Țara din Europa care ocupă primul loc în clasamantul PISA

Redactor:
Marinela Sarbu
Țara din Europa care ocupă primul loc în clasamantul PISA
Estonia ocupă primul loc în Europa conform clasamentului internațional PISA (Program pentru evaluarea internațională a elevilor), elevii estonieni se situează pe primul loc în toate cele trei domenii de evaluare.

Ponderea elevilor performanți a crescut, în timp ce ponderea celor care au o performanță sub nivelul de bază a scăzut. Rezultatele indică faptul că nivelul de educație oferit de școala de bază nu depinde de mediul socio-economic al unui elev.

Tinerii de 15 ani din Estonia ocupă locul 1 în lectură, știință și matematică în Europa, în timp ce în lume, aceștia ocupă locul 5 la lectură, al 8-lea la matematică și al 4-lea la științe. Estonia aparține uneia dintre cele cinci țări la nivel global, unde elevii au demonstrat rezultate îmbunătățite în ultimele două domenii.

Rezultatele PISA sugerează că sistemul de educație din Estonia este eficient și asigură echitatea – în comparație cu alte țări, există un număr mare de elevi care, în ciuda dezavantajului socio-economic ating un nivel ridicat de competență academică.

„Trebuie să mulțumim în primul rând elevilor, părinților și profesorilor noștri pentru aceste rezultate. Dedicarea și munca grea din fiecare zi ne oferă motive să ne mândrim cu educația noastră. Rezultatele noastre PISA constant constant arată că am făcut alegeri corecte în politica noastră de educație în această lume în schimbare rapidă. Mă bucur că Estonia este din ce în ce mai cunoscută și recunoscută ca națiune a educației”.a declarat Mailis Reps, ministrul Educației și Cercetării din Estonia.

PISA (Programme for International Student Assessment) este un studiu comparativ internațional inițiat de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), cu scopul de a măsura dezvoltarea competențelor de bază ale elevilor cu vârste între 15 și 16 ani, în domeniile citire/lectură, matematică și științe. Intervalul de vârstă 15-16 ani este reprezentativ pentru finalizarea sau apropierea de finalizarea învățământului obligatoriu. Evaluarea PISA pune accent pe competențele necesare pentru viața personală, socială sau pentru integrarea pe piața muncii.

 

Inchide