineri, planul lui Rajoy, în urma căruia executivul de la Barcelona va acționa strict în baza directivelor primite de la guvernul de la Madrid. Formațiunea conservatoare Partidul Poporului, condusă de către Mariano Rajoy, deține majoritatea în Senat.

Carles Puigdemont a precizat că Parlamentul regional va continua demersurile pentru un răspuns la aplicarea Articolului 155 din Constituția Spaniei de către premierul spaniol Mariano Rajoy.

„Mulți oameni mi-au cerut organizarea de alegeri anticipate. Datoria și responsabilitatea mea este să epuizez toate variantele care există pentru negocierea unei soluții, pentru a evita impactul aplicării Articolului 155. Nimeni nu poate spune că nu am făcut sacrificii pentru dialog. Dar nu există nicio intenție să înceteze represiunea și să creeze condiții pentru alegeri fără violențe. Aplicarea Articolului 155 de către Senatul spaniol este în afara legii și abuzivă, o încercare de a eradica suveranitatea noastră, pe care nu o pot accepta. Depinde de ParlamentulCatalonieicum va răspunde la aplicarea Articolului 155”, a spus Puigdemont.

Liderul catalan susține că acțiunile guvernului Mariano Rajoy au fost iresponsabile.

„Societatea catalană ne-a adus în acest punct. Am încercat să am aceeași luciditate și să epuizez toate opțiunile pe care le-am avut la îndemână. Considerăm dezamăgitoare apelurile și presiunile la responsabilitate către noi, dar ei pot acționa total iresponsabil. Este politica unui demers >, nu >. Trebuie să ne menținem angajamentul pentru pace și bunăvoință, numai în acest mod putem câștiga. În ultimele zile, am încercat să fiu mai calm și mai responsabil ca niciodată”, a mai declarat Puigdemont.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”