Primul test electoral în SUA. Cruz câștigă în fața lui Trump în Iowa. Echipa lui Clinton a anunțat victoria în fața lui Sanders

Primul test electoral în SUA. Cruz câștigă în fața lui Trump în Iowa. Echipa lui Clinton a anunțat victoria în fața lui Sanders
Publicat: 02/02/2016, 13:04
Actualizat: 02/02/2016, 13:04

ALEGERI SUA 2016.„După o examinare arofundată a rezultatelor, nu mai există nicio incertitudine, iar secretarul Clinton a obținut în mod clar cei mai mulți delegați”, a declarat Matt Paul, directorul ei de campanie în Iowa.

Fostul secretar de Stat și rivalul său Bernie Sanders au fost creditați, anterior, atât unul, cât și celălalt, cu 50% din voturile exprimate. Martin O’Malley, al treilea pretendent democrat, și-a suspendat campania.

În tabăra republicană, conservatorul texan Ted Cruz l-a înfrânt pe favoritul la nivel național, miliardarul Donald Trump.

ALEGERI SUA 2016. Hillary Clinton și Bernie Sanders se află practic la egalitate în „caucusul” democrat din Iowa, disputat luni, în timp ce în tabăra republicană conservatorul texan Ted Cruz l-a înfrânt pe favoritul la nivel național, miliardarul Donald Trump, relatează Reuters în pagina elecronică.

„Caucusurile” din Iowa reprezintă, tradițional, de aproximativ 40 de ani, prima etapă a procesului de selectare a candidaților marilor partide în vederea alegerilor prezidențiale din noiembrie. Iowa va trimite la convențiile partidelor, în iulie, 44 de delegați democrați și 30 de delegați republicani.

Cu un scor de 28%, Ted Cruz îl devansează în mod clar pe miliardarul Donald Trump (24%), urmat de aproape de către senatorul Marco Rubio din Florida (23%). Pe poziția a patra se clasează Ben Carson cu 9%. Ceilalți candidați – printre care și Jeb Bush, fratele fostului președinte George W. Bush – se află mult în urmă, cu mai puțin de 5%.

Unul dintre pretendenții la învestitura republicană, Mike Huckabee, în vârstă de 60 de ani, a anunțat că se va retrage din cursă. Cel care, în 2008, a creat o surpriză și a obținut o victorie în caucusul republican din Iowa, a obținut luni doar 2%.

„Această (luni) seara reprezintă victoria conservatrilor curajoși din Iowa și a acestei întregi națiuni mărețe”, a declarat Ted Cruz, în vârstă de 45 de ani, într-un discurs de peste o jumătate de oră, în care și-a revendicat victoria. Susținut de creștini evangheliști, el i-a mulțumit lui Dumnezeu și a subliniat că rezultatele demonstrează faptul că nominalizatul republicanilor nu va fi ales de către presă și nici de establishmentul de la Washington.

Donald Trump, în vârstă de 69 de ani, l-a felicitat pe Ted Cruz și a spus că se așteaptă totuși să obțină învestitura republicană.

„Sunt onorat, cu adevărat onorat”, le-a spus el susținătorilor săi referindu-se la locul doi și declarându-se nerăbdător să ia parte a următoarea etapă a alegerilor primare, pe 9 februarie, în statul New Hampshire, unde sondajele îl plasează pe primul loc.

Situația este mult mai puțin clară în tabăra democrată în care, după numărarea aproape tuturor buletinelor de vot, fostul secretar de Stat Hillary Clinton se clasează prima, dar cu un scor de 49.8% la 49,6%, față de Bernie Sanders – reprezentantul aripii stângi a Partidului Democrat.

Sanders, în vârstă de 74 de ani, s-a declarat copleștit de rezultat, o „cvasiegalitate” cu adversara sa.

„Acum nouă luni, (când) am venit în acest frumos stat, nu aveam structură politică, bani, recunoaștere (…)”, a spus el.

Al treilea pretendent democrat, un fost guvernator al statului Maryland, Martin O’Malley, în vârstă de 53 de ani, a obținut doar 0,6% din voturi și și-a suspendat campania. Retragerea sa lasă în cursă doi pretendenți la fotoliul de la Casa Albă: Clinton și Sanders.

ALEGERI SUA 2016. Omul care l-a înfrânt pe Trump

Senatorul Ted Cruz din Texas – cu o privire fixă, o dicție ritmică, fraze precise – are talentul unui orator, ceea ce i-a permis să devină un campion al dreptei religioase și să obțină victoria, luni, în „caucusurile” republicane din statul Iowa, relatează AFP în pagina electronică.

În urmă cu câteva luni, el era doar un candidat republican printre alții, lăudat de altfel de către principalul său adversar, Donald Trump, pentru poziția sa fermă împotriva Guvernului federal al lui Barack Obama, împotriva impozitelor, împotriva avortului și pentru dreptul de a purta arme de foc.

El a devenit între timp principalul rival al miliardarului în lupta pentru obținerea învestiturii republicane, iar omul de afaceri newyorkez face de-acum din Cruz principala sa țintă, acuzându-l că este un personaj oribil sau că s-a născut în Canada, în urmă cu 45 de ani, sugerând astfel că ar fi neeligibil la președinția Statelor Unite.

Nu există nicio îndoială că după victoria lui Cruz (27%) în Iowa, în fața lui Donald Trump (24%), care a dominat totuși sondajele duminică, miliardarul își va intensifica eforturile de a se impune.

Cei doi se adresează aceleiași categorii – a americanilor furioși pe elitele politice. Ei mizează pe exagerări. De exemplu, în spoturile lor televizate, ei trag alarma cu privire la imigrația clandestină. De asemenea, ei denunță „teoria” modificărilor climatice. Ted Cruz a promis să-i anihileze pe jihadiștii din cadrul organizației Statul Islamic (SI) cu un „covor de bombe”.

Strategia lui Cruz în Iowa a fost integral construită pe electoratul protestant evanghelic, majoritar în cadrul republicanilor.

El le-a promis să dezmembreze de tot „Obamacare” – reforma lui Barack Obama a sistemului sănătății, și să-i apere pe creștinii americani în fața amenințărilor disoluției reprezentate de către democrați.

Pentru a-și vinde mesajul, Ted Cruz nu a ezitat să recurgă la copii, în videoclipuri, și nici să prăjească șuncă pe țeava puștii într-un poligon de tir, un mod de a arăta atașamentul texanilor față de armele lor.

În urmă cu două săptămâni, el a fost însă dur criticat pentru că a denigrat „valorile New York-ului”, care apără – îi reproșează el – avortul, căsătoria între persoane de același sex, banii și presa.

Însă Rafael Edward Cruz, care și-a anunțat primul candidatura la învestitura republicană, și-a ales de mult timp poziția – în centrul Tea Party.

El este senator doar din ianuarie 2013 – unul dintre cei doi senatori care reprezintă Texasul – și își datorează victoria mobilizării locale a mișcării ultraconservatoare și ia prin surprindere establishmentul republican.

Încă de la început, el își enervează părinții prin lipsa de deferență și voința de a se afla în centrul atenției, în ilustra instituție în care tinerețea sa ar fi trebuit să-l îndemne la umilință.

El poartă marea sa luptă în toamna lui 2013. În contextul în care se profilează un compromis bugetar între liderii republicani și democrații aliați președintelui Barack Obama, el apără o linie dură – nu va exista buget fără o abrogare totală a Obamacare.

El acționează în culise, atrage de partea sa zeci de congresmeni din cadrul Tea Party și le ține piept liderilor republicani – umiliți -, care sunt încă resentimentari față de acest bărbat de patruzeci de ani ce pretinde că-i învață să guverneze. Ted Cruz – chiar dacă obstrucționarea a eșuat – și-a câștigat galoanele.

Cruz s-a născut la Calgary, în Canada, pe 22 decembrie 1970, fiul unei americance și unui cubanez, Rafael Cruz, torturat de regimul Batista și exilat la vârsta de 18 ani în Statele Unite, fără să vorbească engleza.

El crește în Texas, unde, în timpului liceului, este deja fascinat de Constituție. După ce studiază la Universitatea Princeton, apoi la Școala de Drept de la Harvard – pe care o absolvește la patru ani după Obama – începe o strălucitoare carieră juridică și apoi revine în Texas pentru a deveni echivalentul avocatului de apel al statului („solicitor general”), în 2003.

Postul devine o trambulină care-l propulsează la nivel național, ca apărător al cauzelor conservatoare și pledant în Curtea Supremă – ceea ce a făcut de nouă ori, obținând cinci victorii.

ALEGERI SUA 2016. „Această (luni) seara reprezintă o victorie pentru conservatorii curajoși”, a declarat el în aplauzele asistenței, criticând dur Washingtonul, grupurile de lobby și presa.

Cruz a obținut 28% din voturile republicanilor, înfrângându-și rivalul, pe fostul favorit Donald Trump, dar și pe Marco Rubio.

Numărarea voturilor în tabăra democrată continua, iar unele publicații americane au anunțat deja „egalitate”.

După numărarea a 95% din voturi, favorita Hillary Clinton și „democratul socialist” cum își spune senatorul din Vermont Bernie Sanders, în vârstă de 74 de ani, erau la o distanță de mai puțin de un procent.

Clinton s-a adresat susținătorilor ei, dar fără să revendice în mod explicit o victorie.

Sanders, care a vorbit la scurt timp după aceea, a declarat că „rezultatele sunt necunescute încă, dar se pare că suntem la egalitate”.

Tabăra republicană a fost scutită de o asemnea ambiguitate. Cruz a obținut o victorie triumfală, după lunile pe care le-a petrecut străbătând statul pentru a-i mobiliza pe conservatorii și liderii evanghelici influenți care-l susțin.

Senatorul în vârstă de 45 de ani, considerat un adevărat „ghimpe” în coasta partidului său, își savura victoria pe muzică country, la mitingul său de la Des Moines.

„Iowa a transmis mesajul că nominalizatul republican și viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi ales de către presă, nu va fi ales de către establishmentul de la Washington”, a declarat el.

„Această (marți) seara reprezintă o victorie pentru conservatorii curajoși din întregul (stat) Iowa și din toată această națiune măreață”, a adăugat el.

Trump l-a felicitat pe senatorul din Texas și a spus că este „onorat” de poziția secundă.

Rubio, care a luptat să câștige teren în ultimele luni, a obținut un rezultat cu mult mai bun decât se aștepta, și s-a clasat al treilea – cu doar un punct procentual în urma lui Trump.

Între timp, doi candidați părăsesc cursa.

Surse apropiate democratului Martin O’Malley, un fost guvernator al statului Maryland, au declarat pentru BBC că acesta își va suspenda campania, iar în cursa democrată vor mai rămâne doar doi candidați.

În tabăra republicanilor, Mike Huckabee, un fost guvernator al statului Arkansas, a anunțat într-un mesaj postat pe Twitter că își va suspenda campania.

În Iowa este folosit un sistem electoral neobișnuit, numit „caucus”. Oamenii se adună în case private, școli și alte clădiri publici în tot statul.

Alegătorii democrați se împart în grupuri, în funcție de candidatul preferat, în timp ce caucusurile republicane seamănă mai degrabă cu un scrutin tradițional.

În următoarele luni, celelalte 49 de state și teritoriile americane vor vota candidatul partidului în alegerile prezidențiale.

Câte un singur candidat la președinție din partea fiecărui partid urmează să se contureze către vară.

În noiembrie, americanii își vor alege viitorul președinte. El sau ea va prelua funcția în ianuarie 2017.

ALEGERI SUA 2016. FEBRUARIE:

1: Caucusurile din Iowa.

6: Dezbatere republicană (ABC).

9: Alegeri primare în New Hampshire.

11: Dezbatere democrată (PBS).

13: Dezbatere republicană (CBS).

20: Alegeri primare în South Carolina (republicani).

23: Caucusuri în Nevada.

25: Dezbatere republicană (CNN).

27: South Carolina (democrați).

MARTIE:

1: Alegeri primare de „Super Tuesday” în 14 state.

5 martie – 14 iunie: Alegerile primare și caucusurile continuă în ambele partide.

9: Dezbatere democrată (Univison).

10: Dezbatere republicană (CNN).

IULIE:

18-21: Convenția Națională Republicană de nominalizare a candidatului prezidențial în Cleveland (Ohio).

25-28: Convenția Națională Democrată de nominalizare a candidatului prezidențial în Philadelphia (Pennsylvania).

NOIEMBRIE:

8: Alegeri generale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...