„Tare ca piatra”: Reacția Ungariei, după declarațiile dure ale Victoriei Nuland

„Tare ca piatra: Reacția Ungariei, după declarațiile dure ale Victoriei Nuland
Publicat: 03/10/2014, 20:07
Actualizat: 28/03/2019, 11:25

„Popoarele din Europa Centrală au avut de suferit câteva decenii din cauza dictaturilor comuniste, au luptat pentru libertate și pentru reunificarea Europei. Popoarele din Europa Centrală iubesc libertatea și nu ar accepta ca cineva să le limiteze libertățile”, a declarat Judit Fulop, purtătorul de cuvânt al lui Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe.

„Ungaria consideră că Statele Unite sunt un prieten, iar alianța noastră este tare ca piatra”, a adăugat oficialul ungar.

Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a criticat liderii central-europeni care profită de apartenența la UE și NATO dar ignoră valorile democratice, precum și protejarea oficialilor corupți de urmărirea judiciară, fără a nominaliza vreo țară. Într-un discurs rostit la Washington în cadrul CEPA (Central Europe Strategy Forum), Nuland a amintit că în urmă cu 25 de ani, în Europa Centrală, „cetățenii s-au ridicat pentru dreptul la organizarea de alegeri libere, au construit instituții puternice și independente, o societate civilă și o presă vibrantă”. „Au reformat economiile țărilor lor, au stabilizat moneda, privatizând industriile ineficiente, au deschis piața muncii și au permis accesul investitorilor străini. Pe scurt, au restaurat democrația liberală în inima continentului. Și le-au demonstrat scepticilor că se înșeală. Aderând în valuri succesive la NATO, ei au extins granițele familiei noastre euro-atlantice”, a explicat oficialul american.

Salutând această evoluție, Nuland a avertizat însă că, în prezent, această alegere este amenințată atât la nivel extern, cât și intern. În privința luptei externe, Nuland s-a referit la criza ucraineană și la amenințarea venită din partea grupării teroriste Stat Islamic, subliniind unitatea de care au dat dovadă țările aliate. Nuland s-a referit și la lupta de protejare a democrației, la nivel intern. „La fel cum lucrăm împreună pentru a apăra valorile noastre la nivel extern, trebuie să le fortificăm și la nivel intern. În Europa Centrală de astăzi, aș spune că amenințările interne la adresa democrației și libertății sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic și corupția, amenință visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Și vedem lideri din regiune care, în timp ce culeg beneficiile apartenenței la NATO și UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituții”, a afirmat oficialul american. „Așa că astăzi îi întreb pe acești lideri: Cum puteți dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovați «democrația neliberală», încurajați naționalismul, impuneți restricții presei sau demonizați societatea civilă? Pun aceeași întrebare și în legătură cu cei care protejează oficialii corupți de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependența țărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare”, a adăugat Nuland.

Oficialul american a precizat că țările din Europa Centrală trebuie să rămână vigilente. „Putem fi puternici doar protejând pluralismul politic, societatea civilă și dreptul de contestare în interiorul granițelor noastre, doar atunci când guvernele noastre sunt curate, transparente și responsabile în fața poporului în slujba căruia se află”, a conchis oficialul american.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trupul neînsuflețit al lui Naomy va fi adus în România! Când și unde va fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Se CONFISCĂ BANII românilor. Decizia se aplică deja peste tot în România
Florin Piersic, dus la ATI. Ar putea fi transferat la Viena
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro