Berlinul, primul oraș din lume care are propriul domeniu de Internet

Berlinul, primul oraș din lume care are propriul domeniu de Internet
Orașul Berlin urmează să devină primul din lume care are propriul domeniul de internet. Londra, Paris, New York, Johannesburg și Nagoya îi vor urma exemplul.

Începând cu 18 martie, orice persoană privată sau companie va putea cumpăra spațiu pe „.berlin”, grație unei colaborări între administrația orașului și organizația americană care coordonează sistemele de internet la nivel global, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).

Așadar, berlinezii care vor dori să aibă un astfel de domeniu vor trebui să scoată din buzunar între 30 și 60 de euro pe an, relatează BBC News. Administratorul estimează că va reuși astfel să strângă 500.000 de euro doar în primele 12 luni de funcționare.

„Domeniile sunt descriptive, nu doar abrevieri criptice precum .org sau .com”, a explicat Dirk Krischenowski de la compania dotBerlin, administratorul noului domeniu. În opinia specialistului, domeniile diferențiate pe localități vor produce o schimbare fundamentală a modului în care Internetul este utilizat în prezent.

Berlinul nu este însă singurul oraș care are un astfel de proiect, precizează sursa citată. Londra, Paris, New York, Johannesburg și Nagoya își vor lansa și ele propriile domenii. Cel al capitalei Regatului Unit va deveni funcțional în luna aprilie a acestui an.

În prezent, un singur site cu terminația „.wien”, reprezentând capitala Austriei, este funcțional, însă spațiul pe acest domeniu va fi scos la vânzare pentru publicul larg abia luna viitoare.

 

Inchide