14 septembrie, ziua în care România devenea ”stat național-legionar”. Ce evenimente au mai avut loc în această dată

14 septembrie, ziua în care România devenea ''stat național-legionar''. Ce evenimente au mai avut loc în această dată
Publicat: 14/09/2016, 13:17
Actualizat: 18/08/2017, 03:34
România devenea „stat național-legionar” și începea un scurt și nefast episod de colaborare între Mișcarea Legionară și generalul Antonescu, episod ce avea să își lase o amprentă profund negativă asupra sfârșitului de an 1940.
Mai puțin preocupată de actul guvernării și mai mult orientată către reglarea unor conturi, Mișcarea Legionară va declanșa o serie concertată de acțiuni contra adversarilor politici și a minorității evreiești.
Astfel, sub regimul instaurat la 14 septembrie, va fi emisă o serie întreagă de decrete cu un profund caracter discriminatoriu față de comunitatea evreiască, un preludiu sumbru al deportărilor ce vor surveni în anii următori. De asemenea, Mișcarea Legionară va folosi acest prilej și pentru a-și lichida fizic o parte dintre oponenții politici din anii trecuți, crimelor săvârșite la sfârșitul lunii noiembrie cazându-le victime, printre alții, personalități precum Nicolae Iorga și Virgil Madgearu.
Descoperă îți prezintă principalele semnificații istorice ale zilei de 14 septembrie:
1321 – A încetat din viață poetul Dante Alighieri, creator al limbii literare italiene; este autorul primei capodopere a literaturii moderne europene: „Divina Comedie”, și a romanului „Viața nouă”, considerat primul roman autobiografic din literatura universală (n. 1265).
1769 – S-a născut Alexander von Humboldt, explorator și geograf, unul dintre ultimii mari savanți de formație enciclopedică; prin opera sa a pus bazele dezvoltării unor științe precum: oceanografia, meteorologia, climatologia, glaciologia (6 mai 1859)
1829 – A fost încheiat Tratatul de pace ruso-turc de la Adrianopol, prin care se stabileau autonomia administrativă a Țărilor române și libertatea comerțului.
1848 – A avut loc a treia Adunare națională de la Blaj, în cadrul căreia cei 60.000 de participanți nu au recunoscut „uniunea” Transilvaniei cu Ungaria; a început formarea unei oști populare române sub conducerea lui Avram Iancu, Axente Sever, Iovian Brad.
1849 – S-a născut fiziologul Ivan Petrovici Pavlov, unul dintre fondatorii psihologiei experimentale a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie-Medicină în anul 1904 (m. 27 februarie 1936)
1851- A încetat din viață James Fenimore Cooper, scriitor american („Ultimul mohican”, „Vânătorul de cerbi”, „Călăuza”) (n. 15 septembrie 1789)
1898 – A fost întocmită prima hartă geologică a României, la scara 1/200.000; lucrarea a fost condusă de paleontologul Grigore Ștefănescu (1836-1911).
1916 – A încetat din viață scriitorul Jose Echegaray, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1904 (piese de teatru: „Marele codoș”, „Pata care curăță”) (n. 19 aprilie 1832)
1916 – A încetat din viață Josiah Royce, considerat unul dintre cei mai importanți filosofi americani ai secolului trecut (n. 20 noiembrie 1855)
1924 – S-a născut dirijorul Iosif Conta; în anul 2002, președintele României i-a conferit înaltul Ordin Steaua României în grad de Cavaler (d. 8 noiembrie 2006)
1993 – A încetat din viață Geo Bogza, scriitor și ziarist (n. 6 februarie 1908).2006 – A încetat din viață politologul Silviu Brucan, autor al mai multor volume de politologie și publicistică și invitat permanent al emisiunii „Profeții despre trecut” de la Pro TV
2008 – Actorul Ștefan Iordache a încetat din viață. Actorul și-a început cariera în cinematografie în 1963 și a jucat în aproape 30 de filme. Unul dintre cele mai memorabile roluri ale acestuia este cel al lui Victor Petrini, din filmul „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), după romanul omonim al lui Marin Preda. Unul dintre primele filme în care a jucat a fost „Diminețile unu băiat cuminte”(1966), în regia lui Andrei Blaier. Au urmat „Bietul Ioanide” de Dan Pița, în 1980, „De ce trag clopotele, Mitică?” de Lucian Pintilie (1981). (n. 3 februarie 1941)
2009 – A murit actorul Patrick Swayze, devenit celebru pentru rolul instructorului de dans din filmul „Dirty Dancing” (n. 18 august 1952)
2009 – A murit scriitorul și muzicianul american Jim Carroll, celebru pentru romanul autobiografic „Jurnalul unui baschetbalist/ The Basketball Diaries”.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...