Ungaria vrea să reducă la zero valoarea subsidiarele băncilor străine, pentru a fi preluate de unguri

Ungaria vrea să reducă la zero valoarea subsidiarele băncilor străine, pentru a fi preluate de unguri
Publicat: 07/01/2014, 17:42
Actualizat: 07/02/2016, 10:21

Guvernul ungar vrea să aducă la zero valoarea subsidiarelor din Ungaria ale băncilor străine, astfel încât acestea să poată fi preluate de investitori locali, afirmă un analist al grupului financiar nipon Nomura, citat de cotidianul ungar Portfolio.

De sectorul bancar ungar se preocupă acum direct premierul Viktor Orban, care vrea o nouă reformă pe piața creditelor în valută până la alegerile parlamentare preconizate pentru luna mai, notează analistul Nomura Peter Attard Montalto.

„Politica privind sectorul bancar reprezintă un arc ideologic profund pentru Fidesz (partid aflat la putere și condus de Orban – n.r.), de la alegerile din 2010 la alegerile din acest an. Inițial, politica în acest sector a fost simplă în ceea ce privește activele în contextul crizei și taxa pe tranzacții, abordare nu foarte diferită de ce se întâmplă în alte părți ale Europei, dar s-a transformat curând în amenzi pentru constituirea de cartel și pierderi din datoria municipalităților anul trecut”, a afirmat Montalto.

Analistul consideră că „povestea” sectorului bancar se apropie de sfârșit în 2014, cu un final în două părți legat de reforma creditelor ipotecare în valută.

„Totuși, mai importantă decât detaliile este convingerea fundamentală a Fidesz că băncile străine nu vor fi profitabile acum și vor trebui să plătească și profiturile din trecut, pe care le-au obținut de pe urma populației în perioada 2004-2008. Asta conduce la dorința guvernului ca 50% din activele sectorului bancar să fie deținute local, iar una dintre etapele către atingerea acestui obiectiv va fi ieșirea unui număr de bănci străine din Ungaria în acest an”, a spus el.

Piața încă nu pare să perceapă urgența acestui risc de ieșire a băncilor, precum și potențialele consecințe de distrugere a creșterii asociate unei astfel de evoluții, a adăugat Montalto.

„Atenția asupra sectorului bancar a trecut de la Ministerul Economiei Naționale la Parlament și, prin intermediul Ministerului Justiției, direct la premierul Orban. De ce? Pentru că premierul vrea adoptarea unei reforme a creditelor ipotecare în valută înainte de alegeri, ceea ce înseamnă că trebuie făcute anunțuri în următoarele săptămâni, înainte de alegeri, urmând ca măsurile să fie puse în practică după alegeri”, a afirmat analistul.

Obiectivul de final este cheia – strategia guvernului este de a aduce valoarea netă actuală a subsidiarelor băncilor străine la zero, astfel încât să poată fi transferate apoi unor actori locali. „Credem că asta se va întâmpla între a doua jumătate a anului și prima jumătate din 2015, odată cu ieșirea unui număr restrâns de jucători străini importanți pe piața locală”, a estimat Montalto.

Piața este prea optimistă în privința potențialului de creștere pe termen mediu, din cauza subestimării chestiunii sectorului bancar, a adăugat analistul.

Montalto se așteaptă ca Fidesz să câștige detașat alegerile din acest acest an, posibil chiar cu o majorare a numărului de locuri controlate în parlament.

Raiffeisen Bank International (RBI) a anunțat marți că a primit oferte pentru subsidiarele sale din Ungaria și Ucraina, după ce cotidianul ungar Magyar Hírlap a scris că subsidiarele băncilor austriece ar putea fi preluate de investitori locali.

Banca ungară Szechenyi Bank a făcut o ofertă pentru preluarea operațiunilor RBI, iar grupul bancar austriac analizează propunerea, a spus un purtător de cuvânt.

Statul deține 49% din Szechenyi Bank, în timp ce pachetul majoritar este controlat de compania T&T Ingatlanforgalmazo es Vagyonkezelo, care are legături cu șeful Agenției pentru Administrarea Datoriei Statului, Istvan Torocskei.

Magyar Hírlap a scris, citând surse guvernamentale, că ar putea exista interes local, inclusiv din partea statului, chiar dacă indirect, pentru preluarea subsidiarei băncii austriece Erste.

Erste a răspuns acestor informații printr-un comunicat în care afirmă că nu se retrage din Ungaria.

Statul ungar a intervenit pentru a ajuta populația care a contractat credite în valută din cauza dificultăților la plată generate de criza financiară.

Mulți unguri au cotractat credite în valută în deceniul trecut. Criza financiară globală a cauzat, însă, deprecierea puternică a forintului și probleme majore pentru consumatorii cu împrumuturi în monedă străină, în principal în fanci elvețieni și euro. În multe cazuri, costurile lunare ale unui astfel de credit au crescut și de peste două ori.

Guvernul a adoptat în ultimii ani mai multe măsuri pentru a veni în sprijinul împrumutaților, inclusiv posibilitatea refinanțării sau restituirii anticipate la rate de schimb avantajoase. Deciziile executivului de la Budapesta au condus, însă, la pierderi semnificative pentru băncile prezente în Ungaria.

Autoritățile ungare intenționează să adopte noi măsuri de sprijinire a populației cu împrumuturi în monedă străină, de preferat până la alegerile parlamentare, după ce de programele precedente nu au beneficiat multe persoane cu astfel de credite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912