ANCOM a aplicat amenzi de 94.800 lei în prima jumătate a acestui an

ANCOM a aplicat amenzi de 94.800 lei în prima jumătate a acestui an
Publicat: 08/08/2013, 17:13
Actualizat: 11/01/2020, 23:52

Autoritatea de reglementare în comunicații, ANCOM, a efectuat în prima jumătate a anului 2.767 de acțiuni de control în urma cărora a aplicat 104 avertismente și 18 amenzi, în cuantum total de 94.800 de lei, a anunțat instituția.

„Față de aceeași perioadă a anului trecut, constatăm o reducere a sancțiunilor aplicate de autoritate, ceea ce indică faptul că acțiunile de control ale inspectorilor noștri își ating obiectivul de a preveni și descuraja eventualele abateri ale furnizorilor de comunicații electronice și servicii poștale. Obiectivul activității de monitorizare, supraveghere și control a ANCOM este asigurarea aplicării și respectării prevederilor legale pentru promovarea concurenței corecte și pentru protejarea drepturilor și intereselor utilizatorilor”, a declarat directorul Direcției executive Moniztorizare și Control din cadrul ANCOM, Cristin Popa, într-un comunicat.

Un număr de 1.395 de controale, reprezentând peste jumătate din total, au fost efectuate la titularii de licențe de utilizare a frecvențelor radioelectrice, dintre care 918 la furnizorii de servicii de radiocomunicații și 477 la furnizorii de radio și televiziune.

În urma acestor acțiuni de control au fost emise 25 de notificări privind intenția aplicării sancțiunii și s-au aplicat 50 de avertismente și 14 amenzi în cuantum de 52.800 lei.

Cele mai frecvente nereguli întâlnite pe parcursul acestor acțiuni de control au fost nerespectarea prevederilor din licențe și autorizații, precum și operarea necorespunzătoare a stațiilor de radiocomunicații de către persoane care nu dețineau certificat de operator radiotelefonist.

Aproximativ o treime din numărul total de acțiuni de control, respectiv 760, au vizat furnizorii de comunicații și s-au axat pe respectarea obligațiilor din autorizarea generală. Astfel, 431 de controale au fost efectuate la furnizorii de internet, 6 la furnizorii de telefonie și 323 la furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale.

„Controalele au arătat că unii operatori nu respectă obligația de a introduce în contractele încheiate cu utilizatorii finali clauzele minime prevăzute de lege și nu respectă anumite condiții tehnice și de compatibilitate electromagnetică impuse rețelelor de comunicații prin regimul de autorizare generală”, se spune în comunicat.

Pentru a remedia cele constatate, ANCOM a emis 88 de notificări privind intenția aplicării sancțiunii, urmate de 43 de avertismente și patu amenzi în cuantum de 42.000 lei.

O amendă în cuantum de 25.000 de lei a fost aplicată Enigma Systems, un furnizor de telefonie care a utilizat necorespunzător numerotația de telefonie mobilă, și trei amenzi au fost aplicate furnizorilor care prestează servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, pentru furnizarea neautorizată de servicii media audiovizuale fără a deține certificat tip sau pentru parametri tehnici modificați față de cei permiși conform autorizației generale.

Un număr de 180 din controalele efectuate în prima jumătate a acestui an au vizat furnizorii de servicii poștale și au fost finalizate cu aplicarea a 7 avertismente.

„Cele mai frecvente nereguli întâlnite au fost cele referitoare la nerespectarea obligațiilor de a marca toate trimiterile poștale introduse în rețeaua poștală cu denumirea sau marca comercială a furnizorului, precum și nerespectarea unora dintre obligațiile prevăzute în autorizația generală pentru furnizarea serviciilor poștale, respectiv nedeținerea la fiecare punct de acces deservit de personal, a instrumentelor de măsură necesare”, se mai spune în comunicat.

Alte 432 de acțiuni de control au vizat producătorii, importatorii și distribuitorii de echipamente radio și echipamente terminale de telecomunicații. În urma acestor acțiuni, au fost aplicate 4 avertismente pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniu.
Pe parcursul primului semestru al anului 2013 au fost realizate și un număr de 5.806 acțiuni de monitorizare a spectrului radio, în urma cărora au fost depistate 208 cazuri de emisii radioelectrice neautorizate, precum și situații de nerespectare a condițiilor din licențele de emisie, autorizațiile tehnice de funcționare, licențele de utilizare a frecvențelor sau autorizațiile de asignare a frecvențelor. În toate cazurile s-au inițiat imediat acțiunile necesare pentru intrarea în legalitate.

De asemenea, a fost evaluat gradul de acoperire cu semnal 2G/3G a 63 de orașe și peste 11.570 de km de drum.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Obligatoriu pentru toți proprietarii de animale. Regulile UE nu pot fi încălcate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?