Ce „minuni” a mai făcut „domn’ primar”. Iepurașul a venit mai devreme în aceste orașe din România

Publicat: 10/04/2015, 15:42
Actualizat: 08/04/2018, 00:13

Cu ocazia sărbătorilor pascale, primăriile alocă bani și pentru decorarea orașelor cu obiecte tradiționale. Astfel că, la o simplă plimbare, trecătorii pot admira fie ouă de mari dimensiuni colorate în culori aprinse, fie iepurași de diverse mărimi.

La Suceava, de exemplu, primăria a venit cu o schimbare față de anii trecuți. Așa cum anunța edilul Ion Lungu încă din martie, vechile decorațiuni au fost înlocuite cu unele tridimensionale.

„Nu știu dacă sunt tridimensionale, depinde cum le privim. Nici eu nu știu cum arată ornamente 3D, ele sunt ornamente de o anumită dimensiune, sunt realizate proporțional cu obiectele în sine”, a încercat viceprimarul Sucevei, Ovidiu Doroftei, să explice.

Concret, în centrul orașului au fost amplasate trei ouă roșii de 1,5 metri înălțime fiecare, o lumânare decorativă luminoasă, cu o înălțime de 3,5 metri, și alte ornamente luminoase, așezate pe stâlpi. Toate acestea au costat 50.000 de lei.

Cum primarul este foarte greu de găsit la locul de muncă, viceprimarul Ovidiu Doroftei ne-a explicat că nu este vorba despre o tentativă de a înfrumuseța orașului, ci doar de a marca sărbătoarea în sine.

„E mai important să privim asocierea acestor simboluri cu momentul în sine. Nu înfrumusețează neapărat”, a spus viceprimarul, contactat de gândul.

Întrebat de ce au fost înlocuite vechile decorațiuni pascale, Ovidiu Doroftei a explicat că, din cauza condițiilor meteorologie și a trecerii timpului, cele vechi s-au stricat.

„Ornamentele pe care le aveam montate până acum s-au uzat datorită trecerii timpului, așa că am încercat să găsim ornamente specifice acestei sărbători cât mai aproape de valorile pe care le avem în această zonă, o zonă profund religioasă. Sărbătorile au o importanță semnificativă în viața noastră de zi cu zi, cât și în viața comunității”, a mai spus viceprimarul.

Cum arată Iașiul

La Iași, Primăria a amenajat un târg tradițional, chiar în centrul orașului. Pe lângă cele 23 de căsuțe, de unde trecătorii pot cumpăra cozonac, pască și alte produse tradiționale, chiar și ouă încodeiate, pe pietonală au mai fost amplasate și ornamente specifice Paștelui: un ansamblu format dintr-o buturugă de 5 metri înălțime și 18 metri în diametru cu 15 iepurași de 1,7 metri înălțime; 2 coșuri de 3,5 metri înălțime și 4 metri în diametru, cu ouă și flori înăuntru; 6 insule artizanale cu ouă vopsite tematic de 2 metri înălțime, potrivit Primăriei Iași.

„Ideea organizării unor manifestări și târguri specifice sărbătorilor și alte expoziții tematice a prins foarte bine, iar numărul ieșenilor care își petrec timpul liber în această zonă este în continuă creștere. Iașiul mai este recunoscut drept și important centru religios nu numai pentru România, cât pentru întreaga lume ortodoxă. Prin urmare, Sărbătorile Pascale vin să completeze acest concept, iar interesul nostru este ca numărul celor care vizitează orașul să crească permanent. Sunt sigur că și în acest an am reușit acest lucru și, chiar dacă vremea nu a ținut până acum cu noi, centrul orașului s-a îmbrăcat haine de sărbătoare”, a declarat primarul Gheorghe Nichita pentru gândul.

FOTO: Primăria Iași// Gândul.info

FOTO: Primăria Iași// Gândul.info

Cele 12 ouă de la Bistrița

La Bistrița, primarul a păstrat vechile decorațiuni. Este vorba despre 12 ouă de mari dimensiuni, realizate în 2012 din poliester armat cu firbă de sticlă și încondeiate de elevii Liceului de Arte „Corneliu Baba”, potrivit presei locale.

Pe străzile Bistriței mai sunt struți din fibră de sticlă – mascota orașului – și mai multe mere gigant.

La momentul în care au fost inaugurate cele 12 ouă, primarul Ovidiu Crețu povestea că s-a inspirat din Croația.

„Am dorit să le spunem concitadinilor noștri, într-un mod special, „Paște fericit”. Am ales să ornăm orașul cu grupuri de ouă. Nu este o invenție locală, am luat ideea din Europa. Așa cum modelul pentru struți l-am copiat după cel al urșilor, cămilelor, spre exemplu, din alte țări, tot așa modelul pentru ouă l-am văzut în Croația, la Zagreb”, a explicat atunci Crețu, potrivit Mediafax.

Primarul Ovidiu Crețu nu a putut fi contactat de gândul.

MEDIAFAX FOTO// CRISTIANA SABAU

MEDIAFAX FOTO// CRISTIANA SABAU

Iepurii în teniși de la Timișoara

Deși nici la Timișoara nu am reușit să dăm de primarul Nicolae Robu, figurinele-gigant din Piața Operei aproape că vorbesc de la sine. În centru au fost amplasați mai mulți iepuri de mari dimensiuni, îmbrăcați în haine colorate. Atracția trecătorilor este, însă, încălțămintea: iepurii poartă teniși roz și bleu.

FOTO: Gândul.info

În Piața Victoriei, pe platoul din fața Operei, pe lângă tradiționalele căsuțe cu produse de Paște, printre care obiecte de decor, produse alimentare și jucării, reprezentanții municipalității au amplasat și un „cuib al Iepurașului”.

Acesta este împrejmuit cu un gard de lemn, iar în interior sunt așezate ouă imense din gips și carton, vopsite în culori vii.

Paștele în București

În cele mai importante puncte din Capitală, în zona Unirii și Universitate, au fost montate fie flori colorate din plastic, fie ouă, tot colorate, de mari dimensiuni.

MEDIAFAX FOTO// MARIUS DUMBRAVEANU

MEDIAFAX FOTO// MARIUS DUMBRAVEANU

În Parcul Cișmigiu însă, încă de la intrare te întâmpină un cuvânt mare și verde: PAȘTE. După o scurtă plimbare pe alei, un alt ansamblu pascal îți iese în cale. O trăsură plină de ouă colorate, un iepure mare care ține hamurile și o găină uriașă care „trage” ansamblul decorativ.

MEDIAFAX FOTO// MARIUS DUMBRAVEANU

Galați – ouă roșii, iepuri și elemente de iluminat festiv închiriate

În Grădina Publică și Parcul Eminescu din Galați au fost amplasate figurine reprezentând ouă roșii sau iepurași, dar și panouri cu o serie de simboluri specifice Paștelui.

Potrivit reprezentanților Primăriei Galați, sunt peste 35 de figurine, panouri ornamentale și ornamente tridimensionale înfățișând personaje și simboluri specifice acestor sărbători. Elementele de iluminat festiv sunt închiriate de către Primărie, valoarea contractului fiind de aproximativ 127.000 de lei.

Iluminatul festiv de Paște va fi funcțional până după praznicul Izvorului Tămăduirii, care este sărbătorit în prima zi de vineri după Înviere.

Stațiunea Bușteni va fi decorată și anul acesta, la fel ca și anii trecuți, cu ouă colorate de diverse dimensiuni și alte ornamente în formă de iepuri.

Conform reprezentanților Primăriei, unele dintre decorațiuni sunt mai vechi și aparțin Primăriei, în timp ce altele sunt închiriate pentru această perioadă. Bușteni este singura dintre stațiunile de pe Valea Prahovei unde administrația locală a amplasat decorațiuni de Paști pe domeniul public.

Și în orașul Mizil autoritățile locale au înfrumusețat anul acesta orașul cu decorațiuni de Paște. În plus, în fața sediului Primăriei din centrul orașului, a fost montată o scenă unde se va ține ceremonia religioasă în noaptea de Înviere.

„Sunt lucruri care costă foarte puțin, dar care ajută, cred eu, ca fiecare dintre noi să simtă această sărbătoare extrem de importantă pentru creștini”, a spus primarul orașului Mizil, Emil Proșcanu.

A contribuit și Departamentul de Corespondenți Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația