Numirile și delegările consilierilor primarului Nicușor Dan, verificate de procurorii DNA

Numirile și delegările consilierilor primarului Nicușor Dan, verificate de procurorii DNA
Nicușor Dan / Sursa foto: Guvernul României
Publicat: 20/01/2022, 15:29
Actualizat: 20/01/2022, 20:20

Numirile și delegările consilierilor primarului general sunt verificate de procurorii DNA, în dosarul în care anchetatorii au făcut, joi, trei percheziții, la sediul Primăriei Capitalei și la alte două instituții subordonate, conform unor informații obținute de GÂNDUL.

Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că în acest dosar ar fi mai multe plângeri de la angajați ai Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, care au reclamat numirile și detașările făcute de primarul Nicușor Dan.

Printre cei numiți la această administrație pentru care s-au cerut verificări ar fi și Edmond Niculușcă, un vechi colaborator al lui Nicușor Dan și prima numire pe care acesta a făcut-o după ce a preluat funcția de primar al Capitalei.

Procurorii au cerut primarului general să le pună la dispoziție mai multe documente din perioada 1 octombrie 2020 – 31 iulie 2021.

Este vorba despre toate dispozițiile primarului general prin care au fost angajate persoane la cabinetul edilului, toate contractele de muncă încheiate cu aceste persoane, dar și fișa postului lor.

În plus, anchetatorii au cerut și toate dispozițiile de încetare a raporturilor de muncă a persoanelor numite în cadrul cabinetului primarului general, dar și dispozițiile de delagare și detașare a angajaților Primăriei.

Surse judiciare au precizat, pentru Gândul, că procurorii au cerut documentele de angajare și detașare pentru:

  • Silvia Alexandra Terinte, medic ortoped și consilierul pe probleme de sănătate al primarului general;
  • Nicolae Dragoș Garofil, consilier pe probleme de sănătate, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății în Guvernul Orban;
  • Andrei Vlad Rizea, în prezent consilier pe Economic, detașat de la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic la Direcția Economic, el fiind unul dintre autorii bugetului Capitalei; Rizea a fost anterior consultant bugetar USR;
  • Oana Poenaru, consilier pe Juridic, președintele Organizației Salvați Bucureștiul, ONG condus de Nicușor Dan înainte să ajungă primar;
  • Nicoleta Dinu, consilier pe Insolvență și Guvernanță Corporativă, fost senator USR de Constanța;
  • Ștefania Simion, consilier pe Juridic și Mediu, membră a Organizației Salvați Bucureștiul, detașată și numită în funcția de sef la Administratia Parcul Văcărești.

De la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, procurorii au cerut documente de angajare pentru:

  • Andrei Vlad Rizea;
  • Damian Matei, angajat la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, apoi detașat și numit în funcția de director executiv la Direcția Urbanism;
  • Laurentiu Anghel Serban, angajat la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, apoi detașat și numit în funcția de șef pe zona de control Integritate.

Procurorii au descins, joi, la Primăria Capitalei, cerând documente de la departamentul de Resurse Umane, Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public, precum și Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, au precizat, pentru GÂNDUL, surse judiciare.

„Au ajuns la mine la birou, mi-au spus că vor să facă o percheziție. Mi-au spus ceva legat de Resurse Umane, dar pentru că pregăteam conferința de presă (referitoare la greva STB – n.red.) o să discut cu ei când mă întorc. Au venit la mine, eu fiind șeful instituției, să îmi spună că au mandat pentru a ridica documente”, a spus primarul Nicușor Dan în timpul declarațiilor de presă despre protestul angajaților din Societatea de Transport București care au blocat, joi, transportul public în Capitală.

Cine este Edmond Niculușcă

Potrivit prezentării de pe LinkedIn, Edmond Niculușcă este fondatorul organizației non-guvernamentale ARCEN, creată cu scopul protejării patrimoniului construit al Bucureștiului. El a inițiat și demarat proiecte de pionierat pentru viața urbană a orașului: Catalog București – primul inventar complet al celor 98 de zone construite protejate ale capitalei, Antiseismic District – primul proiect de pregătire pentru cutremur al unei comunități urbane vulnerabile și District 40 – o platformă cultural-comunitară pentru reactivarea centrului Bucureștiului.

„Am reușit să salvez printr-o serie de acțiuni și campanii de comunicare mai multe monumente istorice din București și am creat unul dintre cele mai eficiente programe de educație alternativă pentru patrimoniu și implicare civică – seria traseelor culturale „Cu bastonul prin București”.

Am făcut parte din Guvernul tehnocrat în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017, în cadrul cabinetului miniștrilor Culturii, având ca obiective salvarea și protejarea patrimoniului bucureștean și îmbunătățirea legislației și a practicilor în domeniu”, scrie Edmond Niculușcă, pe platforma citată.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului