Africa și-ar putea pierde 20% din populația de elefanți în următorii zece ani

Redactor:
Mihai Schiau
Africa și-ar putea pierde 20% din populația de elefanți în următorii zece ani
Africa și-ar putea pierde o cincime din populația de elefanți în următorii zece ani dacă braconajul va continua în ritmul actual, potrivit unui raport publicat la deschiderea unei conferințe ministeriale dedicate supraviețuirii elefanților, luni, la Gaborone, relatează AFP.

Africa și-ar putea pierde o cincime din populația de elefanți în următorii zece ani dacă braconajul va continua în ritmul actual, potrivit unui raport publicat la deschiderea unei conferințe ministeriale dedicate supraviețuirii elefanților, luni, la Gaborone, relatează AFP, citat de Agerpres.

‘În centrul Africii, elefanții suportă din plin efectele braconajului, însă, având în vedere amploarea sacrificării ilegale în toate subregiunile, chiar și cele mai numeroase populații din sudul și estul Africii sunt în pericol dacă tendința nu se inversează’, afirmă într-un comunicat comun Uniunea internațională pentru conservarea naturii (IUCN), Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de floră și faună pe cale de dispariție (CITES) și organizația de apărare a mediului Traffic.

Braconajul în rândul elefanților din Africa atinge în continuare niveluri ‘foarte ridicate și ar putea antrena dispariții locale’ dacă va continua în ritmul actual. Situația este deosebit de îngrijorătoare în centrul Africii, unde rata estimată a braconajului este dublă față de media continentală, a precizat John Scanlon, secretar general al CITES, citat în comunicat.

Populația de elefanți este estimată la circa 500.000 în Africa. Circa 25.000 de animale au fost ucise de braconieri în 2011 — ‘annus horibilis’ pentru elefanți, potrivit apărătorilor mediului — și 22.000 în 2012.

Intensificarea braconajului constatată în ultimii ani pare a se datora în principal sărăciei și lacunelor din țările în care trăiesc elefanții, asociate cu o creștere tot mai mare a cererii de fildeș în țările consumatoare, mai ales în China și în Thailanda, explică IUCN, CITES și Traffic.

Comerțul ilegal cu fildeș a atins în 2011 nivelul său cel mai ridicat din ultimii 16 ani cel puțin, iar ‘aceste niveluri inadmisibile persistă în 2012’. Potrivit unor indicatori preliminari, comerțul ilicit ar putea atinge niveluri și mai ridicate în 2013, adaugă acestea.

Reprezentanți ai țărilor în care trăiesc elefanții, ai principalelor țări de tranzit pentru fildeș și ai țărilor consumatoare participă, până miercuri, la reuniunea de la Gaborone. Ei urmează să se angajeze să ia ‘măsuri concrete pentru a opri comerțul ilegal și a prezerva populații viabile pe ansamblul continentului african’, potrivit organizatorilor conferinței, IUCN și Guvernul Botswanei. Printre aceste măsuri se numără o întărire a legislațiilor naționale de luptă împotriva criminalității legate de speciile sălbatice și o intensificare a cooperării între diferitele țări. 

×
Ziua Marinei Române | Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Ziua Marinei Române | Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide