Tensiuni diplomatice fără precedent între SUA și Rusia. Washingtonul cere ÎNCHIDEREA consulatelor rusești din mai multe orașe americane

Tensiuni diplomatice fără precedent între SUA și Rusia. Washingtonul cere ÎNCHIDEREA consulatelor rusești din mai multe orașe americane
Publicat: 01/09/2017, 20:55

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a discutat la telefon cu omologul său rus, Sergei Lavrov, acesta din urmă spunând că Moscova„regretă escaladarea unor tensiuni care nu au fost inițiate de Rusia”, relatează canalul de știri RT. Un oficial al administrației americane a precizat că apelul a fost unul„pur profesional” și că Lavrov„a fost de acord cu ideea că e important să fie găsită o cale pentru îmbunătățirea relațiilor”.

După această ultimă mișcare a SUA nu vor fi expulzați cetățenii ruși, americanii precizând și că angajații de la birourile care vor fi închise ar putea fi repartizați către alte misiuni diplomatice din țară, dar au fost foarte clari în privința faptului că imobilele trebuie să fie golite, așa că acestea vor fi ori vândute, ori contractele de închiriere vor fi reziliate.

Prin această ultimă multare, Departamentul de Stat pare că dorește să atragă atenția Moscovei după ce Kremlinul a pretins că își dorește paritate între misiunile diplomatice SUA -Rusia. Solicitarea a fost transmisă chiar în ziua în care noul ambasador rus, Anatoly Antonov, a sosit în Statele Unite. Predecesorul său,Sergey Kislyak, s-a aflat în centrul unui scandal în care sunt implicate persoane din staff-ul lui Donald Trump, dar și din regimul lui Putin.

Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a spus că SUA a dus la îndeplinire în totalitate solicitările administrației rusești de a reduce personalul diplomatic la 455 de detașați, de la 1.200, în așa fel să ajungă la aceleași efective pe care Kremlinul le are pe teritoriu american. Termenul pentru aplicarea acestor măsuri era 1 septembrie, dar Nauert a specificat și că SUA reacționează, astfel, la o mișcare a Kremlinului considerată„nejustificată și păgubitoare”.

„În spiritul parității invocate de Rusia, cerem guvernului rus să-și închidă consulatele generale din San Francisco, o anexă din Washington și o alta din New York. Aceste trei instituții vor trebui închise până pe 2 septembrie. Prin această acțiune, ambele state vor rămâne fiecare cu câte trei consulate. Cu toate că va continua să existe o inegalitate în ceea ce privește numărul anexelor diplomatice și consulare, am decis să permitem administrației Rusiei să-și mențină unele dintre dependințe, într-un efort de a opri panta descendentă pe care au intrat relațiile bilaterale”, se arată în declarația făcută publică de Nauert.

Clădirile pe care rușii trebuie să le elibereze„vor fi în continuare deținute de ruși. Ulterior, va depinde de ei dacă doresc să le vândă sau dacă vor să le folosească în alte scopuri. Nu expulzăm niciun cetățean rus deocamdată. Am informat Rusia că personalul ar putea fi altor misiuni diplomatice sau consulare în SUA, dacă își doresc acest lucru”.

Oficialul a mai spus și că reducerea legăturilor diplomatice între cele două țări nu trebuie să fie una irevocabilă, dar și că Tillerson și Lavrovse vor întâlni pentru a discuta ce se va întâmpla în continuare atunci când ambii se vor afla la New York, la mijlocul lunii septembrie.

Kremlin: Decizia Administrației Donald Trump alimentează tensiunile între SUA și Rusia

Decizia Administrației Donald Trump de a închide reprezentanțe consulare ruse alimentează tensiunile între Statele Unite și Rusia, intrând în contradicție cu angajamente anunțate, avertizează Kremlinul, potrivit site-ului agenției Reuters.

„Noile măsuri împing și mai mult relațiile bilaterale spre impas și intră în contradicție cu alte anunțuri de nivel înalt”, a declarat vineri Iuri Ușakov, consilier prezidențial rus pentru Afaceri externe.

„Nu s-a spus acest lucru, dar nu există disponibilitate pentru cooperare. Aceste măsuri vor conduce la amplificarea tensiunilor. Regretăm aceste lucruri și ne gândim cum să reacționăm”, a subliniat consilierul președintelui Vladimir Putin.

Rusia pregătește o „reacție dură” la decizia Administrației Donald Trump de închidere a consulatului rus din San Francisco, a avertizat ministrul de Externe Serghei Lavrov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun