Volumul „Mein Kampf” de Adolf Hitler, republicat pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial

Redactor:
Florin Badescu
Volumul „Mein Kampf” de Adolf Hitler, republicat pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial
O ediție nouă a volumului "Mein Kampf", însoțită de numeroase comentarii, va fi publicată în Germania, în ianuarie, pentru prima dată după destrămarea celui de-al Treilea Reich, informează site-ul i24news.tv.

Această republicare a devenit posibilă datorită faptului că drepturile asupra volumului scris de Adolf Hitler vor reintra în domeniul public în 2016, a anunțat Institutul de istorie contemporană (IFZ) din Munchen, care se ocupă de acest proiect editorial.

Cartea, ce include textul dictatorului nazist, însoțit de 3.500 de comentarii și adnotări, va conține două volume și un total de 1.948 de pagini și va fi vândută cu prețul de 59 de euro, a precizat directorul IFZ, care lucrează la acest proiect din anul 2009.

Noua ediție adnotată, cu o copertă sobră și simplu intitulată „Hitler, Mein Kampf. O ediție critică”, se dorește „științifică” și cu „o funcție politică și morală”, afirmă Andreas Wirsching, directorul IFZ.

„Este vorba de a sparge mitul” despre autorul acestei cărți, scrisă în 1924, când Adolf Hitler se afla în închisoare, după o tentativă ratată de puci, spune Andreas Wirsching, în contextul în care există însă și foarte multe voci care au protestat față de reeditarea volumului „Mein Kampf”, chiar și într-o ediție adnotată.

„Nu este doar o sursă” pentru a cunoaște ideologia nazistă, afirmă istoricul însărcinat cu acest proiect, Christian Hartmann. „Este, de asemenea, un simbol și reprezintă una dintre ultimele relicve ale celui de-al Treilea Reich”, a adăugat el.

În Franța, o ediție adnotată a aceleiași cărți, ce expune teoria nazistă aflată la originea exterminării a 6 milioane de evrei, va fi publicată tot în 2016.

Pe de altă parte, un fost infirmier din lagărul de la Auschwitz, în vârstă de 95 de ani, a fost judecat în apel, fiind apt să compară în fața unui tribunal, deși facultățile sale fizice și cognitive sunt foarte afectate, a anunțat, marți, justiția germană, deschizând astfel calea spre un proces.

Acuzatul, denumit Hubert Z., potrivit presei germane, a fost acuzat de „complicitate” la exterminarea a cel puțin 3.681 de evrei, care au fost gazați încă de la sosirea lor la Auschwitz, un lagăr emblematic pentru Holocaust, la sfârșitul verii anului 1944.

Curtea de Apel din Rostock, invalidând decizia dată în primă instanță în iunie, a considerat, vineri, că Hubert Z. nu este „complet inapt” pentru a fi judecat.

Magistrații au dezvăluit într-un comunicat că fostul nazist prezintă „tulburări cognitive” și „slabe capacități fizice”, dar consideră că acestea pot fi compensate prin adaptarea ședințelor de judecată.

Asistat de trei apărători, nonagenarul va putea să beneficieze de „pauze, întreruperi, îngrijiri medicale”, va avea dreptul de a solicita explicații și repetarea întrebărilor.

Totuși, nicio dată nu a fost fixată pentru deschiderea audierilor pentru acest proces. Mai multe proceduri identice, chiar în stare avansată, au eșuat în ultimii ani, din cauza stării de sănătate a acuzaților.

Potrivit Parchetului, acuzația principală se referă la 14 convoaie de deportați, care au ajuns la Auschwitz între 15 august și 14 septembrie 1944, fiind venite de la Lyon, Rhodes, Trieste, Mauthausen, Viena și Westerbork.

Un număr de 12 anchete sunt în plină desfășurare în Germania împotriva unor foști membri din SS, la câteva luni după condamnarea la patru ani de închisoare a lui Oskar Gröning, fostul contabil de la Auschwitz.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Acuze ULUITOARE pentru Gabriela Firea! Cu cine încheia, de fapt, contractele la Primăria București
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Bianca Dragușanu, atac dur la adresa divelor din România. Blondina a făcut-o praf pe Carmen...
Inchide