TPI l-a achitat din nou pe fostul premier kosovar Ramush Haradinaj. Priștina e în sărbătoare

TPI l-a achitat din nou pe fostul premier kosovar Ramush Haradinaj. Priștina e în sărbătoare
Publicat: 29/11/2012, 12:33
Actualizat: 25/06/2013, 17:01

Tribunalul Penal Internațional (TPI) pentru fosta Iugoslavie l-a achitat din nou, joi, pe fostul premier kosovar Ramush Haradinaj de acuzații de crime de război comise în timpul Războiului de independență din Kosovo (1998-1999), relatează AFP.

„Camera vă consideră nevinovat de toate capetele din actul de acuzare”, a declarat judecătorul Bakone Justice Moloto în cadrul unei ședințe publice, la Haga, unde se află sediul TPI.

Verdictul a fost primit cu zgomot de către public, la TPI, unde se aflau susținători și membri ai familiei lui Ramush Haradinaj, în vârstă de 44 de ani, fostul conducător al Armatei pentru Eliberarea Kosovo (UCK), considerat un erou în țara sa.

„Camera nu este convinsă că martorul se afla în centrul (Jablaniței)”, a declarat judecătorul Moloto în legătură cu un „martor care ar fi putut să repete ceea ce a auzit de la alte persoane”.

Celelalte două persoane acuzate alături de Haradinaj, și anume Idriz Balaj, în vârstă de 41 de ani, comandantul unității speciale „Vulturi negri” din cadrul UCK, și Lahi Brahimaj, în vârstă de 42 de ani, alt fost comandant în cadrul UCK, au fost, de asemenea, achitați de acuzații de crimă și aplicarea torturii, fapte comise în principal împotriva unor sârbi și care le-au fost reproșate în acest al doilea proces în primă instanță.

Haradinaj și Balaj au fost achitați în 2008 de 37 de capete de acuzare de crime împotriva umanității și crime de război, pe când Brahimaj a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru aplicarea torturii, dar a fost achitat de alte acuzații formulate împotriva sa.

În urma unui apel al procurorului, pentru prima dată în istoria TPI, Tribunalul a dispus în iulie 2010 ca cei trei bărbați să fie rejudecați parțial în primă instanță, deoarece unii martori au constituit obiectul unor „intimidări grave”.

Haradinaj și Balaj au fost rejudecați fiecare pentru câte șase capatete de acuzare, iar Brahimaj pentru patru capete de acuzare – fiind achitat, toate cu privire la presupuse crime comise într-un centru de detenție improvizat la Jablanița. Acuzarea a cerut cel puțin 20 de ani de închisoare împotriva celor trei.

Kosovarii albanezi își sărbătoresc „eroul”

Verdictul a dus imediat la explozie de bucurie la Priștina. Sute de kosovari albanezi reuniți în piața centrală din Priștina au primit cu strigăte de bucurie și zgomot de explozii de petarde achitarea de către TPI a „eroului” lor Ramush Haradinaj.

Purtând umbrele din cauza unei ploi torențiale, ei au urmărit transimisunea în direct a judecării pe un ecran uriaș, convinși că Tribunalul Penal Internațional (TPI) pentru fosta Iugoslavie îl va achita din nou pe Haradinaj.

„Justiția s-a impus, Kosovo a câștigat. Sunt convins că totul va merge bine de-acum, pentru că putem avansa împreună cu el”, a declarat plângând Jahja Lluka, o colaboratoare apropiată a lui Haradinaj, care a fost premier în perioada 2004-2005, înainte să se predea TPI.

„Kosovo aștepta o asemenea decizie. Kosovo are atât de multă nevoie de el”, a declarat Maria Haradinaj, o economistă, în vârstă de aproximativ 50 de ani, care a precizat că nu are nicio legătură de rudenie cu „eroul” kosovar.

„Pot depune mărturie că nu a comis nicio crimă și că a respectat toate legile războiului. Așteptăm cu fericire revenirea sa și vrem să îl vedem din nou la conducerea Kosovo”, a declarat Shpetim Felmanaj, un fost combatant, referindu-se la numeroase zvonuri potrivit cărora Haradinaj va candida pentru funcția de premier după ce se va întoarce la Priștina.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ce porți, mă?" Teo, umilită de Florin Călinescu la o petrecere
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ce porți, mă?" Teo, umilită de Florin Călinescu la o petrecere
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ACCIDENT RUTIER GRAV pe PODUL din OVIDIU. Video!
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
ȘOCUL ANULUI despre certificatul verde. Toată lumea a rămas mască: NU EXISTĂ nicio logică
Impozit pe venitul de pensii. Toți îl vor plăti. Marius Budăi, anunț pentru pensionarii din...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...