Un computer Apple-1, asamblat manual de Steve Wozniak, vândut la licitație pentru o sumă record

Un computer Apple-1, asamblat manual de Steve Wozniak, vândut la licitație pentru o sumă record
Publicat: 23/10/2014, 18:10
Actualizat: 24/10/2014, 11:45

Computerul Apple-1, unul dintre primele dispozitive informatice asamblate manual, în 1976, de Steve Wozniak, în garajul cofondatorului Apple Steve Jobs sau în camera surorii sale, a fost vândut cu aproape dublul sumei estimate înainte de licitație, a informat Bonhams.

Calculatorul a fost cumpărat de Muzeul Henry Ford din Dearborn, din statul american Michigan.

„Suntem încântați că am bătut un record în cadrul acestei licitații și chiar și mai încântați că (dispozitivul, n.r.) va avea o casă nouă în cadrul muzeului Henry Ford”, a declarat Cassandra Hatton, responsabilă cu licitația dedicată istoriei științei, dând asigurări privind starea excepțională a computerului.

Computerul are placa de bază intactă, tastatura originală, un monitor produs de Sanyo, o sursă de alimentare cu energie electrică fabricată pe comandă și închisă într-o cutie de lemn și două magnetofoane originale.

Calculatorul Apple-1 este considerat avangarda revoluției computerelor personale, fiind primul astfel de computer preasamblat comercializat.

Potrivit casei de licitații Bonhams, computerul este unul dintre cele 50 de calculatoare asamblate manual de Steve Wozniak pentru a fi vândute de magazinul specializat ByteShop, în vara anului 1976.