UPDATE Mii de manifestanți în Turcia. Poliția a folosit gaze lacrimogene. Noua țintă a manifestanților: premierul Erdogan

UPDATE  Mii de manifestanți în Turcia. Poliția a folosit gaze lacrimogene. Noua țintă a manifestanților: premierul Erdogan
Publicat: 01/06/2013, 21:03
Actualizat: 29/03/2019, 10:54

UPDATE19:40 Conform celui mai recent bilanț, zeci de persoane au fost rănite în confruntările dintre protestatari și forțele de ordine. Printre persoanele rănite se numără și un parlamentar, Sirri Süreyya Önder, atins în umăr de un proiectil cu gaze lacrimogene tras de poliție.

UPDATE 18:30 Mii de manifestanți au ocupat Piața Taksim din Istanbul, iar forțele de ordine s-au retras

Mii de protestatari au ocupat, sâmbătă, Piața Taksim din centrul orașului Istanbul, iar forțele de ordine s-au retras, relatează ziarul turc Hurriyet, în ediția online.

Conform celui mai recent bilanț, zeci de persoane au fost rănite în confruntările dintre protestatari și forțele de ordine. Printre persoanele rănite se numără și un parlamentar, Sirri Süreyya Önder, atins în umăr de un proiectil cu gaze lacrimogene tras de poliție.

Potrivit surselor citate de Hurriyet, protestatarii au primit permisiunea să reintre în Parcul Taksim Gezi după ce președintele Abdullah Gul l-a sunat pe premierul Recep Tayyip Erdogan și pe ministrul de Interne, Muammer Güler, pentru a le cere să ordone retragerea forțelor de ordine în scopul diminuării tensiunilor. În același timp, președintele țării a îndemnat protestatarii să dea dovadă de „bun-simț” și „calm”, avertizând că demonstrațiile au atins un nivel „îngrijorător”.

De altfel, în urmă cu puțin timp, Recep Tayyip Erdogan a admis că poliția a utilizat metode „extreme” pentru reprimarea manifestațiilor. „Este adevărat că au fost comise erori și că poliția a recurs la metode extreme”, a spus Erdogan.

UPDATE 17:30 UE și Statele Unite exprimă preocupare privind violențele din Turcia

Uniunea Europeană și Statele Unite au exprimat preocupare în legătură cu violențele produse în Turcia, lansând apeluri la calm, relatează ziarul turc Hurriyet, în ediția online.

Jen Psaki, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat că Washingtonul este preocupat de acțiunile brutale ale poliției turce. „Credem că stabilitatea pe termen lung a Turciei, siguranța și prosperitatea pot fi garantate doar prin respectarea drepturilor fundamentale. Dreptul la manifestații este unul dintre acestea. Aceste drepturi sunt foarte importante într-o democrație sănătoasă”, a spus Psaski.
Organizația pentru drepturile omului Amnesty International a condamnat brutalitatea poliției turce.

La rândul său, biroul comisarului UE pentru Extindere a cerut respectarea dreptului de participare la manifestații.

UPDATE 16:30 Abdullah Gul: Protestele din Turcia au atins un nivel „îngrijorător”

Președintele Turciei, Abdullah Gul, a lansat sâmbătă uin apel la „bun-simț” și „calm”, pe fondul protestelor violente de la Istanbul și Ankara, avertizând că demonstrațiile au atins un nivel „îngrijorător”, relatează AFP.

„Avem cu toții obligația de a fi responsabili în contextul protestelor, care au atins un nivel îngrijorător”, a spus șeful statului.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a somat protestatarii din Istanbul să înceteze confruntările cu forțele de ordine, subliniind că nu va renunța la controversatul proiect dintr-un parc al orașului. „Le cer protestatarilor să înceteze imediat manifestațiile pentru a se evita problemele”, a declarat Erdogan.

Erdogan a dat asigurări că nu renunță la planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kișlasi în Parcul Gezi și de transformare a acesteia într-un centru turistic care va avea inclusiv un mall. „Vom reconstrui cazarma”, a dat asigurări Erdogan.

UPDATE 13:00 Protestele au luat amploare în Turcia, fiind îndreptate împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan

Proteste au izbucnit sâmbătă și în capitala Turciei, Ankara, unde sute de persoane s-au solidarizat cu manifestanții din Istanbul, demonstrațiile fiind îndreptate împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, relatează BBC News online.

Manifestațiile au izbucnit acum câteva zile, la Istanbul, unde sute de persoane au exprimat nemulțumirea față de planul de reamenajare a unui parc.

Vineri, poliția a intervenit pentru dispersarea manifestanților adunați în Parcul Gezi. Protestatarii au atacat cu sticle și pietre forțele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene și tunuri de apă.

Sâmbătă, protestele au continuat, poliția intervenind pentru a opri sute de manifestanți care încercau să traverseze un pod peste Strâmtoarea Bosfor pentru a ajunge în Piața Taksim. Violențe s-au înregistrat și în cartierul Besiktas din Istanbul.

La Ankara, sute de oameni au ieșit pe străzi sâmbătă dimineață în semn de solidaritate cu manifestanții din Istanbul.

Protestele, care inițial erau față de reducerea suprafețelor verzi din Parcul Gezi, au devenit o acțiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate și Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mișcări islamiste.

Săptămâna trecută, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea și consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 – 6.00, o situație care a nemulțumit tinerii turci.

Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul secular al statului turc.


Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene, sâmbătă dimineață, în Piața Taksim din Istanbul, unde sute de manifestanți continuă protestele față de un proiect imobiliar aprobat de Guvernul turc, relatează AFP.

Zeci de persoane au fost rănite vineri în confruntările dintre manifestanți și forțele de ordine.

Oamenii protestează față de un proiect imobiliar care prevede tăierea a aproximativ 600 de copaci pentru modificarea Parcului Gezi, situat în Piața Taksim.

CUPA ROMÂNIEI LIVE. Petrolul Ploiești și CFR Cluj joacă în finala competiției Cupa României UPDATE

CFR – Petrolul în Cupa României la fotbal. Echipele de start

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Permis suspendat pentru 10 ani. Legea care va intra în vigoare în România
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Iată ce salariu primesc angajații din marile restaurante fast-food în România
×