Volumul „Mein Kampf” de Adolf Hitler, republicat pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial

Redactor:
Florin Badescu
Volumul „Mein Kampf” de Adolf Hitler, republicat pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial
O ediție nouă a volumului "Mein Kampf", însoțită de numeroase comentarii, va fi publicată în Germania, în ianuarie, pentru prima dată după destrămarea celui de-al Treilea Reich, informează site-ul i24news.tv.

Această republicare a devenit posibilă datorită faptului că drepturile asupra volumului scris de Adolf Hitler vor reintra în domeniul public în 2016, a anunțat Institutul de istorie contemporană (IFZ) din Munchen, care se ocupă de acest proiect editorial.

Cartea, ce include textul dictatorului nazist, însoțit de 3.500 de comentarii și adnotări, va conține două volume și un total de 1.948 de pagini și va fi vândută cu prețul de 59 de euro, a precizat directorul IFZ, care lucrează la acest proiect din anul 2009.

Noua ediție adnotată, cu o copertă sobră și simplu intitulată „Hitler, Mein Kampf. O ediție critică”, se dorește „științifică” și cu „o funcție politică și morală”, afirmă Andreas Wirsching, directorul IFZ.

„Este vorba de a sparge mitul” despre autorul acestei cărți, scrisă în 1924, când Adolf Hitler se afla în închisoare, după o tentativă ratată de puci, spune Andreas Wirsching, în contextul în care există însă și foarte multe voci care au protestat față de reeditarea volumului „Mein Kampf”, chiar și într-o ediție adnotată.

„Nu este doar o sursă” pentru a cunoaște ideologia nazistă, afirmă istoricul însărcinat cu acest proiect, Christian Hartmann. „Este, de asemenea, un simbol și reprezintă una dintre ultimele relicve ale celui de-al Treilea Reich”, a adăugat el.

În Franța, o ediție adnotată a aceleiași cărți, ce expune teoria nazistă aflată la originea exterminării a 6 milioane de evrei, va fi publicată tot în 2016.

Pe de altă parte, un fost infirmier din lagărul de la Auschwitz, în vârstă de 95 de ani, a fost judecat în apel, fiind apt să compară în fața unui tribunal, deși facultățile sale fizice și cognitive sunt foarte afectate, a anunțat, marți, justiția germană, deschizând astfel calea spre un proces.

Acuzatul, denumit Hubert Z., potrivit presei germane, a fost acuzat de „complicitate” la exterminarea a cel puțin 3.681 de evrei, care au fost gazați încă de la sosirea lor la Auschwitz, un lagăr emblematic pentru Holocaust, la sfârșitul verii anului 1944.

Curtea de Apel din Rostock, invalidând decizia dată în primă instanță în iunie, a considerat, vineri, că Hubert Z. nu este „complet inapt” pentru a fi judecat.

Magistrații au dezvăluit într-un comunicat că fostul nazist prezintă „tulburări cognitive” și „slabe capacități fizice”, dar consideră că acestea pot fi compensate prin adaptarea ședințelor de judecată.

Asistat de trei apărători, nonagenarul va putea să beneficieze de „pauze, întreruperi, îngrijiri medicale”, va avea dreptul de a solicita explicații și repetarea întrebărilor.

Totuși, nicio dată nu a fost fixată pentru deschiderea audierilor pentru acest proces. Mai multe proceduri identice, chiar în stare avansată, au eșuat în ultimii ani, din cauza stării de sănătate a acuzaților.

Potrivit Parchetului, acuzația principală se referă la 14 convoaie de deportați, care au ajuns la Auschwitz între 15 august și 14 septembrie 1944, fiind venite de la Lyon, Rhodes, Trieste, Mauthausen, Viena și Westerbork.

Un număr de 12 anchete sunt în plină desfășurare în Germania împotriva unor foști membri din SS, la câteva luni după condamnarea la patru ani de închisoare a lui Oskar Gröning, fostul contabil de la Auschwitz.

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
Doliu uriaș în România. Un nume celebru a murit la Terapie Intensivă, răpus de Covid-19
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Fapta oribilă pentru care doi medici din Prahova au fost trimiși în judecată. Un bebeluș,...
VIDEO Misterul din deşert: Artă sau OZN? Un obiect bizar a fost descoperit în mijlocul...
Nu s-a mai produs din 1226. Evenimentul astronomic excepțional care are loc pe 21 decembrie
Zăvo l-a dat de gol! Ce făcea Pepe în pat, în timpul partidelor de amor....
Raluca Pastramă l-a înșelat pe Pepe! Dovezile depuse de artist la Tribunal: „Am fost informat....
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
Prăjitură cu mere și scorțișoară, făcută cu foi de casă. Durează foarte puțin și e...
Un polițist din Vâlcea investighează criminali ziua, iar noaptea trăiește altă viață: ‘Doar chinezii mai...
Ştirea care aruncă în aer planeta. Începe AL 3-lea RĂZBOI MONDIAL?!Totul s-a întâmplat în oceanul...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Motivul pentru care un român a renunţat la viaţa într-unul dintre cele mai mari oraşe...
Emily Burghelea a trecut prin clipe grele: „L-am dus mort în portbagaj”
Inchide