RĂZBOI CIVIL ÎN UCRAINA. EXPLOZII în estul Ucrainei. Un elicopter al armatei ucrainene a fost lovit de o rachetă

Publicat: 25/04/2014, 20:05

Un elicopter al armatei ucrainene s-ar fi prăbușit, vineri, în urma unor explozii care au avut loc pe aerodromul din Kramatorsk (aproape de Slaviansk, în regiunea Donețk), unde se află o bază a trupelor speciale ucrainene. Martorii relatează că s-au auzit și focuri de armă, însă există informații contradictorii privind sursa acestor explozii. EuroMaidan PR citează localnici care spun că s-ar fi deschis focul asupra elicopterului.

Potrivit Interfax, un comandant al armatei ucrainene, care se afla în elicopter, este rănit.

„Un elicopter militar Mi-8 a explodat pe aerodromul din Kramatorsk”, a anunțat și Ministerul Apărării într-un comunicat. Autoritățile ucrainene au precizat că elicopterul a fost lovit cu o rachetă în timp ce staționa.

Între timp, exercițiile militare ruse reluate ieri, ca răspuns la operațiunea antiteroristă ucraineană, au ajuns la un kilometru de granița cu Ucraina, informează EuroMaidan PR.

FOTO: EuroMaidan PR/Twitter

Explozii și la Odesa

Anterior, șapte persoane au fost rănite în noaptea de joi spre vineri la un punct de control proucrainean lângă portul Odesa, unde locuitorii au construit puncte de control pentru a opri intrarea unor separatiști care vin Transnistria, relatează The Guardian în ediția electronică.

Potrivit publicației britanice, poliția a anunțat acest bilanț, în urma exploziei unui dispozitiv improvizat.

Locuitorii din oraș au construit mai multe puncte de control în jurul portului, pentru a opri intrarea unor separatiști proruși de pe teritoriul regiunii separatiste moldovene Transnistria, precizează The Guardian.

„A explodat un dispozitiv. Explozia a avut loc la ora (locală) 4.00 (4.00, ora României), la un punct de control instalat de către o organizație de autoapărare”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției regionale.

Martori citați de agenția Interfax afirmă că bomba a fost aruncată la punctul de control dintr-o mașină, o informație care nu a fost confirmată de către poliție.

La o săptămână de la Acordul de la Geneva, Kerry acuză Rusia că nu a făcut „niciun pas”

Secretarul de Stat american, John Kerry, a acuzat joi Rusia că nu a făcut „niciun pas” în direcția aplicării acordului de la Geneva privind detensionarea situației din Ucraina, relatează AFP. În acest timp, a spus Kerry, partea ucraineană și-a respectat „din prima zi” angajamentele, pe când Rusia că depune „eforturi exagerate pentru a sabota activ procesul democratic” din Ucraina.

„A trecut deja o săptămână, dar Rusia nu a făcut niciun pas în aplicarea acordului de la Geneva . Niciun oficial rus (…) nu a apărut la o televiziune din Ucraina pentru a-i îndemna pe separatiști să susțină o detensionare a situației, să lase armele jos și să părăsească clădirile ocupate”, a denunțat secretarul de Stat american.

Dacă Moscova nu-și va schimba poziția, a adăugat șeful diplomației americane, aceasta va fi „o eroare costisitoare”.

În opinia lui Kerry, care a fost unul dintre mediatorii Acordului de la Geneva, „ceea ce se întâmplă în Ucraina este o operațiune militară bine planificată și noi credem că ea este orchestrată de Rusia”.

„Președintele Putin și Rusia trebuie să decidă dacă aleg o detensionare a situației”, a adăugat Kerry.

Tot joi, Comisia Europeană, prin purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant Catherine Ashton, a făcut apel la părțile ucraineană și rusă să implementeze Acordul de la Geneva, mediat săptămâna trecută de SUA și UE: „În mod regretabil, ultimele evenimente par să arate că nu toată lumea este dispusă să pună în aplicare acest acord”, a spus Michael Mann. Întrebată dacă CE considera operațiunea antiteroristă a guvernului de la Kiev ca înscriindu-se în termenii Acordului de la Geneva, Mann a răspuns: „Avem încredere deplină în guvernul ucrainean că va implementa termenii acordului. Am văzut semnale pozitive în acest sens. Recunoaștem dreptul Ucrainei de a lua acțiuni legitime pentru a-și apăra integritatea teritorială și suveranitatea”.

Comisia a confirmat, de asemenea, că au loc în acest moment consultări cu statele membre privind impactul economic al trecerii la al treilea nivel de sancțiuni împotriva Rusiei, respectiv sancțiunile economice și comerciale. Despre sancțiunile de până acum, Putin a admins joi că ele au afectat economia Rusiei, însă nu „critic”.

Expertul în securitate Darren White, pentru gândul: „Dacă face greșeala catastrofală de a invada, (Putin) se va izola complet”

„Președintele Putin rămâne fără opțiuni într-o situație pe care a creat-o singur. S-a pus, în acest moment, într-un colț. Liderii din Vest vor trebui să-i ofere o portiță de ieșire; altfel pierde orice urmă de credibilitate în ochii prietenilor și inamicilor”, a declarat, pentru gândul, Darren White, expert în securitate și director executiv al companiei ASC Global Security.

„Dacă face greșeala catastrofală de a invada, sub presiune, Ucraina, se va izola complet de comunitatea internațională. Ce înseamnă asta? Înseamnă că Rusia va trebui să suporte sancțiuni severe, impuse de SUA și celelalte puteri ale lumii, precum Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Canada sau Australia”, a adăugat White. Măsurile la care se referă el sunt unele dintre sancțiunile pe care le-ar presupune faza a treia de răspuns a UE, cea despre care președintele Traian Băsescu declara, la ultima reuniune a Consiliului European, că ar declanșa un „război economic”: înghețarea activelor financiare rusești în țările enumerate de expert, încetarea imediată a oricăror exerciții militare comune cu Rusia, precum și restricționarea turismului și a comerțului în, respectiv cu Rusia.

„Aceste acțiuni vor avea un efect imediat asupra economiei Rusiei și asupra cetățenilor acestei țări. În acest moment, Putin se bucură de o popularitate ridicată în țară, însă oamenii se pot întoarce împotriva lui cât ai clipi. Pentru a evita un astfel de dezastru, Putin va trebui să găsească o scuză pentru a ieși din această situație”, mai crede Darren White.

Reprezentanții Ucrainei, Rusiei, UE și Statelor Unite au ajuns, pe 17 aprilie, la un acord pentru detensionarea situației din Ucraina, în primul rând prin pentru dezarmarea „grupurilor ilegale”, o referire la milițiile proruse.

Rusia și Statele Unite se acuză reciproc de ingerință și absența voinței de aplicare a acordului de la Geneva, în timp ce Ucraina a subliniat în repetate rânduri că-și respectă angajamentele și insistă asupra retragerii trupelor ruse de la frontierele sale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana