Vodafone crește viteza în rețeaua 4G la 150 Mbps și lansează un serviciu de plăți de pe mobil

Vodafone crește viteza în rețeaua 4G la 150 Mbps și lansează un serviciu de plăți de pe mobil
Publicat: 31/03/2014, 13:28
Actualizat: 02/02/2019, 01:54

„În câteva zile, Vodafone România va ridica viteza 4G de la 100 Mbps la 150 Mbps, la nivel național, dezvoltare posibilă odată cu utilizarea licențelor în noul spectru radio. Următorul prag de viteză, de 300 Mbps, este deja testat în rețeaua Vodafone România și va fi disponibil clienților în cursul anului”, a declarat, luni, într-o conferință, directorul general interimar și directorul tehnic al operatorului, Giovanni Chiarelli.

În noul an fiscal (aprilie 2014 – martie 2015), Vodafone România va extinde numărul de puncte de acces (site-uri) 4G, pentru a acoperi 70% din populația urbană până în martie 2015. De asemenea, până în martie 2016, toată populația urbană din România va avea acces la acoperirea rețelei 4G a Vodafone România.

Potrivit datelor operatorului, serviciile 4G ale Vodafone România sunt disponibile în București și alte nouă orașe ale țării – Arad, Bacău, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Galați și Timișoara.

„Din august 2013, am înregistrat o creștere puternică a traficului 4G în rețeaua noastră. De asemenea, numărul terminalelor compatibile 4G și numărul clienților care utilizează simultan rețeaua 4G au crescut semnificativ, în ultimele șase luni. Modelul nostru de business se bazează pe investiții accelerate, în zonele care înregistrează creștere. Din acest motiv, am decis să ne îndreptăm către următorul nivel al dezvoltărilor 4G, în ce privește viteza și acoperirea rețelei. Am început deja să testăm viteza de 300 Mbps în rețeaua noastră, iar aceasta va fi disponibilă clienților noștri în cursul anului”, a afirmat Chiarelli.

La începutul acestui an, Vodafone România a anunțat investiții suplimentare de 55 de milioane de euro în rețea și în magazine, pentru următorii doi ani, alocate prin programul global „Spring”, care vizează accelerarea investițiilor tehnologice pentru operațiunile grupului britanic Vodafone.

Reprezentanții Vodafone România au anunțat luni și disponibilitatea unui serviciu care permite clienților operatorului să trimită și să primească bani sau să efectueze plăți cu ajutorul telefonului mobil, fără a avea nevoie de un cont bancar.

Denumit M-Pesa, serviciul este disponibil, pentru prima dată în Europa, în rețeaua 4G a Vodafone România, precum și în rețelele 3G și 2G, pentru orice client al operatorului, abonat sau utilizator de cartelă, indiferent de tipul de telefon folosit.

„Cu o rată de adopție de 130%, telefonul mobil este instrumentul perfect de efectuare de plăți, mai ales pentru românii care nu au încă un cont bancar – care reprezintă circa 40% din populația țării. Serviciul este, de asemenea, conceput și pentru clienții noștri ce dețin un cont bancar și caută confortul și ușurinta de utilizare oferite de telefonul mobil. Prin lansarea M-Pesa, Vodafone România devine prima operațiune europeană din grupul Vodafone deținătoare de licență de monedă electronică”, a declarat directorul comercial pe segmentul business al Vodafone România, Andrea Rossini.

Cu M-pesa, utilizatorii Vodafone pot, prin intermediul telefonului mobil, să trimită și să primească bani, să alimenteze cartela Vodafone, să plătească facturile, să cumpere bunuri și servicii din magazinele partenere.

Serviciul poate fi activat de către orice client Vodafone cu vârsta de peste 14 ani, la orice magazin afiliat M-Pesa. Odată ce contul M-Pesa a fost creat, utilizatorii pot să depună numerar la orice magazin semnalizat M-Pesa, operațiune care este confirmată printr-un SMS. După depunerea banilor în contul M-Pesa, clientul poate să facă toate operațiunile pe care le permite acest serviciu, de oriunde s-ar afla, au control complet asupra contului lor, iar fiecare operațiune este confirmată printr-un cod PIN, cunoscut doar de utilizator.

M-Pesa se activează gratuit și nu are costuri lunare asociate. Singurele operațiuni tarifate sunt depunerile și retragerile de bani, iar taxele sunt fixe, în funcție de sumă.

Astfel, clienții plătesc între 1 și 3 lei, în funcție de sumă, pentru trimiterea de bani instant către alt utilizator înregistrat M-Pesa. La retrageri, clienții plătesc o taxă fixa pe tranzacție, între 2,5 și 30 de lei, în funcție de sumă. Disponibilitățile din conturile M-Pesa nu sunt purtătoare de dobândă.

În prezent, serviciul M-Pesa poate fi activat în aproximativ 300 de magazine Vodafone și ale partenerilor săi, precum și în rețelele PayZone, RoBest și Agroland, în care serviciul se află în proces de implementare graduală.

În următoarele 12 luni, serviciul va fi extins la peste 2.000 de magazine.

M-Pesa este un serviciu de transfer de bani prin mobil dezvoltat de grupul Vodafone și lansat în anul 2007.

La 31 decembrie 2013, M-Pesa avea aproximativ 16,8 milioane de utilizatori activi și circa 165.000 de agenți autorizați, la nivel mondial. Clienții M-Pesa activi au tranzacționat peste 900 milioane de euro pe lună.

Vodafone România este al doilea jucător local de telefonie mobilă după numărul de clienți și cifra de afaceri.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...