CSM apără independența justiției, în urma afirmațiilor făcute de Clotilde Armand: „Declarațiile depășesc limita admisibilă a unor critici obiective”

CSM apără independența justiției, în urma afirmațiilor făcute de Clotilde Armand: „Declarațiile depășesc limita admisibilă a unor critici obiective”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1
Publicat: 12/03/2024, 15:28
Actualizat: 12/03/2024, 18:40

Consiliul Superior al Magistraturii s-a sesizat în urma afirmațiilor făcute de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, în cazul judecătorului Curții de Apel București (CAB) care a soluționat cererea privind anularea raportului ANI în cazul edilului.

Mai exact, primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a anunţat, în cursul zilei de luni, că a fost schimbat judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti care analiza dosarul prin care ea cerea anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a fost schimbat fără motivare.

„Alertă de abuz al sistemului Savonea! Astăzi s-a întâmplat ceva miraculos în instanţele conduse de marionetele PNL-PSD.

Tocmai a fost schimbat judecătorul în dosarul prin care solicit anularea raportului ANI şi cer sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate. Schimbarea judecătoarei a fost făcută fără niciun fel de motivare, fără niciun argument. Brusc, o nouă judecătoare a preluat cazul şi a respins cererea de a se pronunţa pe sesizarea CCR şi de a suspenda cauza până la soluţionarea acesteia.

Interesant este că până acum, fosta judecătoare a admis toate cererile noastre şi a administrat obiectiv toate probele. Pare că n-a fost bine asta pentru Justiţia epocii PNL-PSD. A venit această nouă judecătoare promovată în luna decembrie 2023 şi a hotărât să se pronunţe astăzi.

Poate nu ştiţi, dar este un întreg scandal în Justiţie privind modul în care Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Bucureşti (CAB) a schimbat completurile de judecată. Magistraţii care judecă dosare importante au fost schimbaţi, prin decizii arbitrare date de acest Colegiu, iar procesele au fost preluate de magistraţi care fac parte din mişcarea anti-reformistă din Justiţie. Este o secretomanie totală cu privire la aceste decizii date de Colegiul de Conducere al CAB, acestea nu sunt publice şi nici măcar judecătorii de la CAB nu au acces la ele.

Este celebru cazul judecătorilor de la Secţia Penală a Curţii de Apel Bucureşti care au soluţionat dosarul fostului lider PSD, Liviu Dragnea şi care au fost schimbaţi peste noapte. Magistraţii au contestat decizia prin care au fost scoţi din proces şi au reuşit să suspende decizia administrativă dată de Colegiul de Conducere al CAB. Sistemul a reacţionat imediat, unul dintre judecători este cercetat acum de Inspecţia Judiciară.

Aşa arată Justiţia în epoca Ciolacu-Ciucă – dosarele cu miză sunt repartizate unor magistraţi agreaţi, procurorii şi judecătorii incomozi sunt hărţuiţi de Inspecţia Judiciară şi excluşi din magistratură de CSM. Am cerut motivarea secretă a acestei mutări ţinute la secret şi solicit recuzarea.

Am solicitat recuzarea şi publicarea deciziei de schimbare peste noapte a judecătorului”, a scris Clotilde Armand, luni pe Facebook.

Secţia pentru judecători a decis în şedinţa de marți apărarea independenţei judecătorilor

„Având în vedere publicarea la data de 11 martie 2024, de către un primar al unui sector al Municipiului Bucureşti, pe pagina din social media, a mai multor opinii prin care acuză politizarea puterii judecătoreşti şi a Curţii de Apel Bucureşti, preluat ulterior prin intermediul mass media, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis în şedinţa din 12 martie 2024 apărarea independenţei judecătorilor.

Secţia pentru judecători a constatat că afirmațiile formulate, prin care se susţine că instanţele judecătoreşti, în general, şi o curte de apel nominalizată se află sub control politic, iar dosarele sunt repartizate şi soluţionate sub influenţă politică, reprezintă aspecte de fapt de o mare gravitate, prezentate public ca fiind reale, fără o bază factuală, depășesc limita admisibilă a unor critici obiective care sunt permise în discursul public şi încalcă independenţa judecătorilor, afectând imaginea justiţiei.

Intruziunea în independenţa judecătorilor a fost cu atât mai accentuată cu cât afirmaţiile doamnei primar au fost exprimate şi mediatizate în aceeaşi zi în care cauza în care era parte se afla în pronunţare, fiind un mijloc de presiune publică asupra completului de judecată şi a instanţei în ziua deliberării asupra soluţiei pronunţate în cauză.

Totodată, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii asigură întregul corp al judecătorilor că își va exercita constant prerogativa constituțională a apărării independenței acestora conform statutului constituțional, în raport de orice intruziune sau presiune nepermisă”, a transmis, marți, CSM.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?