Volumul „Mein Kampf” de Adolf Hitler, republicat pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial

Volumul Mein Kampf de Adolf Hitler, republicat pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial
Publicat: 02/12/2015, 12:00

Această republicare a devenit posibilă datorită faptului că drepturile asupra volumului scris de Adolf Hitler vor reintra în domeniul public în 2016, a anunțat Institutul de istorie contemporană (IFZ) din Munchen, care se ocupă de acest proiect editorial.

Cartea, ce include textul dictatorului nazist, însoțit de 3.500 de comentarii și adnotări, va conține două volume și un total de 1.948 de pagini și va fi vândută cu prețul de 59 de euro, a precizat directorul IFZ, care lucrează la acest proiect din anul 2009.

Noua ediție adnotată, cu o copertă sobră și simplu intitulată „Hitler, Mein Kampf. O ediție critică”, se dorește „științifică” și cu „o funcție politică și morală”, afirmă Andreas Wirsching, directorul IFZ.

„Este vorba de a sparge mitul” despre autorul acestei cărți, scrisă în 1924, când Adolf Hitler se afla în închisoare, după o tentativă ratată de puci, spune Andreas Wirsching, în contextul în care există însă și foarte multe voci care au protestat față de reeditarea volumului „Mein Kampf”, chiar și într-o ediție adnotată.

„Nu este doar o sursă” pentru a cunoaște ideologia nazistă, afirmă istoricul însărcinat cu acest proiect, Christian Hartmann. „Este, de asemenea, un simbol și reprezintă una dintre ultimele relicve ale celui de-al Treilea Reich”, a adăugat el.

În Franța, o ediție adnotată a aceleiași cărți, ce expune teoria nazistă aflată la originea exterminării a 6 milioane de evrei, va fi publicată tot în 2016.

Pe de altă parte, un fost infirmier din lagărul de la Auschwitz, în vârstă de 95 de ani, a fost judecat în apel, fiind apt să compară în fața unui tribunal, deși facultățile sale fizice și cognitive sunt foarte afectate, a anunțat, marți, justiția germană, deschizând astfel calea spre un proces.

Acuzatul, denumit Hubert Z., potrivit presei germane, a fost acuzat de „complicitate” la exterminarea a cel puțin 3.681 de evrei, care au fost gazați încă de la sosirea lor la Auschwitz, un lagăr emblematic pentru Holocaust, la sfârșitul verii anului 1944.

Curtea de Apel din Rostock, invalidând decizia dată în primă instanță în iunie, a considerat, vineri, că Hubert Z. nu este „complet inapt” pentru a fi judecat.

Magistrații au dezvăluit într-un comunicat că fostul nazist prezintă „tulburări cognitive” și „slabe capacități fizice”, dar consideră că acestea pot fi compensate prin adaptarea ședințelor de judecată.

Asistat de trei apărători, nonagenarul va putea să beneficieze de „pauze, întreruperi, îngrijiri medicale”, va avea dreptul de a solicita explicații și repetarea întrebărilor.

Totuși, nicio dată nu a fost fixată pentru deschiderea audierilor pentru acest proces. Mai multe proceduri identice, chiar în stare avansată, au eșuat în ultimii ani, din cauza stării de sănătate a acuzaților.

Potrivit Parchetului, acuzația principală se referă la 14 convoaie de deportați, care au ajuns la Auschwitz între 15 august și 14 septembrie 1944, fiind venite de la Lyon, Rhodes, Trieste, Mauthausen, Viena și Westerbork.

Un număr de 12 anchete sunt în plină desfășurare în Germania împotriva unor foști membri din SS, la câteva luni după condamnarea la patru ani de închisoare a lui Oskar Gröning, fostul contabil de la Auschwitz.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
O nouă urgie peste România. Prăpăd în 12 județe
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?