Fost director în Primăria Capitalei, condamnat la 6 ani de închisoare! Averea colosală pe care o ținea ascunsă

Fost director în Primăria Capitalei, condamnat la 6 ani de închisoare! Averea colosală pe care o ținea ascunsă
Fost director în Primăria Capitalei, condamnat la 6 ani de închisoare! Averea colosală pe care o ținea ascunsă / Sursa FOTO: denverpost.com
Publicat: 17/04/2021, 14:21
Actualizat: 17/04/2021, 14:23

Un fost director în Primăria Capitalei a fost condamnat la 6 ani de închisoare! Mădălin Dumitru a condus Direcţia Generală Infrastructură şi Servicii Publice (DGISP). Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv la 6 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie.

Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în judecată în decembrie 2014. Peste cinci ani, în iunie 2019, instanţa de fond (Tribunalul Bucureşti) îl condamna la 3 ani închisoare cu suspendare.

La judecarea apelului, CAB a desfiinţat sentinţa primei instanţe şi i-a aplicat fostului director o condamnare definitivă de 6 ani închisoare cu executare!

Mădălin Dumitru, condamnat pentru opt infracțiuni!

Infracţiunile pentru care a fost condamnat Mădălin Dumitru: luare de mită, trafic de influenţă, efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia,  participaţie improprie la delapidare, în formă continuată, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la spălare de bani și fals în declaraţii.

Judecătorii Curții de Apel au mai dispus confiscarea sumelor de 538.047 lei şi 65.000 de euro.

O parte din acuzaţii se referă la faptul că Mădălin Dumitru nu a trecut în declaraţiile de avere venituri de ordinul a sute de mii de euro, obţinute din închirieri de imobile şi vânzarea unor bunuri şi acţiuni deținute la mai multe firme.

Potrivit DNA, în calitate de director al DGISP din cadrul Primăriei Capitalei, Mădălin Dumitru a mințit cu privire la veniturile realizate în perioada 2008 – 2013. Astfel, în declaraţia de avere din 4 noiembrie 2008, el nu a menţionat venituri de 150.000 de euro obţinute ca urmare a încheierii unui antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren de 217 mp, situat în Bucureşti. De asemenea, în declaraţia de avere din data de 4 noiembrie 2010, el nu a trecut venituri de 90.200 lei obţinute din cesionarea părţilor sociale la firma SC Magistral SRL, al cărei reprezentant era.

În declaraţia de avere din data de 10 iunie 2013, Mădălin Dumitru nu a declarat veniturile obţinute din închirierea unui imobil situat în oraşul Voluntari (5.500 euro pentru anul 2012, 11.100 euro pentru ianuarie – iulie 2013). În aceeaşi declaraţie de avere, el a declarat, în fals, venituri în sumă de 500.000 lei şi 150.000 euro obţinute ca urmare a încheierii a trei antecontracte de vânzare – cumpărare şi nu a declarat 8 ceasuri (Longines, Mont Blanc).

Și director în Primăria Capitalei, și administrator la două firme

Procurorii arată că, după numirea în funcţia de director la Primăria Capitalei, Mădălin Dumitru a continuat să efectueze acte de administrare la două firme unde era acţionar – SC Precon SRL şi SC Magistral SRL. A făcut asta atât în mod direct, cât şi prin intermediul altor persoane, fiind în continuare factorul de decizie în cadrul acestora. Astfel, Mădălin Dumitru era cel care stabilea strategia de dezvoltare a firmelor indicând administratorului/ directorului general proiectele ce trebuie dezvoltate, oportunităţile de afaceri, termenii ofertelor şi termenii contractelor încheiate de cele două societăţi, precum şi ordinea de prioritate a plăţilor.

Procurorii au mai stabilit că Mădălin Dumitru identifica posibilii clienţi ai celor două firme, discuta cu aceştia, le solicita întâlniri cu persoane din conducerea celor două societăţi şi însoţea clienţii la sediul firmelor.

Conform DNA, Mădălin Dumitru a obţinut foloase materiale necuvenite care constau în: suma de 48.000 lei ridicată din casieria SC Precon SRL de către administrator, la solicitarea sa şi depusă de acesta într-un cont; costurile suportate de SC Precon SRL pentru angajarea unui şofer personal, respectiv retribuţia acestuia; costurile suportate de SC Precon SRL pentru asigurarea folosinţei mai multor autoturisme – Chrysler Grand Voyager, Audi A5 şi Audi Q7 (rate de leasing, asigurări, taxe, cheltuieli de întreţinere), dar şi costurile aferente abonamentelor telefonice pentru posturile utilizate de el şi fiul său.

Luare de mită și abuz în serviciu

S-a stabilit, de asemenea, că au fost obţinute foloase şi pentru alte persoane, reprezentând salarii aferente perioadei octombrie 2010 – mai 2013 (213.900 lei) şi costurile aferente asigurării folosinţei mai multor autoturisme.

Mădălin Dumitru a fost trimis în judecată şi pentru săvârşirea unor fapte de corupţie – luare de mită şi abuz în serviciu, dar şi infracţiuni economice. Astfel, DNA arată că, în perioada 2009 – 2014, în calitate de director general în cadrul Primăriei Capitalei, Mădălin Dumitru a pretins şi primit, de la o societate comercială, foloase necuvenite de peste 9.200 lei, constând în efectuarea unor lucrări de reparaţii/ renovare/ instalaţii, materialele necesare şi obiecte electrocasnice pentru a-şi exercita influenţa în vederea atribuirii, derularea în bune condiţii a contractelor şi pentru a aproba decontarea unor lucrări neefectuate.

De asemenea, prin recepţionarea unor lucrări neefectuate la obiectivul „Refacerea şi consolidarea structurii de rezistenţă a Pasajului denivelat suprateran Băneasa”, Mădălin Dumitru a creat premisele decontării de lucrări neefectuate în sumă de 372.636 lei fără TVA, respectiv la articolul deviz „Parapet metalic direcţional zincat”, fiind decontaţi în plus 701 metri parapet nepus în operă.

În aceeaşi perioadă, Mădălin Dumitru a primit de la reprezentantul unei societăţi comerciale două autoturisme – Mercedes şi BMV X6, precum şi suma de 20.000 lei, în vederea obţinerii, pentru acesta, de lucrări în subcontractare, avize/aprobări şi efectuării plăţilor la timp.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului