Profesor de la Oxford: Vaccinul anti-COVID-19 poate fi „modificat” pentru a fi eficient împotriva noilor tulpini de virus

Profesor de la Oxford: Vaccinul anti-COVID-19 poate fi „modificat” pentru a fi eficient împotriva noilor tulpini de virus
Profesor de la Oxford: Vaccinul anti-COVID-19 poate fi „modificat” pentru a fi eficient împotriva noilor tulpini de virus / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 30/12/2020, 20:13
Actualizat: 30/12/2020, 20:14

Profesorul de la Oxford Andrew Pollard susține că este „cu adevărat posibil” modificarea vaccinului anticoronavirus pentru a proteja populația împotriva altor tulipini ale virusului.

Acesta a adăugat că nu există dovezi până acum care să sugereze că vaccinurile nu vor funcționa împotriva unei noi mutații. Afirmațiile acestuia vin în cotnextul în care recent a fost depistată o nouă variantă a SARS-CoV-2 care circulă în Marea Britanie, care pare a fi mult mai contagioasă, chiar și în cazul copiilor.

Profesorul Pollard este de părere că dezvoltarea și aprobarea vaccinului este „un triumf absolut al colaborării academice”.

„Acesta este într-adevăr un moment minunat într-un an dificil și cu siguranță un moment, aici la Oxford, la universitate, de mândrie în echipa noastră pentru această realizare uimitoare în știință și cercetare clinică pe parcursul anului”, a declarat acesta pentru BBC Radio 4.

Aprobarea vaccinului Oxford-AstraZeneca este un „game-changer” și a venit la momentul potrivit, a declarat un membru al Grupului consultativ pentru amenințări referitoare la virusul respirator și emergent (Nervtag) al guvernului.

Vaccinul anti-COVID-19 – „Game-changer”

„Este un game-changer. Este exact ceea ce avem nevoie acum. Ne confruntăm cu o situație extraordinar de dificilă, cu o schimbare a transmisibilității virusului, ceea ce înseamnă că avem nevoie de o schimbare în răspunsul nostru. În esență, cred că acest lucru s-a transformat într-o cursă între noi și virus și trebuie să încetinim virusul cât de mult putem, în timp ce vaccinăm cât mai mulți oameni posibil”, a declarat pentru Breakfast Andrew Hayward, profesor de epidemiologie a bolilor infecțioase la University College London.

Acesta a subliniat că un vaccin care nu trebuie depozitat la temperaturile foarte scăzute, precum cel dezvoltat de Pfizer, ar face „o diferență enormă”.

Cum funcționează vaccinul dezvoltat de Oxford și AstraZeneca

Vaccinul dezvoltat de Oxford – numit ChAdOx1 nCoV-19 – folosește o versiune inofensivă, slăbită, a unui virus comun care provoacă răceală la cimpanzei. Cercetătorii au folosit deja această tehnologie pentru a produce vaccinuri împotriva unui număr de agenți patogeni, inclusiv gripa, Zika și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Mers). Virusul este modificat genetic, astfel încât este imposibil ca acesta să se multiplice/dezvolte la oameni. Oamenii de știință au transferat instrucțiunile genetice pentru „proteina spike” specifică coronavirusului – de care are nevoie pentru a invada celulele – la vaccin. Când vaccinul intră în celule în interiorul corpului, folosește acest cod genetic pentru a produce proteina de suprafață a coronavirusului.

Acest lucru induce un răspuns imun, determinând sistemul imunitar să atace coronavirusul dacă infectează corpul.

Vaccinul Oxford se diferențiază de vaccinurile Pfizer și Moderna deoarece utilizează tehnologia mesager ARN (mARN). Vaccinurile convenționale sunt produse folosind forme slăbite ale virusului, dar mARN-urile folosesc doar codul genetic al virusului. Un vaccin mARN este injectat în organism unde intră în celule și le „spune” să creeze antigeni. Acești antigeni sunt recunoscuți de sistemul imunitar și îl pregătesc pentru a combate coronavirusul. Nu este necesar niciun virus propriu pentru a crea un vaccin mARN. Aceasta înseamnă că viteza la care poate fi produs vaccinul este accelerată.

Închisoare cu executare pentru un patron de televiziune din România: ”Avea o frică în oase...
Laura Cosoi, mămică pentru a treia oară. Tocmai a făcut anunţul
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Motivul real pentru care Roxana Nemeș s-a căsătorit cu Cătălin Hagima. A fost obligată să…
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop joi, 23 septembrie 2021. O zodie își poate schimba locul de muncă
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Cele mai bune SUV-uri mici. NOI sau RULATE, mașinile astea merită fiecare bănuț
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
„China a răspândit Covid-19 cu bună știință și a anunțat restul lumii foarte târziu“. Acuzațiile...
Laura Cosoi, mămică pentru a treia oară. Tocmai a făcut anunţul
MISTERUL celebrului CRANIU cu urechi a fost în sfârșit ELUCIDAT după sute de ani. „Este...
Cele mai ciudate marcaje de pe șoselele României. Localnicii se minunează de apariția lor
Prințul Harry și Meghan Markle, decizie surpriză la final de 2021. Ce vor să facă...
PORTUL Constanța își REPARĂ șalupele, prin procedură SIMPLIFICATĂ, la Sorena S.A.
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
SCENARIUL ROȘU! Lista a fost actualizată și poate fi consultată aici. Ce devine STRICT INTERZIS
Anunțul momentului pentru cei care stau la bloc! Decizia luată chiar acum. Milioane de oameni...
Ioniță de la Clejani, lacrimi amare după ce a aflat că Viorica este bolnavă. „Ea...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...