Anca Olteanu
30.01.2017
Internațional

Reacții dure în Silicon Valley împotriva ordinului lui Trump privind imigranții. Companiile de pe Wall Street nu reacționează

Reacții dure în Silicon Valley împotriva ordinului lui Trump privind imigranții. Companiile de pe Wall Street nu reacționează
Mai multe pe gandul.info

Reprezentanții companiilor Goldman Sachs Group Inc, Citigroup Inc, Bank of America Corp și Morgan Stanley nu au oferit puncte de vedere în legătură cu ordinul privind imigrația.

Producătorul de aeronave Boeing și producătorii de mașini Ford Motor și General Motors (GM) au avut deja dispute cu președintele Trump pe tema taxelor vamale, iar în prezent producătorii sunt vizați de următoarele decizii pe care administrația Trump le va lua referitoare la taxe, comerț și alte reglementări.

Înainte să preia Biroul Oval de la Casa Albă, Trump a atacat Boeing pentru costul programului Air Force One. Companiile Ford și GM au fost deseori criticate de noul președinte pentru că fabrică mașini și componente în Mexic, pe care le exportă, apoi, pe piața din Statele Unite. Mai mult, Trump a amenințat că va impune producătorilor de mașini taxe vamale.

În schimb, companiile de pe Wall Street se așteaptă ca noua administrație să reducă din reglementările introduse în urma crizei financiare din 2007-2008.

Directorul Centrului de Finanțe, Drept și Politici de la Universitatea din Boston, Cornelius Hurley, susține că industriile bancare, cele din domeniul sănătății și al producției auto se situează într-o zonă sensibilă a reglementărilor și „nu vor să facă ceva care ar pute ofensa noul împărat”.

Reprezentanții companiilor energetice, precum Exxon Mobil Corp, nu au comentat ultima măsură a lui Trump.

Marile companii precum Apple, Google și Microsoft Corp oferă sprijin legal angajaților afectați de ordin, potrivit scrisorilor trimise angajaților. Mai mulți directori executivi din Silicon Valley au donat bani pentru acțiunile legale pentru a sprijini imigranții care se confruntă cu interdicția de a ajunge în Statele Unite.

Directorul Tesla, Elon Musk și directorul Uber, Travis Kalanick, au transmis pe Twitter că vor aduce la cunoștință președintelui problemele industriei legate de imigrație, întrucât ei fac parte din consiliul care oferă sfaturi pe teme de afaceri.

Directorul executiv al Starbucks a promis că va angaja 10.000 de refugiați la nivel global în următorii cinci ani, ca răspuns la ordinul semnat de președintele Donald Trump, prin care interzice refugiaților să intre în Statele Unite.

Mai mult, directorul Nike, Mark Parker, susține că firma nu susține ordinul respectiv.

Vineri, președintele Trump a semnat un ordin executiv prin care le interzice imigranților din șapte state cu majoritate musulmană să intre în Statele Unite pentru cel puțin 90 de zile, suspendând, de asemenea, programul pentru refugiați pentru 120 de zile. Ordinul semnat de Trump suspendă primirea refugiaților din Siria pe termen nedeterminat, președintele declarând că scopul acestei acțiuni este de a preveni pătrunderea în țară a „teroriștilor islamiști radicali”.

Inchide