Orange România va extinde rețeaua 4G în 90 de orașe și va lansa 4G+ în teste

Orange România va extinde rețeaua 4G în 90 de orașe și va lansa 4G+ în teste
Publicat: 31/03/2014, 10:40
Actualizat: 01/02/2019, 18:01

„Din 7 aprilie, Orange România va utiliza integral tot spectrul de frecvențe pe care l-a achiziționat în septembrie 2012. România este a noua țară din lume unde este prezentă o rețea 4G+. Suntem al doilea operator din estul Europei cu 4G+ și primul din România”, a declarat, luni, într-o conferință, directorul tehnic al operatorului, Ștefan Slavnicu.

Din 7 aprilie, după intrarea în vigoare a licențelor obținute în urma licitației din septembrie 2012, Orange România va extinde rețeaua 4G, care devine disponibilă pentru mai mult de 45% din populația României.

Prezentă în toate reședințele de județ, precum și în alte orașe din România, tehnologia 4G va furniza clienților din peste 1.000 de localități viteze medii reale de descărcare (download) de 30 Mbps și încărcare (upload) de 15 Mbps.

„Împreună cu noua gamă de opțiuni dedicate, aceste viteze pot urca la viteze medii reale de download de 60 Mbps și upload de 30 Mbps”, a spus Slavnicu.

În premieră în România, potrivit reprezentanților operatorului, tot din 7 aprilie, Orange România va permite clienților din șase orașe să testeze rețeaua 4G+, care va permite viteze de transfer de până la 300 Mbps pentru descărcare (download), utilizând echipamente de furnizate de producătorul chinez Huawei.

„Orange îi invită pe clienții care se află în București, Brașov, Cluj-Napoca, Galați, Iași și Timișoara să testeze noua tehnologie în magazinele Orange și încurajează producătorii să aducă pe piața din România dispozitive compatibile cu această tehnologie”, a mai spus reprezentantul Orange România.

Începând de luni, toate abonamentele Orange au trafic de internet 3G+ inclus, la viteze medii reale de descărcare (download) de 6,5 Mbps, cu acoperire de 94,08% din populație.

Pentru a beneficia de viteze sau trafic de internet superioare celor incluse în abonament, din 7 aprilie, clienții vor putea alege una dintre opțiunile noi dedicate.

În plus, minutele naționale din noile abonamente Cangur și Panteră pot fi folosite pentru apeluri internaționale către rețelele fixe și mobile din țările Uniunii Europene, SUA și Canada.

De asemenea, noii clienții care aleg abonamentele Panteră își vor putea folosi minutele, mesajele scrise și traficul de internet în roaming prin opțiunea Go Europe și vor face un nou pas catre o comunicare fără granițe în interiorul spațiului european.

Totodată, clienții care aleg un abonament Panteră au acces la internet 4G și primesc gratuit încă o cartelă SIM, pentru a folosi același trafic de internet inclus în abonamentul lor pe un al doilea dispozitiv – tabletă sau modem.

„Prin serviciile de internet Orange 4G, disponibile în toate orașele mari din țară, România intră într-o nouă eră digitală. Investițiile din ultimii ani susțin obiectivul nostru de a oferi beneficiile unei rețele de internet performante, pe care clienții se pot baza, fie că utilizează deja serviciile digitale sau că urmează să descopere avantajele acestora. În același timp, vom căuta mereu căi prin care să aducem cele mai noi tehnologii și să le oferim ocazia să le experimenteze, cum este acum cazul vitezelor de până la 300 Mbps”, a declarat directorul general al Orange România, Jean-François Fallacher.

La începutul anului trecut, Orange România a anunțat cã va investi în 2013 peste 100 milioane de euro în dezvoltarea rețelei, fondurile urmând să fie alocate atât pentru infrastructura 2G și 3G, cât și 4G, suma fiind similară cu bugetul alocat în 2012 și 2011.

„Anul trecut am investit 130 milioane de euro în infrastructura Orange România”, a afirmat Fallacher.

Orange România a lansat primele servicii de acces la internet prin rețeaua 4G în decembrie 2012, disponibile într-o primă fazã în zona centrală și de nord a Capitalei, în stațiunile de pe Valea Prahovei și zona Bran-Moieciu, pecum și în Poiana Brașov.

Zece luni mai târziu, în octombrie 2013, operatorul a extins aria de acoperire a rețelei 4G la nivelul întregii Capitale.

În urma unei licitații organizată de autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) și desfășurată în septembrie 2012, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone și 2K Telecom și-au adjudecat mai multe licențe în benzile de frecvențe de 800, 900, 1.800 și 2.600 MHz, pentru care vor plăti 682,14 milioane de euro.

Defalcat, Vodafone România a plătit 228,52 milioane euro, Orange România – 227,14 milioane euro, Cosmote România – 179,88 milioane euro, RCS&RDS – 40 milioane euro, iar 2K Telecom – 6,6 milioane de euro.

O parte din spectrul achiziționat vizează furnizarea de servicii telecom 4G (generația a patra).

În urma licitației, Orange România a obținut două blocuri în banda de 800 MHz, două blocuri în banda de 900 MHz, 4 blocuri în banda de 1.800 MHz și 4 blocuri în banda de 2.600 MHz, valabile pentru perioada 2014 – 2029.

De asemenea, Orange România a câștigat licențe pe termen scurt în banda de 900 MHz – 5 blocuri, respectiv în banda de 1.800 MHz – 3 blocuri, valabile pentru perioada 1 ianuarie 2013 – 5 aprilie 2014.

În 2013, veniturile Orange România au urcat cu 1,8%, la 934 milioane euro, pe fondul creșterii solide înregistrate pe segmentul internetului mobil, în timp ce numărul clienților companiei a avansat cu 153.000, la 10,436 milioane.

Orange este liderul pieței românești de telefonie mobilă, după numărul de clienți și cifra de afaceri.

Principalii concurenți ai companiei sunt Vodafone (Marea Britanie) și Cosmote, parte a grupului elen OTE, controlat de Deutsche Telekom și care mai deține în România compania Romtelecom.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?