Statele Unite, PARALIZATE de frig. În New York s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din ultimii 118 ani. Autoritățile, în alertă

Statele Unite, PARALIZATE de frig. În New York s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din ultimii 118 ani. Autoritățile, în alertă
Publicat: 09/01/2014, 08:36
Actualizat: 31/07/2014, 15:03

Cea mai mare parte a teritoriului Statelor Unite și Canadei continua să fie afectat de temperaturi extrem de scăzute sub efectul unui val de ger istoric, astfel încât ursul polar de la grădina zoologică din Chicago a fost mutat la adăpost, relatează AFP.

New York-ul a înregistrat marți temperaturile cele mai scăzute pentru ziua de 7 ianuarie din ultimii 100 de ani, dar zona cea mai afectată este Midwest.

La Embarrass, în Minnesota, s-au înregistrat minus 37 de grade Celsius, recordul de marți pentru tot teritoriul Statelor Unite.

În Central Park din New York, marți dimineața se înregistrau minus 15,5 grade Celsius, precedentul record negativ pentru ziua de 7 ianuarie datând din 1896, cu minus 14,4 grade Celsius. Temperatura nu a depășit minust 10 grade Celsius toată ziua în marile orașe americane, dar ea a fost resimțită ca fiind de minus 22 de grade Celsius.

În total, sub efectul unui val de ger polar care se deplasează spre est, aproximativ 49 de orașe au doborât recordul de ger pentru 7 ianuarie, între care Philadelphia (minus 15,5 grade Celsius) sau Baltimore (minus 16,1 grade Celsius).
Mai la sud, Atlanta, unde era mai frig decât în Anchorage, cel mai mare oraș din Alaska, s-a confruntat cu temperaturi ce au scăzut până la minus 14,4 grade Celsius, spulberând un record ce data din 1970.

Temperatura maximă anunțată marți era de minus 14 grade Celsius la Chicago (resimțită ca minus 28 de grade Celsius) și de minus 7,7 grade Celsius (resimțită ca minus 12 grade Celsius) la Nashville, în Tennessee (sud).

La Montreal, Ottawa și Toronto, chiar și canadienii cei mai obișnuiți cu această vreme se plângeau de frig și de pene de electricitate.

Aproape peste tot în Statele Unite autoritățile au avertizat populația, subliniind că în combinație cu rafalele de vânt, temperaturile resimțite ar putea fi mortale.

„Le cerem locuitorilor să rămână la adăpost și să urmeze sfaturile autorităților locale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

„Le cer tuturor newyorkezilor să rămână într-un loc încălzit, pentru a evita hipotermia, degerăturile și alte probleme care le-ar putea pune sănătate în pericol”, a insistat primarul New York-ului, Bill de Blasio.

Școlile vor rămâne închise în Minnesota, la Chicago, Atlanta și Nashville din cauza acestui vânt rece venit de la Polul Nord.

O alertă de viscol a fost decretată pentru regiunea Buffalo, în nordul statului New York, iar o alertă de furtună din New Jersey în Massachusetts, pe coasta de nord-est a Statelor Unite.

Temperaturile ar urma să crească de miercuri, potrivit serviciului național de meteorologie.

Dar situația pe aeroporturi rămâne dificilă, cu aproape 2.500 de zboruri anulate marți și peste 6.100 de întârzieri. În total, circa 18.000 de zboruri au fost anulate în Statele Unite de joi.

Compania Jet Blue și-a reluat progresiv zborurile la New York și Boston. Ea anulase toate cursele luni, sporind frustrarea zecilor de mii de pasageri, dintre care unii au așteptat mai multe zile pentru a se întoarce acasă după sărbători.
New York, Washington, Atlanta, Chicago și Detroit erau, marți, aeroporturile cele mai afectate. Toronto, în Canada, a cunoscut mai multe ore de haos, traficul fiind suspendat timp de șase ore, din cauza gerului care a înghețat unele echipamente. Poliția a trimis întăriri, pentru a calma furia unora dintre pasageri.

Peste 500 de pasageri au petrecut noaptea de luni spre marți în trei trenuri blocate de zăpadă și gheață în apropiere de Mendota, la circa 120 de kilometri vest de Chicago, unde temperaturile au fost resimțite ca fiind de minus 34 de grade Celsius, înainte de a fi transferați la loc sigur, marți dimineața.

Unele administrații le-au acordat angajaților o zi de concediu. „Le-am cerut angajaților municipali considerați neesențiali să stea acasă”, a explicat o purtătoare de cuvânt a municipalității Milwaukee, pe malul lacului Michigan, unde temperatura a scăzut la minus 37 de grade Celsius.

Circa 50 de persoane au murit din cauza frigului de la începutul anului, dintre care patru bărbați cu vârste cuprinse între 48 și 63 de ani au decedat la acest sfârșit de săptămână la Chicago, în urma unor crize cardiace, în timp ce deszăpezeau în fața locuințelor. Cadavrul unei femei în vârstă de 90 de ani a fost descoperit în zăpadă în apropiere de mașina sa în Ohio, luni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate