STUDIU. Diferențele dintre bărbați și femei când vine vorba de securitatea informatică. Situația din România

Publicat: 09/03/2015, 15:21
Actualizat: 12/01/2020, 22:41

În Europa, doar 18% dintre femei consideră că pot deveni victime ale infractorilor cibernetici, comparativ cu 27% dintre bărbați, care au recunoscut că sunt conștienți de această amenințare. În plus, conform studiului, femeile sunt mai puțin informate cu privire la amenințările cibernetice decât băbații. De exemplu, 26% dintre bărbați și 39% dintre femei nu cunosc informații cu privire la ransomware, în timp ce 21% dintre bărbați și 34% dintre femei știu puține lucruri despre malware-ul pentru dispozitive mobile.

Rezultatele studiului arată că, la nivel european, utilizatoarele acordă mai puțină importanță amenințărilor cibernetice. În momentul în care își împrumută dispozitivele altor persoane (copii, prieteni, colegi etc.), 32% dintre acestea nu își protejează datele pentru că nu sunt conștiente de riscuri, comparativ cu 28% dintre bărbați. 12% dintre femeile din Europa nu au instalat soluții de securitate pe dispozitivele pe care le utilizează, comparativ cu 9% dintre bărbați.

În același timp, studiul arată că, pe o perioadă de 12 luni, un procent mai mare de femei au fost victime ale atacurilor cu malware (53% versus 42% dintre bărbați), în ciuda faptului că bărbații sunt mai predispuși la pierderi financiare (17% dintre bărbați versus 14% dintre femei). În general, bărbații investesc mai mulți bani pentru achiziționarea programelor care le curăță sau protejează sistemele, în timp ce femeile prefer să apeleze la specialiști IT.

În același timp, există amenințări cibernetice cu care bărbații se confruntă mai des decât femeile. De exemplu, în 2014, atacurile cibernetice care ținteau date financiare au afectat 54% dintre utilizatorii europeni comparativ cu doar 49% dintre femeile din regiune. Acest lucru se poate datora faptului că femeile sunt mult mai preocupate de securizarea tranzacțiilor financiare, comparativ cu alte activități online.

Astfel, 59% dintre bărbați și 64% dintre femei se preocupă de fraudele online care țintesc conturile bancare în timp ce 43% dintre bărbați și 49% dintre femei consideră că sunt vulnerabili atunci când fac plăți online. În plus, femeile au afirmat că sunt mai preocupate de spionajul cibernetic prin intermediul camerelor web (44% dintre femei versus 39% dintre bărbați).

Atacurile informatice în România

Potrivit unor date ale Kaspersky Lab, în 2014 aproape un sfert (24,9%) dintre românii care au intrat pe internet au fost vizați de amenințări web. Pe de altă parte, Bitdefender a identificat, în 2013, aproximativ 2 milioane de atacuri informatice pe IP-uri din România. Numărul acestor atacuri a crescut, potrivit estimărilor companiei (nu sunt finalizate datele), la 3 milioane în 2014.

Anul trecut, cele mai frecvente tipuri de atacuri informatice care i-au vizat pe români au fost virușii bancari, aplicațiile de tip ransomware și virușii pentru sistemul de operare mobil Android, care trimit mesaje la numere cu suprataxă, potrivit lui Bogdan Botezatu, Senior E-Threat Analyst la Bitdefender. „Virușii bancari sunt probabil cele mai răspândite amenințări financiare. Odată ce infectează un calculator, virușii bancari pot modifica tranzacțiile atunci când utilizatorul efectuează plăți din serviciul de e-banking. Pentru utilizator, tranzacția arată normal, dar virusul modifică suma trimisă și contul destinatarului, astfel încât victima va trimite bani unui necunoscut”, a explicat, pentru gândul, Botezatu.

Aplicațiile de tip ransomware criptează informațiile de pe calculator și forțează victima să plătească o sumă de bani ce variază între 300 și 900 de dolari în schimbul cheii de decriptare.

Virușii de Android care trimit mesaje la numerele cu suprataxă încearcă să aboneze posesorul telefonului la diverse servicii precum cele de horoscop în mod automat la prima rulare a aplicației.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Este obligatoriu până pe 11 MAI. Decizia care trebuie să se aplice în TOATĂ ROMÂNIA
Castelul din România care i-a sedus pe americani. Turiștii se înghesuie în acest loc
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!