UE pregătește o lovitură dură pentru Apple: americanii, datori cu peste 8 miliarde de dolari

Redactor:
Anca Dumitrescu
UE pregătește o lovitură dură pentru Apple: americanii, datori cu peste 8 miliarde de dolari
UE pregătește o lovitură dură pentru Apple: americanii, datori cu peste 8 miliarde de dolari

Apple, care a anunțat că va contesta orice decizie luată împotriva companiei, este investigată de autoritățile de reglementare. Acestea acuză producătorul de iPhone-uri că folosește subsidiarele din Irlanda pentru a evita plata taxelor pentru veniturile obținute în afara Statelor Unite.

Investigația datează din 2014, iar o decizie ar putea fi luată în luna martie.

Potrivit Comisiei Europene, organizarea operațiunilor din Irlanda ale Apple permite companiei să calculeze profiturile utilizând metode de contabilitate mai favorabile.

Apple calculează taxele datorate folosind costuri operaționale scăzute, ceea ce reduce semnificativ sumele datorate fiscului irlandez.

Apple generează circa 55% din venituri în afara SUA, iar impozitul datorat este de circa 1,8%, potivit analizei Bloomberg.

Dacă Executivul UE decide să impună un standard de contabilitate mai strict, Apple ar putea datora un impozit de 12,5%, pentru profitul de 64,1 miliarde de dolari generat în perioada 2004-2012.

Apple este cel mai urmărit caz, între companiile americane investigate în Europa.

Starbucks, Amazon.com și McDonalds Corp. sunt investigate la rândul lor.

În luna octombrie, Apple a menționat că investigațiile referitoare la taxele pe care le plătește reprezintă un factor de risc pentru investitori.

În afara autorităților de reglementare europene, și fiscul american a analizat taxele plătite de Apple.

„Dacă nivelul impozitelor datorate se va schimba, situația financiară, rezultatele operaționale și fluxul de numerar ar putea fi influențate negativ”, se arată în raportul Apple pentru anul fiscal 2015.

Directorul general al Apple, Tim Cook, a negat că Apple se folosește de artificii pentru a evita plata taxelor.

Într-un interviu acordat recent CBS, Cook a spus că criticile aduse companiei de către parlamentarii americani, în privința practicilor fiscale, sunt o prostie.

El a susținut că sistemul este depășit și trebuie să fie adaptat economiei digitale.

Inchide