CNA: Difuzarea spoturilor „Aqua Carpatica”, interzisă pe posturile TV

CNA: Difuzarea spoturilor Aqua Carpatica, interzisă pe posturile TV
Publicat: 27/04/2012, 17:03
Actualizat: 27/04/2012, 17:03

Spoturile publicitare „Aqua Carpatica” ce conțin afirmațiile „apa cu cel mai scăzut conținut de nitrați” și „singura apă minerală carbogazoasă din lume, fără nitrați” au fost interzise de la difuzarea pe posturile TV, printr-o decizie luată joi de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).

CNA a analizat, în ședința de joi, mai multe reclamații referitoare la mai multe spoturi publicitare care promovează apa minerală Aqua Carpatica.

Membrii Consiliului i-au audiat și pe Adrian Vilău, din partea APEMIN – Patronatul Apelor Minerale din România, și pe Adrian Feru, director de cercetare și dezvoltare la Societatea Națională a Apelor Minerale.

Potrivit lui Adrian Feru, în România sunt cel puțin șase branduri de apă minerală care au un conținut la fel sau mai mic de nitrați decât Aqua Carpatica. „Nu există apă fără nitrați, însă cantitatea de nitrați este foarte mică. Sunt șase surse de ape minerale în România care au un conținut de nitrați mai mic sau la fel de mare ca Aqua Carpatica”, a spus Adrian Feru.

El a mai spus că și afirmația „Aqua Carpatica este cea mai pură apă minerală carbogazoasă din lume” este neadevărată, la fel ca și afirmațiile Aqua Carpatica” este „apa cu cel mai scăzut conținut de nitrați” și „singura apă minerală carbogazoasă din lume fără nitrați”. „Nu este nici singura, nici fără nitrați și nici cea mai pură”, a spus Adrian Feru.

Totodată, CNA a analizat o adresă de la Patronatul Apelor Minerale – APEMIN, potrivit căreia „campania derulată de SC Carpathian Springs SA pentru apa minerală Aqua Carpatica induce în eroare consumatorul prin afirmația pe care o face, «cea mai pură apă minerală carbogazoasă din lume», din două motive”.

„În primul rând, nu se menționează care este studiul pe baza căruia a fost trasă această concluzie, ce eșantion reprezentativ de ape minerale din lume a fost studiat. În al doilea rând, mențiunea «cea mai pură apă minerală din lume» atât din spotul publicitar (…), cât și de pe eticheta produsului Aqua Carpatica – Apa minerală naturală carbogazoasă contravine atât art. 114 din Decizia nr. 187 privind Codul de Reglementare al conținutului audiovizual, precum și HG 1020/2005 și Directivei CE/54/2009”, se mai spune în adresa APEMIN, în care se precizează că „toate apele minerale naturale recunoscute pe plan național și implicit în UE îndeplinesc condițiile cerute de legislația europeană și națională în vigoare și nu putem spune că o apă este mai pură decât alta decât contrazicând autoritățile competente care au omologat apele minerale naturale conform legislației în vigoare”.

Pe de altă parte, potrivit unei adrese transmise CNA de Consiliul Român pentru Publicitate (RAC), Comitetul Etic al RAC a analizat spoturile Aqua Carpatica în ședința din 2 aprilie și a decis că unul din spoturi, în care se spune „Există puritate absolută. Aqua Carpatica, singura apă minerală din lume fără nitrați”, încalcă articolul 1.3 litera a din Codul de Practică în Publicitate.

Potrivit respectivului articol, „Comunicarea trebuie să evite orice afirmație sau reprezentare care ar putea înșela consumatorii, inclusiv prin omisiune, sugerare, ambiguitate ori exagerare, în special în ceea ce privește: a) caracteristicile sau efectele unui produs, cum ar fi: natura sa, compoziția, originea geografică sau comercială, disponibilitatea, destinația, parametrii tehnico-funcționali, rezultatele așteptate ca urmare a utilizării acestuia ori rezultatele și caracteristicile esențiale ale testelor sau ale controalelor efectuate asupra sa, dacă produsul corespunde scopului său etc”.

RAC spune că afirmația „singura apă minerală carbogazoasă din lume fără nitrați” nu a putut fi evaluată, întrucât Comitetul Etic nu a avut la dispoziție o listă completă a apelor minerale recunoscute la nivel mondial și a compoziției acestora și nici persoanele care au făcut sesizarea nu au prezentat o dovadă în acest sens.

În cele din urmă, CNA a decis să aplice o decizie de intrare în legalitate în privința spoturilor publicitare care conțin afirmațiile „apa cu cel mai scăzut conținut de nitrați” și „singura apă minerală carbogazoasă din lume fără nitrați”. Acest fapt înseamnă că respectivele reclame nu mai pot fi difuzate pe posturile TV în forma actuală.

Decizia a fost aplicată de CNA în baza articolului 102, alineatul 1 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit căruia „Este interzisă publicitatea care nu este conformă cu dispozițiile legale”, și a articolului 104 din Cod care prevede că „Sunt interzise publicitatea și teleshoppingul în care se utilizează practici comerciale înșelătoare sau practici comerciale agresive”.

CNA a mai analizat spotul publicitar pentru apa minerală Aqua Carpatica și în ședința din 7 decembrie 2010. Potrivit CNA, în spotul respectiv pentru Aqua Carpatica se spunea: „Există puritate absolută? Apa, prin natura ei pare perfectă. Perfect transparentă, incoloră, dar este oare atât de pură precum pare? O apă renumită din Alpi, nitrați 3,98 miligrame pe litru, o apă cunoscută din Norvegia, 0,64. Cele mai vândute ape din România, între 1,21 și 4,42 miligrame pe litru. Puritatea absolută nu se vede, dar nu înseamnă că nu există. Aqua Carpatica, singura apă minerală din lume fără nitrați. Aqua Carpatica, cea mai pură apă minerală din lume”.

Atunci, Consiliul a decis să permită difuzarea în continuare a spotului Aqua Carpatica, cerând ca în respectiva reclamă să fie introdus și cuvântul „carbogazoasă”.

Prezent în ședința CNA din 7 decembrie 2010, omul de afaceri Jean Valvis, cel care conduce business-ul Aqua Carpatica, a spus că Aqua Carpatica provine dintr-un izvor „unicat la nivelul izvoarelor”. „Nici italienii, nici francezii nu au un izvor cu nitrați zero”, a spus Jean Valvis, care s-a prezentat la CNA cu un dosar imens de documente, pentru a demonstra afirmațiile sale și pe care l-a înmânat membrilor CNA.

Jean Valvis a mai spus atunci că are 28 de buletine care demonstrează că Aqua Carpatica nu conține nitrați. El a mai spus că buletinele sunt realizate de institutul cu „cea mai mare acuitate de detecție”. Totodată, Valvis a spus că nitrații pot fi cancerigeni.

Într-un comunicat remis MEDIAFAX în 8 decembrie 2010 de compania Carpathian Springs SA se spunea: „Cu intenția unei bune informări și a transparenței în comunicare, Aqua Carpatica a susținut încă de la început că toate apele minerale din România sunt, prin definiție, sigure pentru consum, însă Aqua Carpatica este cea mai pură datorită acestui conținut excepțional: zero nitrați (NO3), lucru declarat și asumat de însuși președintele, Jean Valvis”. „Înțelegem că o asemenea descoperire unică, adică existența acestui izvor pur, microbiologic, dar și chimic (cu zero nitrați) este grea de crezut, dar este chiar adevărată! Aqua Carpatica s-a testat timp de cinci ani și și-a dovedit constanța în puritate. Acest izvor este un diamant rar la nivel mondial!”, declara Jean Valvis, președinte-director general al Carpathian Springs, în comunicatul respectiv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Trebuie SĂ PRIMEASCĂ BANII de urgență. Decizia uriașă care se pregătește în ROMÂNIA
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
Este sau nu 2 mai 2024 zi liberă legală? Angajații care vor avea parte de...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani