REVIEW Sony Xperia M2 – un smartphone cu design atractiv, dar cu un ecran nepotrivit

Publicat: 25/08/2014, 13:47
Actualizat: 08/01/2020, 20:16

DESIGN. Xperia M2 seamănă cu vârful de gamă Xperia Z2 și are un „look” aproape identic cu cel al Xperia Z. Spatele și ecranul telefonului sunt acoperite cu sticlă, iar cadrul lateral este realizat din policarbonat. M2 nu este rezistent la apă, așa cum Sony ne-a obișnuit la multe din smartphone-urile sale. Acesta ar fi fost un factor de diferențiere important pentru un terminal din categoria medie, însă probabil Sony nu a oferit această facilitate din rațiuni de costuri.

Deși arată bine, sticla cu care este acoperit terminalul este un magnet pentru amprente și grăsimea de pe degete, mai ales în zilele călduroase. Ecranul este protejat cu sticlă rezistentă Gorilla Glass 3. Nu știu sigur dacă și partea din spate a dispozitivului este acoperită cu același material sau este vorba de un alt fel de sticlă.

Butonul de On/Off este poziționat, așa cum Sony ne-a obișnuit, pe marginea din dreapta, în mijlocul acesteia. Este puțin ciudată și incomodă poziționarea butonului de volum sub cel de On/Off și nu deasupra acestuia. Tot pe marginea din dreapta găsim butonul dedicat pentru cameră (faptul că telefonul dispune de unul reprezintă un plus).

Sloturile pentru micro-SIM și cardul micro-SD (cu capacitate maximă de 32 GB) se găsesc tot pe „aglomerata” margine din dreapta, în partea de sus.

Pe aproape toată suprafața marginii de jos este poziționat difuzorul. Sus găsim doar slotul audio de 3,5 mm, iar pe marginea din stânga slotul micro-USB.

Sony insistă să introducă pe telefoanele sale deja celebra „agățătoare” din colțul din dreapta jos, unde pot fi atașate accesorii precum brelocuri. Acest detaliu este prezent și pe M2.

ECRAN. Acesta este punctul slab al Xperia M2. În condițiile în care există pe piață smartphone-uri din categoria low-cost cu ecrane HD (720p), Sony a decis să includă pe acest model un panou cu diagonala de 4,8 inci și cu rezoluție de 960 x 540 pixeli (densitate 229 ppi). Prin comparație, Moto G are un ecran cu diagonala de 4,5 inci și rezoluție 720p.

La o asemenea rezoluție, imaginile afișate de Xperia M2 nu sunt foarte clare, iar iconițele de pe ecran par mari pentru cineva obișnuit cu rezoluții mai ridicate. Pentru navigare pe internet, Facebook sau email, ecranul este decent, însă pentru vizualizarea de imagini la calitate ridicată sau rularea de videoclipuri HD pe YouTube, display-ul de pe M2 nu este satisfăcător.

PERFORMANȚE. Scos din cutie, Xperia M2 rulează o versiune de Android deja învechită. Este vorba de 4.3 Jelly Bean. Se pare că terminalul va primi la un moment dat actualizarea la Android 4.4 Kit Kat. Am verificat și aceasta din urmă nu era disponibilă la momentul redactării acestui material.

Faptul că terminalul rulează o versiune mai veche de Android este mascat de interfața Sony, care este aceeași pe care o găsim și pe modelele mai avansate.

Sistemul de operare este modificat masiv, mai ales la categoria interfață, însă meniurile sunt simple și intuitive. Există multe opțiuni de personalizare pentru teme, culori, imagini de fundal. Nu am folosit pe timpul testului interfața originală Sony, ci am instalat Google Now Launcher. Mai simplu decât skin-ul Sony, acestaface ca terminalul, care nu are specificații avansate, să se miște mai rapid.

Ca și pe Xperia Z2, pe Xperia M Sony include mult bloatware. Exemple: Video Unlimited, Socialife, TrackID, Social live ș.a. Majoritatea acestor aplicații pot fi oprite, însă nu pot fi dezinstalate.

Xperia M2 se mișcă bine, datorită memoriei RAM de 1 GB, a procesorului quad-core de 1,2 GHz (același care este prezent și pe Moto G) și graficii Andreno 305. Această combinație este suficientă pentru majoritatea aplicațiilor de care utilizatorul are nevoie în utilizarea curentă.

Am observat că atunci când este suprasolicitat (rularea unui joc precum Asphalt 8 sau instalarea de aplicații), mai ales în timp ce se află conectat la cablul de încărcare, telefonul se încălzește puternic în spate, pe partea de sus.

Terminalul dispune de o capacitate de stocare internă de 8 GB, din care utilizatorul are la dispoziție 5 GB. Aceasta ar fi fost o problemă dacă M2 nu dispunea de slot pentru card micro-SD.

CAMERA. Are un senzor de 8 MP și dispune de LED Flash. Sony oferă unele din cele mai bune camere pe smartphone-urile sale cu Android. Cea de pe M2 este decentă, însă nu foarte bună. Cu setările implicite, camera face poze în format 16:9 cu rezoluție de 5 MP, ceea ce este puțin enervant. Utilizatorul poate folosi toți cei 8 MP doar în mod manual, la format 4:3.

Câteva imagini realizate cu camera de pe Xperia M2 (click pentru a mări):

Imaginile ies bine, dar par lipsite de viață, din cauza faptului că senzorul nu redă culorile cu acuratețe. Camera dispune de HDR, o funcție binevenită. Aceasta oferă o calitate mai bună în locurile cu lumină puternică din față sau atunci când subiectul imaginii se află într-un loc umbrit.

BATERIA. Xperia Z2 dispune de o baterie de 2.300 mAh, o capacitate mai mult decât decentă pentru un smartphone mid-range, dar autonomia nu este una extraordinară. După o încărcare completă, cu telefonul ținut timp de 12 ore în stand-by, fiind deschis foarte rar, nivelul bateriei a scăzut la 72%.

PREȚ: La liber terminalul poate fi achiziționat la un preț de aproximativ 1.000 de lei.

PRO:

– Design reușit care dă senzația de produs premium

– Dispune de conectivitate NFC, utilă pentru conectarea rapidă la periferice și partajarea de conținut

– Are slot pentru card microSD

CONTRA:

– Ecran cu rezoluție redusă de 960 x 540 pixeli

– Rulează o versiune învechită de Android

– Camera, deși are un senzor destul de mare, nu impresionează

– Sistemul de operare conține mult bloatware

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului