Șoc și furie la New York, după execuția celor doi polițiști. Atacatorul s-a sinucis ulterior

Șoc și furie la New York, după execuția celor doi polițiști. Atacatorul s-a sinucis ulterior
Publicat: 22/12/2014, 10:09

Cei doi polițiști, Wenjian Liu, în vârstă de 32 de ani, și Rafael Ramos, în vârstă de 40 de ani, unul căsătorit, iar celălalt tatăl unui băiat în vârstă de 13 ani, au împușcați în cap, în vehiculul de poliție staționat în fața unui bloc de locuințe cu chirie din Brooklyn, sâmbătă după-amiaza.

Asasinul lor, un bărbat în vârstă de 28 de ani, un presupus membru al gangului „Black Guerilla Family”, cunoscut de către poliție, s-a sinucis ulterior pe un peron de metrou.

„Nu au avut posibilitatea să-și scoartă armele și poate că nici nu și-au văzut agresorul”, a declarat tulburat șeful Poliției din New York Bill Bratton.

Asasinul, identificat ca fiind Ismaaiyl Brinsley, a venit din Baltimore, situat la 300 kilometri sud de New York, și și-a anunțat intențiile pe Instagram, dar și verbal, chiar înainte să treacă la fapte.

El le-a spus unor trecători, pe stradă „priviți ce voi face”, potrivit șefului secției de anchetă a poliției newyorkeze Robert Boyce.

„Astăzi pun aripi porcilor. Ei iau unul de-al nostru… Să luăm doi de-ai lor”, a scris el mai devreme pe Instagram..

„#Să ucidem poliția, #RIPErivGardner #RIPMikeBrown”, a scris el, referindu-se la Eric Garner, un afroamerican decedat în timpul unei arestări brutale în iulie, la New York, și Mike Brown, un adolescent ucis de către un polițist la Ferguson (Missouri) în august. Furia a fost cu atât mai mare, cu cât polițiștii responsabili de morțile lui Garner și Brown au fost exonerați.

Potrivit The New York Times (NYT), Brinsley a fost tratat în trecut pentru tulburări psihologice.

Primarul Bill de Blasio și șeful poliției Bill Bratton au asistat împreună, duminică, la o slujbă, la Catedrala Sfântul Patrick, oficiată de cardinalul Tim Dolan, iar persoane au venit și au depus lumânări și flori la locul dramei, după căderea nopții.

Echipa de fotbal american din New York Jets a păstrat un moment de reculegere, ca omagiu adus celor doi polițiști, înainte de meciul de duminică, iar jucătorul Nick Mangold a purtat o cască cu sigla poliției, „NYPD”.

– „O retorică inflamată”

Fiul unuia dintre polițiștii uciși, Jaden Ramos, în vârstă de 13 ani, a scris pe contul de Facebook că tatăl său era „cel mai bun părinte”. „Aceasta este cea mai rea zi din viața mea”, a adăugat adolescentul.

Dublul asasinat, într-un oraș în care crimele se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, a avut loc în cel mai rău moment pentru primarul democrat de stânga.

Relațiile sale cu poliția sunt deja foarte tensionate. Forțele de ordine îl acuză că nu le susține suficient și că este prea binevoitor cu manifestanții, în contextul în care orașul New York a fost scena a numeroase proteste, în ultimele săptămâni, de denunțare a cazurilor Garner și Brown.

Anumiți polițiști care au venit să aducă un omagiu colegilor lor, i-au întors în mod ostentativ spatele, sâmbătă seara, la spital.

„Primare de Blasio, aveți clar mâinile acoperite de sângele acestor doi polițiști”, l-a acuzat Edward Mullins, președintele Asociației „Sergeants Benevolent Association” (SBA), care afirmă că numără 11.000 dintre polițiștii activi sau pensionari newyorkezi.

„E sânge pe multe mâini astă seară (…). Acest sânge își are sursa în biroul primarului”, a denunțat Pat Lynch, președintele Patrolmen’s Benevolent Association (PBA), care revendică zeci de mii de membri.

De asemenea, fostul guvernator republican al New Yorkului George Pataki a evocat „acte de barbarie”, în opinia sa „rezultatul previzibil al retoricii anti-poliție a lui #ericholder și #mairedeblasio”. Holder este secretarul american al Justiției.

De Blasio a răspuns duminică exprimându-și regretul față de „o retorică inflamată care divizează”.

O serie de voci s-au ridicat îndemnând la calm și unitate.

Astfel, președintele Barack Obama l-a îndemnat duminică din Hawaii, unde își petrece concediul, pe șeful Poliției din New York să prezinte din partea sa condoleanțe familiilor și să-i îndemne din nou pe „americani să respingă violența ți vorbele care fac rău”, se arată într-un comunicat emis de Casa Albă.

Familiile Garner și Brown au respins, de asemenea, „orice formă de violență contra poliției. Acest lucru este intolerabil”, afirmă ele într-un comunicat.

Poliția din Baltimore a încercat sâmbătă să o avertizeze pe cea din New York în legătură cu intențiile lui Brinsley, pe care l-a localizat la Brooklyn, dar era prea târziu.

Alt polițist a fost ucis în timpul serviciului duminică, în Florida (sud-est), dar circumstanțele morții acestuia erau neclare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Lege nouă pentru cei care stau la bloc. Va fi interzis pentru administratorii de bloc...
Interdicții pentru șoferi. Încălcarea legii se sancționează cu închisoare
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×