STUDIU. Hidroxiclorochina nu este eficientă în tratarea bolnavilor de Covid-19

Redactor:
Gândul
STUDIU. Hidroxiclorochina nu este eficientă în tratarea bolnavilor de Covid-19
Sursă foto: pixabay.com/ FOTO ILUSTRATIVĂ

Hidroxiclorochina nu pare să amelioreze starea de sănătate a bolnavilor americani de COVID-19, potrivit unui studiu relativ amplu şi desfăşurat a posteriori, ce a vizat acest medicament administrat deja în lumea întreagă, dar a cărui eficacitate rămâne să fie confirmată sau infirmată prin alte cercetări mai riguroase, informează AFP.

Studiul preliminar, publicat marţi de autorii săi înainte de a fi fost evaluat de comitetul de lectură al unei reviste medicale, a fost realizat pe un grup de 368 de pacienţi din reţeaua de spitale publice dedicate foştilor militari americani şi care, fie au decedat, fie au fost externaţi până la 11 aprilie, potrivit Agerpres.ro

Autorii studiului au analizat, a posteriori, dosarele medicale ale acestor pacienţi, pe care le-au grupat în trei categorii pentru a putea să le compare între ele: cei trataţi doar cu hidroxiclorochină (HC), cei care au primit un cocktail hidroxiclorochină-azitromicină (un antibiotic), promovat în special de medicul francez Didier Raoult, şi cei cărora medicii nu le-au administrat niciodată hidroxiclorochină.

Procentul pacienţilor decedaţi a fost mai mare în grupul pacienţilor trataţi doar cu hidroxiclorochină (28%), în comparaţie cu grupul cocktail (22%) şi cu grupul fără HC (11%). Însă această concluzie poate fi înşelătoare, deoarece pacienţii care au primit doar hidroxiclorochină aveau şi alte afecţiuni şi riscuri medicale mai grave decât cei din celelalte două grupuri: grupul lor cuprindea fumători şi persoane cu diabet sau cu antecedente cardiovasculare şi pulmonare.

Autorii cercetării au corectat cu metode statistice acest dezechilibru iniţial şi au observat că „riscul crescut de mortalitate în grupul celor care au primit doar hidroxiclorochină a persistat”.

Specificul pacienţilor trataţi trebuie, în plus, să îndemne la prudenţă în privinţa generalizării acestor concluzii la nivelul unei populaţii întregi. Pacienţii studiaţi erau cu toţii bărbaţi, în majoritate de culoare, o populaţie mai grav afectată de epidemia de coronavirus din Statele Unite. Vârsta medie a bolnavilor era avansată: peste 65 de ani.

Hidroxiclorochina este unul dintre tratamentele folosite în multe ţări în regim de urgenţă în cazurile grave de COVID-19, însă există o anumită controversă asupra impactului său. Ideal ar fi, din punct de vedere ştiinţific, să se realizeze un studiu clinic aleatoriu, în care grupele de bolnavi comparate să primească tratamente diferite, într-o manieră aleatorie. Astfel de studii pe scală amplă sunt în curs de desfăşurare, printre care se evidenţiază mai ales studiul european Discovery, însă rezultatele lor nu sunt deocamdată cunoscute.

În aşteptarea lor, medicii experimentează diverse molecule şi tratamente. Oamenii de ştiinţă pot analiza a posteriori anumite rezultate, dar, în absenţa unor protocoale armonizate privind durata, dozajul, momentul de administrare şi gradul iniţial de severitate a bolii, este dificil să se formuleze concluzii fiabile.

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
EXCLUSIV. Avem filmul bătăii. Pepe a strâns-o de gât pe Raluca, a lovit-o cu podul...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Războiul uitat al României. Comuniștii l-au șters din cartea de istorie, au fost mii de...
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
Doliu în showbiz! Vlad Ciobanu, răpus de Covid-19
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
Ce se întâmplă, de fapt, cu persoanele care se vor vaccina anti-covid. PLANUL UIMITOR al...
Previziuni sumbre pentru 2021: Ce urmează după cel de-al doilea val de coronavirus
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
DEZVĂLUIRI: De unde vin de fapt fructele şi legumele de la Lidl
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Delia, atacată de fani pe Instagram. Răspunsul neașteptat al vedetei: „Deplorabil”
Inchide