Reprezentanții Nobel renunță să îl mai contacteze pe Bob Dylan, după ce i-au dat premiu: ”E suficient”

Reprezentanții Nobel renunță să îl mai contacteze pe Bob Dylan, după ce i-au dat premiu: ''E suficient''
Publicat: 18/10/2016, 12:44

În aceeași seară de 13 octombrie, Dylan a susținut un concert în Las Vegas în care a vorbit minim și nu a adus nicio mențiune referitoare la premiu.

Vineri, 14 octombrie, Bob Dylan a cântat la Coachella, ca parte a Festivalului Desert Trip – și a fost ovaționat de muzicienii de la The Rolling Stones, care au cântat după el. „Vreau să-i mulțumesc lui Bob Dylan pentru un concert uimitor”, a declarat Mick Jagger. „Nu am împărțit niciodată scena cu un câștigător al Premiului Nobel înainte. Bob este ca un Walt Whitman al nostru.”

Keith Richards a adăugat: „Nu-mi pot imagina pe nimeni altul care să fi meritat mai mult acest premiu.” Cu toate acestea, Dylan nu a reușit să ofere o declarație publică de recunoaștere a premiului.

Membrii Academiei Suedeză, care acordă premiile Nobel anual în luna octombrie și organizează o gală tip banchet pentru câștigătorii Nobel, în decembrie, premiile fiind înmânate de Regele Carl XVI Gustaf, au menționat că nu au primit nicio reacție din partea cântărețului născut în Minnesota.

„În clipa de față nu facem nimic”, a declarat Sara Danius, secretar permanent al academiei. „L-am sunat și i-am trimis email-uri celui mai apropiat colaborator al său și am primit răspunsuri foarte prietenoase. Deocamdată, este suficient.” Se pare că acest mod de comportament al lui Bob Dylan este unul tipic pentru cântăreț.

Danius a continuat: „Dacă nu dorește să vină, nu va veni. Va fi o petrecere de anvergură în orice caz iar meritele i se cuvin. Nu sunt deloc îngrijorată. Cred că va veni”.

De când victoria lui Dylan a fost făcută public, vânzările de cărți ale artistului au crescut de zece ori, Amazon dezvăluind că unul din romanele sale s-a epuizat.

Dylan are o istorie lungă și intermitentă cu ceremoniile de premiere, începând cu premiul său Tom Paine pentru drepturi civile, primit 1963, la care a oferit un discurs incoerent de acceptare spunând că simpatiza cu asasinul lui JF Kennedy, Lee Harvey Oswald. Ulterior, muzicianul și-a cerut scuze.

În 2000 a câștigat premiul Oscar pentru Cel mai bun cântec, pentru melodia „Things Have Changed” din filmul „Wonder Boys”, dar a decis să nu participe la gala Oscar și a acceptat premiul via video, Dylan fiind la acea dată în Australia.

În 2007, a lipsit de la ceremonia de decernare a Medaliei Prințulului de Asturias din partea Prințului Moștenitor al Spaniei, luând decizia de a cânta în aceeași seară în Omaha, iar în 2010 a absentat de la Casa Albă pentru a primi Medalia Națională pentru Arte.

Președintele american Barack Obama, care s-a declarat frecvent un mare fan al lui Dylan, i-a transmis felicitări cântărețului rock pe Twitter pentru faptul că a primit Premiul Nobel pentru Literatură, numindu-l „unul dintre poeții mei preferați”. Obama a inclus în postarea sa chiar și un link la un playlist pe Spotify pentru a oferi o privire de ansamblu internauților asupra muzicii lui Dylan.

Obama a povestit anterior cum Dylan, care a fost invitat să cânte la Casa Albă, s-a dovedit a fi reticent în a accepta invitația. Când a acceptat într-un final să cânte la ceremonia din 2010, care a marcat Black History Month, Dylan a cântat și a plecat imediat după concert, fără să participe la vreo ceremonie sau recepție, sau să fie fotografiat de presă.

„Iată ce iubesc la Dylan: E exact așa cum te aștepți să fie. Nu a participat la repetiții; toți au exersat fix înaintea concertului. Nu a vrut să se pozeze cu mine; de obicei toate celebritățile mor să se pozeze cu mine și cu Michelle, dar el nu a fost așa.”, și-a amintit Obama într-un interviu din 2013.

„A apărut și a cântat The Times They Are A-Changin”. O interpretare minunată. Tipul este atât de cufundat în arta sa încât poate crea ușor un nou aranjament muzical, iar cântecul suna cu totul nou. Termină de cântat, coboară de pe scenă – eu stau chiar în primul rând – vine la mine, îmi strânge mâna, dă un pic din cap, zâmbește ușor și apoi pleacă. Și asta a fost tot – a plecat. Aceea a fost singura interacțiune a noastră cu el. Și mi-am zis: Ăsta e Bob Dylan, nu? Nu îl vrei să se tragă de șireturi cu tine. Vrei să fie puțin sceptic în totul.”, a mai mărturisit Obama, la acea dată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului