Cum influențează fenomenele meteorologice structura unei limbi: scoțienii au nu mai puțin de 421 de cuvinte pentru ”zăpadă”

Redactor:
Mihai Schiau
Cum influențează fenomenele meteorologice structura unei limbi: scoțienii au nu mai puțin de 421 de cuvinte pentru ”zăpadă”
În dialectul scoțian există nu mai puțin de 421 de cuvinte care desemnează zăpada, "o avalanșă" care îngroapă cele câteva zeci de cuvinte pentru zăpadă din vocabularul inuit, ce era considerat cel mai bogat în astfel de cuvinte, conform unui material publicat de The Guardian și AFP.

Echipa de cercetători și lingviști care a alcătuit primul „Tezaur Istoric al Scoțienilor”, care include toate cuvintele din limba scoțiană din cele mai vechi timpuri și până în prezent, a anunțat că a identificat 421 de termeni diferiți care fac referire la același lucru: zăpada.

Indiferent de ce fel de zăpadă este vorba, scoțienii au un cuvânt pentru a o descrie: de la ‘snaw’ sau ‘sneesl’, care înseamnă început de lapoviță, până la ‘skelf’, care desemnează fulgii mari de nea, ‘feefle’, care înseamnă vârtej de zăpadă, ‘flindrikin’, o ninsoare scurtă, ‘spitters’ pentru ninsoarea viscolită sau ‘snaw-pouther’ pentru zăpada fină.

De asemenea, termenul ‘feuchter’ desemnează o ninsoare lină, cu fulgi mari, în timp ce ‘snaw-ghast’ este o apariție, o nălucă ivită din viscol, iar ‘blin-drift’ înseamnă zăpada troienită.

Înaintea lansării online a primei părți din Tezaurul Istoric al Scoțienilor, la 23 septembrie, Universitatea din Glasgow a anunțat că „scoțienii i-au întrecut pe eschimoși la numărul de cuvinte din vocabular care desemnează zăpada”.

‘De secole, manifestările meteorologice reprezintă o parte importantă din viața scoțienilor. Numărul și varietatea cuvintelor din limbă demonstrează cât de important era pentru scoțieni să comunice în legătură cu vremea care le afecta viața”, a menționat Susan Rennie, lector la Universitatea din Glasgow.

„Scoțiana este constituită dintr-o varietate de dialecte și dispune de propriile dicționare, tradiții literare, vocabular și expresii, fără a avea statutul oficial recunoscut de limbă”, a explicat. pentru AFP, Hamish MacDonald de la Biblioteca Națională a Scoției.

Conform unui recensământ din 2011, un scoțian din trei, adică aproximativ 1,6 milioane de persoane, folosește un dialect scoțian în viața de zi cu zi, conform lui Hamish MacDonald, scrie Agerpres.

Ofertă FABULOASĂ primită de Becali pentru Florinel Coman. Starul de la FCSB bifează transferul carierei:...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intensivă, după ce a...
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Garcea aruncă BOMBA despre vaccinul COVID-19: Va fi un...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Michael Horodniceanu, inginerul român care a revoluționat transportul public la New York. Va lucra gratis...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intensivă, după ce a...
Ce păcat! Vedeta a ajuns pe străzi! Târăște un cărucior cu haine și mănâncă din...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
O îndrăgită artistă româncă, bolnavă de Covid, face un apel disperat. De ce are nevoie...
Asistente filate cum își bat joc de bolnavii Covid! Imagini de nesuportat!
Mare atenție la cumpărături! Unde a fost descoperit CORONAVIRUS ”VIU”. Așa vă puteți infecta imediat!
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide