Teoria lui Elon Musk, distrusă de specialiști: Suntem doar personaje într-un joc video extraterestru sau este ceva imposibil?

Teoria lui Elon Musk, distrusă de specialiști: Suntem doar personaje într-un joc video extraterestru sau este ceva imposibil?
Teoria lui Elon Musk, distrusă de specialiști: Suntem doar personaje într-un joc video extraterestru sau este ceva imposibil? / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 11/02/2021, 12:15
Actualizat: 06/04/2021, 14:29

Mai mulți cercetărtori și gânditori susțin că există posibilitate ac auminatatea să trăiască într-o simulare complexă. Printre cei care susțin această ipoteză se numără Elon Musk (şeful Tesla), filozoful suedez Nick Bostrom (Universitatea Oxford) şi Rick Terrile (cercetător la NASA JPL).

Elon Musk susținea în 2016, la o conferință, faptul că există posibilitatea ca oamenii să fie doar niște personaje dintr-un joc video al unei civilizații mai avantasate.

Elon Musk: Există o șansă la câteva miliarde să trăim într-o realitate simulată!

„Cel mai puternic argument care explică faptul că ne aflăm într-o simulare este probabil următorul. Acum 40 de ani am avut o schimbare. De exemplu, două dreptunghiuri și un punct. Asta erau jocurile. Acum, 40 de ani mai târziu, avem simulări fotorealiste, 3D, cu milioane de oameni care se joacă simultan și tehnologie care este îmbunătățită în fiecare an. În curând vom avea realitate virtuală, realitate augmentată. Dacă presupuneți o rată de îmbunătățire, jocurile vor deveni indistincte de realitate, chiar dacă această rată de avansare scade cu o mie față de ceea ce este acum. Apoi spuneți, bine, să ne imaginăm că ne aflăm peste 10.000 de ani în viitor, ceea ce nu înseamnă nimic pe scara evolutivă. Deci, având în vedere că suntem în mod clar pe o traiectorie în care vom avea jocuri care nu pot fi distinse de realitate, iar acele jocuri ar putea fi jucate pe orice device sau pe un computer sau orice altceva, și ar exista probabil miliarde de astfel de computere sau device-uri, ar părea că șansele de a fi într-o realitate de bază (n.r. extrem de asemănătoare cu realitatea) sunt de una la câteva miliarde. Probabil că ar trebui să sperăm că acest lucru este adevărat, deoarece dacă civilizația încetează să avanseze, acest lucru se poate datora unui eveniment-calamnitate care distruge civilizația. Deci, poate ar trebui să avem speranță că este o simulare, pentru că altfel vom crea simulări care nu se pot distinge de realitate sau civilizația încetează să mai existe. Este puțin probabil să intrăm într-o stază de milioane de ani”, declara Elon Musk în 2016.

Însă oamenii de știință de la OxfordUniversity, Hebrew University of Jerusalem şi NRC Kurchatov Institute au desfiinţat această teorie într-o lucrare.

Autorii prezintă calcule complexe care arată că ar fi aproape imposibilă o asemenea simulare. În fapt, aceștia arată că ar fi imposibil ca cineva să construiască un simulator atât de mare și complex. Cauza? În interacţiunile cuantice necesare pentru a crea simularea respectivă complexitatea creşte atât de repede încât aceasta nu mai poate fi controlată de computerele clasice sau cele cuantice.

De asemenea, autorii arată că adăugarea unei singure particule în simulare ar dubla dimensiunea sistemului (simulatorului) necesar pentru a o modela. Totodată, pentru doar câteva sute de particule ar fi necesar un computer mai mare decât universul, mai notează autorii lucrării, Zohar Ringel și Smitry Kovrizhi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Cum să alegi parfumurile pentru orice preferință?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Bursa din New York ar putea fi prima mare bursă cu tranzacții 24/7