Zelenski: Ucraina se pregăteşte să crească exporturile de energie către Uniunea Europeană

Zelenski: Ucraina se pregăteşte să crească exporturile de energie către Uniunea Europeană
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28/07/2022, 09:26
Prin anunțul privind creșterea exporturilor de cereale către UE, Zelenski dorește să arate că Ucraina este în continuare o țară pe care partenerii europeni se pot baza.

Volodimir Zelenski: Ne pregătim să creștem exporturile de energie electrică către consumatorii din Uniunea Europeană. În ciuda războiului, am asigurat conectarea rețelei energetice a Ucrainei la sistemul energetic al întregii Europe, în timp record. Exporturile ne permit nu doar să obținem un venit în monede străine, dar și să ajutăm partenerii noștri să reziste presiunii energetice din partea Rusiei.

Pe de altă parte, exporturile cerealelor ucrainene din porturile de la Marea Neagră ar putea fi reluate într-o săptămână, urmând ca, până la sfârșitul anului, să se ajungă la 25 de milioane de tone – susține, optimist, ministrul turc de Externe.

Serhii Bratchuk, purtător de cuvânt pentru administrația militară din Odesa: Astăzi, forțele navale relevante ale Ucrainei s-au alăturat acestor eforturi pentru determinarea culoarelor de traversare în siguranță pentru navele ce vor transporta cereale. Vor fi organizate caravane, conduse de o așa-numită „navă deschizătoare de drum”.

Însă companiile de transport maritim nu se grăbesc să preia milioanele de tone de grâne din silozuri.

Guy Platten, Secretarul general al Camerei Internaționale pentru Transport maritim: 20 de milioane de tone de cereale, adică 5 milioane de tone pe lună, vorbim despre 50 – 60 de transporturi navale, cel puțin, în fiecare din lunile următoare. Putem fi siguri că este garantată securitatea echipajelor? Ce se întâmplă cu minele (din apropierea coastei)? Sunt încă multe necunoscute. Fără îndoială, trebuie să ne străduim mult pentru a înțelege detaliile, și cum va funcționa practic (acordul).

Acordul încheiat de Rusia și Ucraina, sub medierea Turciei și Națiunilor Unite, care prevede coridoare sigure de transport din porturile ucrainene, este valabil doar pentru 120 de zile, și timpul se scurge deja de cinci zile.