Profesor de la Oxford: Vaccinul anti-COVID-19 poate fi „modificat” pentru a fi eficient împotriva noilor tulpini de virus

Profesor de la Oxford: Vaccinul anti-COVID-19 poate fi „modificat” pentru a fi eficient împotriva noilor tulpini de virus
Profesor de la Oxford: Vaccinul anti-COVID-19 poate fi „modificat” pentru a fi eficient împotriva noilor tulpini de virus / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 30/12/2020, 20:13
Actualizat: 30/12/2020, 20:14

Profesorul de la Oxford Andrew Pollard susține că este „cu adevărat posibil” modificarea vaccinului anticoronavirus pentru a proteja populația împotriva altor tulipini ale virusului.

Acesta a adăugat că nu există dovezi până acum care să sugereze că vaccinurile nu vor funcționa împotriva unei noi mutații. Afirmațiile acestuia vin în cotnextul în care recent a fost depistată o nouă variantă a SARS-CoV-2 care circulă în Marea Britanie, care pare a fi mult mai contagioasă, chiar și în cazul copiilor.

Profesorul Pollard este de părere că dezvoltarea și aprobarea vaccinului este „un triumf absolut al colaborării academice”.

„Acesta este într-adevăr un moment minunat într-un an dificil și cu siguranță un moment, aici la Oxford, la universitate, de mândrie în echipa noastră pentru această realizare uimitoare în știință și cercetare clinică pe parcursul anului”, a declarat acesta pentru BBC Radio 4.

Aprobarea vaccinului Oxford-AstraZeneca este un „game-changer” și a venit la momentul potrivit, a declarat un membru al Grupului consultativ pentru amenințări referitoare la virusul respirator și emergent (Nervtag) al guvernului.

Vaccinul anti-COVID-19 – „Game-changer”

„Este un game-changer. Este exact ceea ce avem nevoie acum. Ne confruntăm cu o situație extraordinar de dificilă, cu o schimbare a transmisibilității virusului, ceea ce înseamnă că avem nevoie de o schimbare în răspunsul nostru. În esență, cred că acest lucru s-a transformat într-o cursă între noi și virus și trebuie să încetinim virusul cât de mult putem, în timp ce vaccinăm cât mai mulți oameni posibil”, a declarat pentru Breakfast Andrew Hayward, profesor de epidemiologie a bolilor infecțioase la University College London.

Acesta a subliniat că un vaccin care nu trebuie depozitat la temperaturile foarte scăzute, precum cel dezvoltat de Pfizer, ar face „o diferență enormă”.

Cum funcționează vaccinul dezvoltat de Oxford și AstraZeneca

Vaccinul dezvoltat de Oxford – numit ChAdOx1 nCoV-19 – folosește o versiune inofensivă, slăbită, a unui virus comun care provoacă răceală la cimpanzei. Cercetătorii au folosit deja această tehnologie pentru a produce vaccinuri împotriva unui număr de agenți patogeni, inclusiv gripa, Zika și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Mers). Virusul este modificat genetic, astfel încât este imposibil ca acesta să se multiplice/dezvolte la oameni. Oamenii de știință au transferat instrucțiunile genetice pentru „proteina spike” specifică coronavirusului – de care are nevoie pentru a invada celulele – la vaccin. Când vaccinul intră în celule în interiorul corpului, folosește acest cod genetic pentru a produce proteina de suprafață a coronavirusului.

Acest lucru induce un răspuns imun, determinând sistemul imunitar să atace coronavirusul dacă infectează corpul.

Vaccinul Oxford se diferențiază de vaccinurile Pfizer și Moderna deoarece utilizează tehnologia mesager ARN (mARN). Vaccinurile convenționale sunt produse folosind forme slăbite ale virusului, dar mARN-urile folosesc doar codul genetic al virusului. Un vaccin mARN este injectat în organism unde intră în celule și le „spune” să creeze antigeni. Acești antigeni sunt recunoscuți de sistemul imunitar și îl pregătesc pentru a combate coronavirusul. Nu este necesar niciun virus propriu pentru a crea un vaccin mARN. Aceasta înseamnă că viteza la care poate fi produs vaccinul este accelerată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au...
Gabriel Cotabiță, implicat într-un scandal amoros. A divorțat pentru amantă
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?