A fost descoperit un al șaselea gust. Poate explica de ce iubim carbohidrații

A fost descoperit un al șaselea gust. Poate explica de ce iubim carbohidrații
Publicat: 03/09/2016, 15:19
Actualizat: 02/02/2018, 06:08

Oamenii de știință americani au identificat un al șaselea gust pe care îl simt oamenii, asociat mâncărurilor bogate în carbohidrați. Această descoperire nu numai că adaugă un tip de gust în rândul celor cinci cunoscute deja, dar poate explica, în sfârșit, de ce iubim atât de mult mâncărurile cu un conținut ridicat de carbohidrați.

„Cred că acesta este motivul pentru care oamenii preferă carbohidrați complecși. Zahărul are un gust minunat pe termen scurt, dar dacă îți sunt oferite ciocolată și pâine, probabil că ai mânca puțină ciocolată, în schimb ai consuma mai multă pâine”, a explicat Juyun Lim, unul dintre conducătorii studiului.

Lim și colegii săi au constituit o echipă de 22 de persoane cărora le-au oferit diferite soluții făcute din diferite concentrații de carbohidrați. Apoi, cei 22 au fost puși să descrie printr-un gust fiecare soluție gustată.

„Au denumit gustul amilaceu. Asiaticii ar spun că este un gust asemănător celui de orez, caucazienii ar spune că seamănă cu gustul pâinii sau pastelor. Este ca și când ai mânca făină”, a spus Juyun Lim.

În etapa următoare a studiului, subiecții au primit o substanță care îi făcea să nu mai determine gustul dulce și apoi un compus care bloca enzima resbonsabilă cu descompunerea carbohidraților.

După ce li s-au adiminstrat aceste substanței, participanții puteau să identifice, în continuare gustul amilaceu, ceea ce i-a făcut pe oamenii de știință să concluzioneze că ființele umane sunt capabile să simtă gustul carbohidraților.

Așa se explică faptul că oamenii iubesc să mănânce alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea și orezul, care au o istorie îndelungată în bucătăriile lumii.

Cu această ipoteză solidă pe masă, oamenii de știință speră să poată găsi receptorii specifici de la nivelul limbii care fac posibilă identificarea acestui gust.

Acesta nu este singurul gust a cărei existență face obiectul de investigație al cercetătorilor. Echipe de oameni de știință se ocupă, de asemenea, de identificarea gustului specific al grăsimilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Un nou Drum Expres în România. Conexiune mai rapidă spre Bulgaria
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...